Стотици извиха българско хоро в Брюксел


Стотици извиха българско хоро в Брюксел
18 Май 2015, Понеделник


На 25 април, точно 10 години след като беше подписан договорът за присъединяване на страната ни към Европейския съюз, на площад „Гранд плас“ в Брюксел

Автор: Георги Ваташки

отново се изви голямо българско хоро.
Проявата бе организирана от Клуба на хорото в Брюксел, който обединява нашенци с различни професии, живеещи в столицата на Европейския съюз. Много от тях са българи, но има и представители на различни националности. Създател и ръководител на клуба е Мария Иванова – преводач в една от европейските институции. Любителите на българските народни танци се събират два пъти седмично, разучават нови стъпки, а в края на всяка пролет се хващат на хорото.

Събитието се проведе в рамките на ежегодния фестивал „Балкан трафик“, в който нашите сънародници редовно взимат участие. По традиция хорото повеждат солистите на прочут български ансамбъл за народни танци. През тази година това бяха танцьорите от фолклорен ансамбъл „Ботевград“, които изиграха няколко танца от различни етнографски области на страната под съпровод на характерни български народни инструменти – кавал и гайда, гадулка, тъпан, акордеон.

През целия ден площадът в сърцето на Брюксел бе изцяло подвластен на магията на българските звуци, багри и ритми. Освен представителите на българските общности, на голямото хоро се хванаха и танцьори от Гърция и Македония, както и множество туристи, за които това бе първото докосване до родната култура и традиции. Освен талантите от „Ботевград“, на хорото умения показаха и любителски групи от Белгия, Холандия, Люксембург, Германия, както и професионални състави от Албания и Турция.
Фестивалът "Балкан трафик" се провежда за девета поредна година. В тазгодишното му издание голямата звезда бе сръбската легенда Горан Брегович. Специално за събитието от България пристигна и етно фюжън групата „Оратница“.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки