Българин запознава Китай с глаголицата


Българин запознава Китай с глаголицата
Ангел Гешев
18 Май 2015, Понеделник


Художникът Ангел Гешев, който живее в Пекин от 20 години, е посветил таланта си на мистерията и красотата на азбуката

Автор: Георги Ваташки

Един български художник се е заел с нелеката задача да представи пред света значението, мистерията и красотата на глаголическата азбука. Различните интерпретации на Ангел Гешев на древната писменост години радват ценителите на изкуството – не само у нас, но и по света.

В началото на май в София и Пловдив при голям интерес премина последната изложба на художника, който от 20 години живее и твори в далечен Китай. Творецът е нарекъл експозицията си „Изложба № 3”. В нея освен платна, в които ясно се откроява дългият път от Запада към Изтока, за първи път се представят композиции, в които красивите глаголически знаци са разположени като скални стенописи. Това е техника, която е изключително рядко срещана и изисква сериозна подготовка.

Буквите са сътворени върху ръчна копринена китайска хартия, а техниката на изработване е уникална. Според критиката, картините на Ангел Гешев правят впечатление с неговото проникновение в знака. В своите творби сънародникът ни прави сравнение между глаголическите знаци и китайските йероглифи. Например „ша” от глаголицата означава планина, а на китайски е „шан”.

В творбите си художникът използва също древни китайски каменни и керамични форми на конници, каляски, дракони, митични същества, а също така много форми и знаци от археологически разкопки в България. В тях си дават среща символи като емблемата на ханския род Дуло, знаците на седемте планети на прабългарите, старинни звездни карти и схеми, рунически символи, глаголически текстове.

„Идеята ми не е да доказвам кое писмо е по-старо, това е работа на историците, аз просто се опитвам да привлека вниманието на нашата нация към китайската култура. По този начин се опитвам да създам една хармония на общото в различните видове писменост, на общото в историята. Желанието ми е е да покажа първите писма на света – индианско, иврит, глаголица, старокитайското, дори знаците на рода Дуло. Показвам в картините си чрез интерпретация хаоса на света, който противопоставя на конкретното", разкрива своята концепция нашенецът.

Той представи и новата си уникална книга, създавана в продължение на 13 години от ръчно изработени хартии, с лети корици от махагон, която прилича на древно Евангелие. В нея прави паралел между глаголицата и китайското йероглифно писмо.
„Всъщност самата идея за книгата се роди през 1993 г., когато трябваше да участвам във Франкфурт в едно биенале на авторските малотиражни издания. Аз тогава исках да направя паралел между глаголицата и китайското йероглифно писмо. Това бе един много силен проект. Идеята бе всяка една буква да се преведе в стихове на Лао Дзъ и с някакъв йероглиф. Например „Д" с йероглифа за „добро" и на фона да има стихове на Лао Дзъ", разказва нашенецът

„Глаголицата на Ангел Гешев отново оживява. Характерните древни писмени знаци претърпяват своята цветна метаморфоза в тази изложба. Своеобразните интерпретации на глаголицата, която от години е огромно изкушение за художника, сега приемат формата на свитъци“, са част от отзивите на критиката за изложбата в Пловдив. 
Изявите на българина на родна земя са само част от многобройните му изложби по целия свят.

Гешев има над 30 самостоятелни експозиции в градове като Шанхай, Пекин, Москва и Ашафенбург. Участвал е и в общи изложби у нас, в Лондон, Милано, Истанбул, Сеул и Тайпе. Негови творби притежават много музеи за изобразително изкуство в България, Русия, САЩ и Китай.
Ангел е роден през 1962 г. в Пловдив. Любовта му към древните символи се заражда още в основното училище, където посещава кръжок по археология и участва в множество разкопки.

Завършва единственото в страната ни Художествено училище за сценични кадри в родния си град. След това следва в Московската художествена академия, специалност „Графика и дизайн”. След като се дипломира, преподава три години в Московското графично студио на Руската художествена академия Там се запознава с китайската художничка Ян Ян, която е негова колежка. Не след дълго тя му става съпруга и двамата заминават за родния й град Пекин. Това става през лятото на 1995 г.

"Когато дойдохме в Пекин, с помощта на родителите на Ян си построихме къща, която превърнахме в ателие. В началото бе много трудно, защото нямахме достатъчно поръчки, за да се издържаме. Но след близо половин година наеха Ян да рисува два сватбени стенописа, а аз получих ангажимент за художественото оформяне на два хотела", разказва Ангел. Постепенно славата на българо-китайското семейство художници се разраства и поръчките започват да се трупат.

През 1998 г. нашият сънародник създава "Студио "A&Y" - едно от най-големите и престижни ателиета за печат на сериграфия в Китай. Сериграфията е малко популярна у нас графична техника, при която графиките се отпечатват върху специална хартия, наречена „арш" и „риф", като се използват между 30 и 120 цвята. Студиото е кръстено на първите букви от малките имена на двамата на Ангел и Ян – „A&Y". Към днешна дата то е много популярно в Поднебесната империя и китайските художници отдават дължимото на таланта на пловдивчанина. В края на миналата година пък за талантливия нашенец излиза огромна статия в популярния пекински всекидневник „Чайна дейли", чийто тираж превъзхожда всички български вестници, взети заедно.

Българинът се занимава и с меценатска дейност, като подпомага млади таланти. Той им осигурява международни договори за продажба на изкуството на артисти от съвсем различни области - независимо дали са живописци, графици или скулптори – с Тайван, Холандия, Сингапур, Русия.

„Опитвам се да уча младите художници да не подражават на това, което може да се продаде, а да търсят своя стил. За да направиш това, трябва да си много смел, защото в началото ще им липсват клиенти и публика. Но признанието към таланта и трудолюбието идва неизбежно, макар да изглежда понякога закъсняло", споделя Ангел.
В близките месеци му предстоят изложби в авторитетни галерии в Макао и Нанкин, след което през есента ще се завърне в София. Тук той планира да направи майсторски клас за млади таланти и студенти от Националната художествена академия.


Картини с глаголически знаци, които художникът представи в Пловдив

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки