Приказка за цигулката


Приказка за цигулката
„Фортисимо фамилия“ ще изненада софийската публика с участието на световноизвестния цигулар Светлин Русев (с цигулката) в поредния им образователен концерт
18 Май 2015, Понеделник


Поредната красота за деца от „Фортисимо фамилия“

Автор: Веселин Максимов

Предпоследният образователен концерт на „Фортисимо фамилия“ за този сезон се казва „Приказка за цигулка“ и ще се състои на 16 май. Специално за него в зала „България“ в столицата пристига световноизвестният цигулар Светлин Русев. В реализацията на инициативата участват още актьорите Ани Пападополу и Юлиян Вергов. Диригент е моторът на идеята „Фортисимо фамилия“ Максим Ешкенази.

Концертът е предназначен за деца и подрастващи, които заедно с родителите си ще имат редкия шанс да чуят уникалния звук на цигулка „Страдивариус“, направена още през 1710 г. Както във всяко представление от поредицата, по интересен начин, нямащ нищо общо с нравоучителния тон, те ще научат и историята на този инструмент – кога е бил измислен, кои са най-големите майстори, свирили на цигулка, а покрай това ще изслушат и най-известните произведения, писани някога за нея.

Маестро Светлин Русев е роден в Русе през 1976 г. Той е един от най-успешните цигулари на България.
Започва да свири на петгодишна възраст, а вече като младеж завършва Висшата национална консерватория за музика и балет в Париж, където учи в класа на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан-Жак Канторов.

Днес съименикът на известния български художник Светлин Русев е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио и концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Сеул, Южна Корея. От септември 2008 г. е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж, като е за отбелязване, че е най-младият професор в летописа на легендарното учебно заведение. От само себе си се подразбира, че талантливият цигулар е носител на десетки международни награди.

Програмата на Максим Ешкенази, наречена „Фортисимо фамилия“, се осъществява вече трета година. Основната й цел е с музикално-образователни семейни концерти да предизвика интерес и да възпита у децата вкус към класическите инструменти и световните музикални шедьоври.
Задължително и категорично условие е всичко това да става по възможно най-интересен, забавен и достъпен начин, изцяло съобразен с възприятията на днешните малчугани.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки