Колата – продължение на…


Колата – продължение на…
Преди година четирима младежи от Бургас на възраст между 16 и 17 г. загинаха в катастрофа край Карнобат. Непълнолетният шофьор карал с бясна скорост БМВ-то на пастрока си...
16 Май 2015, Събота


Грозната война по пътищата е клише от медиите

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Не ви ли прави впечатление? То ни издира очите! Грозната война по пътищата е клише от медиите. По-правилно е „грозните комплекси на българския мъж зад волана“.
Кога взехте книжка? Или по-правилен е въпросът „Кога се научихте да карате?“ Научихте ли се? Или получихте  „свидетелство за правоуправление“ ей така, защото успяхте?
Навремето можеше по два начина – ОСО (Организация за съдействие на отбраната) и СБА (Съюз на българските автомобилисти). Листовки или „устен“, вътрешен изпит и такъв пред КАТ. Почти щяха да ни изгонят от училище, задето се бяхме записали на курса за шофьори.

Като всяко нещо в соца, даскалите се усмихваха снизходително, в стил „Ох, лапета, какви коли ще карате, тези на бащите ви“. Инструкторът бате Руси ни дуднеше на главите: „Първо гледаш тези отзад, отпред и после решаваш какво правиш.“
Моят баща, невероятен професионалист, през целия си живот карал двадесеттонен камион по всички пътища на Европа, Мала Азия и Близкия изток, категорично отказваше да ми даде „да покарам малко, по селските пътища“.

Всички мои съученици, с които взехме шофьорски книжки преди да навършим 18 години, имаха същия проблем със своите татковци. Не ни даваха да караме и това беше. От 18-годишен знам едно: „Слагай колана и тогава тръгвай“. Беше краят на 80-те през миналия век. Чудя се какво е казал инструкторът на онова момче, което се напи до безпаметност с мастика и бира и уби петима български граждани.
Убеден съм, че му е говорил много по въпроса, че още първата капка алкохол вади от джоба му ключовете за колата. И затова е лицензиран от когото трябва да обучава шофьори. Водачи на автомобили, а не убийци на пътя. Институционално (отвратителна дума), той си е свършил работата. Гледахте ли новините?

Всички роднини с пълна сила съдействали да си купи кола. Нямал пари за нея, работил на няколко места и събирал пари, за да я вземе. Заветната марка (нарочно не я споменавам, тя е всеобщо известна, но иначе е толкова безопасна, колкото пистолет в ръцете на пацифист, сещате се – „Оръжията не убиват хора, хората убиват хора). И да я превърне в… гробница. За петима българи. Гледах в новините как най-близките му роднини виеха през сълзи, че не бил пиян и било гадно, че го обвинявали за това. Пиян е бил! Приятел от колата го каза няколко пъти.

Изпили две бутилки мастика с бира (нямам никаква представа как момченце поглъща такива комбинации, лично на мен, като стар употребител, тя ме прави желе) и шофирали.
Пътищата в България са отвратителни и това е вярно. Повече от стокилометровите трасета, с които се хвали министър-председателят са равни и прави (за което той няма никаква заслуга, говорейки как от джоба си ги е „направих“, „построих“).
И понеже всички вкупом търсят вината далеч извън себе си, мисля да ви покажа суровите факти и да спра с разсъжденията и спомените.

Прочетете какво казва началникът на „Пътна полиция“ Бойко Райновски: „В момента витае едно такова чувство за безнаказаност и някои от водачите може би имат чувство за безсмъртност, защото се движат с такива скорости, при които при един малък инцидент щетите и последствията ще бъдат трагични. Тотален, целенасочен и постоянен контрол, както и провеждането на редица превантивни кампании, с които да се обясни, да се покаже на тези недобросъвестни водачи какво могат да причинят със своето неразумно поведение на пътя.

„Не може едно обучение да придобиеш правоспособност за водач на моторно превозно средство да продължава около 20 дни и на 30-ия ден кандидат-водачът вече да бъде правоспособен шофьор, да има книжка и да е подготвен достатъчно. Срокът за обучение от 20 дни е недостатъчен. След придобиване на правоспособност да има един изпитателен срок, в който да няма право да управлява моторно превозно средство без присъствието на възрастен човек."

Малоумните „шофьори“ у нас мислят, че колата им е продължение на пишката. Малоумните шофьори у нас знаят, че ако отидат на съд, ще се отърват най-много с пробация или условна присъда. (Максим Ставийски уби един живот и загроби завинаги друг). Бургаският урод Владо Айрянов уби пиян на трилентовия път зад стадион „Черноморец“, трима души….

Ако ви е яд на мен, прочетете статистиката и ще видите, че българските жени, предизвикали катастрофи с умрял българин, са нищожен процент в статистиката. А подрастващите и най-вече възрастните мъже от България, обладани от страшни комплекси, причиняват смърт на пътя. Смърт, не го ли виждате?
Смърт. Смърт. Смърт. От глупост. И комплекси.
Смърт.
(Слушайте и четете всеки ден новините, гледайте снимките. Ужасни са)


В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
pensioner
17.05.2015 03:40:49
0
0
Поздравления на автора!Избиване на комплекси от забогатели простаци.Но докато при неспазване на измислените от престъпниците закони може да се надяваш на адвокат който да те измъкне,при неспазване на физическите закони прошка няма.В най-общия случай това се определя като НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ.Как едно хлапе,в повечето случаи пияно,може да решава сложните уравнения между скорост,сцепление,инерция,центробежни сили и т.н.Лошото е че гинат съвсем невинни хора - пешеходци.Тези които са зад волана заслужават съдбата си.Естествен подбор!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки