Ще разпределят бежанците в ЕС по квоти


15 Май 2015, Петък


Това предложи ЕК като целта е да се създадат законни канали за приемането на имигрантите


От разпространените в началото на седмицата данни на европейската статистическа служба „Евростат“ стана ясно, че през 2014 г. България е издавала най-често положителни решения на първа и последна инстанция в полза на кандидатите за защитен статут сред всички страни от ЕС.

Статистиката сочи, че в 94% от случаите мигрантите в нашата страна са получавали защитен статут на първа инстанция. Положително окончателно решение пък е било издавано в 86% от случаите. За сравнение – в европейски мащаб положителен отговор на първа инстанция са получавали 45% от кандидатите, а на последна –  едва 18%. В България на първа инстанция са взети 7435 решения, 7000 от които са били положителни за мигрантите, като заедно със случаите на обжалване общо издадените от нашата страна  положителни решения стават 7020. И още малко данни – 5170 от мигрантите са получили статут на бежанец, а 1855 парична помощ.

Паралелът със ситуацията общо за ЕС показва, че там през миналата година са издадени 360 000 решения на първа инстанция и 135 000 при обжалване във връзка с молбите за предоставяне на убежище. На първа инстанция 160 000 души са получавали защитен статут, а още 24 000 души са получавали подобен статут при обжалване.
В сряда Европейската комисия предложи въвеждането на квотна система за преразпределение на бежанците и създаване на законни канали за приемането на икономически имигранти.

Целта, както бе обявено, е да се облекчи бремето върху Италия, Гърция и Малта, които са на предната линия на мигрантския поток, както и върху други държави, които приемат основния дял от търсещите закрила. Схемата ще бъде изяснена до края на месеца.
„ЕС се нуждае от постоянна система за споделяне на отговорността сред страните членки за огромния брой бежанци и търсещи убежище", се казва в проектодокумента, цитиран от Euobsever.

Мнозина обаче се обявяват против подобен подход. Така наречената „задължителна солидарност" бе отхвърлена през април от Европейския съвет, който препоръча доброволен подход за разселването на потърсилите убежище.
Засега няма система за преразпределение на бежанците в ЕС, отбеляза говорителката на ЕК.

Съгласно предложението за квотния подход, броят на мигрантите, които да поеме всяка страна членка, ще зависи от числеността на населението й, икономическото положение, равнището на безработица и броя на мигрантите, които вече са на нейна територия.
ЕК възнамерява до края на 2015 г. да внесе законодателство, което да въведе задължителна и автоматично задействаща се система за разпределяне в ЕС на онези хора, които имат ясна нужда от международна закрила, когато възникне масов приток на мигранти, се казва в проекта, цитиран от Euobsever.

Според проектодокумента държавите от ЕС да преразпределят около 20 000 нови бежанци всяка година, макар че окончателната бройка може да се променя. По време на извънредната среща на лидерите на ЕС миналия месец първоначално се говореше за 5000 души, но след това числото бе намалено.
Планът предвижда бежанците да бъдат вземани от страни извън ЕС, като например лагери, управлявани от ООН в Турция или Ливан. От близо 4 милиона регистрирани сирийски бежанци, около 2.8 млн. са в Турция и Ливан.

Белгийски медии цитираха председателя на групата на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофстат, според когото 80 процента от молбите за убежище в ЕС биват приемани от шест държави - Германия, Великобритания, Франция, Швеция, Италия и Белгия, други 15 страни също приемат бежанци, а 13 държави не правят нищо по този въпрос.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки