Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
15 Май 2015, Петък


Интересните неща тези дни се случват най-вече край водните басейни на планетата


„Шел“ ще сондира за неф и газ в Арктика

Американските власти издадоха предварително разрешение на компанията Shell Gulf of Mexico да започне сондиране за нефт и газ  в Чукотско море, съобщи тези дни „Ню Йорк таймс“. Сондажите може да започнат още това лято. Предвижда се на територията между Камчатка и Аляска да бъдат разположени две сондажни платформи, които ще могат да добиват не по-малко от 400 хиляди барела в денонощие.

Изданието оценява решението на Белия дом като „важна победа за „Шел“ и цялата нефтена промишленост“. От американското правителство заявяват, че внимателно са проучили възможностите за нефтодобив в Чукотско море и са оценили значението му за екологичните ресурси в региона. Цялата дейност в открито море ще се регулира в съответствие със стандартите за безопасност, отбелязват от Белия дом.

„Шел“ се бори за това разрешение вече няколко години. Срещу това активно се противопоставяха еколози, молещи Вашингтон да не допусне нефтената компания в Арктика. Те смятат, че възможните нефтени разливи в района може да имат огромни разрушителни последствия. Експертите обръщат внимание на президентската администрация на Барак Обама, че Чукотско море е един от най-опасните за сондиране водни басейни.
През лятото на 2012 г. „Шел“ получи разрешение да разработва арктическия шелф, но тогава две сондажни платформи заседнаха в плитчини и се наложи да бъдат преместени на буксир на безопасно място.


Швеция ще гони руски подводници с „Пеещия моряк“

Активисти от движението „Шведски свят“ са решили да защитят водите на скандинавската страна от руските подводници с помощта на гей реклама. Новата система за защита е наречена „Пеещият моряк“.

Както съобщава изданието The Local, системата е монтирана на морското дъно близо до Стокхолм в края на април. Тя представлява неонов рекламен щит с надпис на руски език: „Добре дошли в Швеция“. Покрай него, върху пропагандния материал има и изречение на английски език, което допълва, че тук хомосексуализмът е легализиран още през 1944 г.

Освен това, системата изпраща морзов сигнал, означаващ: „Мястото ти е тук, ако си гей“. На щита е изобразен моряк в опънато по тялото долно бельо, на фона на няколко сърчица.
Инициаторите се надяват, че това ще „отпъди хомофобните капитани на руските подводници, които се крият в дълбините на морето“. От „Шведски свят“ заявяват: „Ако някоя подводна лодка доплува до нас и членовете на екипажа й чуят посланието ни и видят „пеещия моряк“, то те могат да се присъединят към нашия „парад на гордостта“ - марша на представителите на сексуалните малцинства, който ще се проведе на 1 август в шведската столица“.

Припомняме, че през октомври миналата година военните в Швеция започнаха мащабна операция по издирване на руска подводна лодка в териториалните води на страната край Стокхолм. Това костваше на шведските военноморски сили 2,74 милиона долара, като акцията завърши абсолютно безславно.
Миналата седмица съпругата на подполковника от ВМС в оставка Свен-Олоф Квиман направи снимки на подводен съд, като бившият военнослужещ видя в него подводница без опознавателни знаци и предположи, че тя принадлежи на Русия.


Екзекутираха корейски министър,
задрямал пред Ким Чен Ун


В сряда световните медии съобщиха за екзекуцията на поредния високопоставен чиновник от Северна Корея. Информацията гласи, че министърът на отбраната на Северна Корея Хьон Йон Чол е бил разстрелян със зенитна картечница, защото показал липса на лоялност към Ким Чен Ун.

Йон е бил убит на 30 април от наказателен взвод, като на екзекуцията присъствали стотици висши представители на режима в Пхенян, съобщава АФП.
Вината на екзекутирания министър е, че заспал, докато Ким Чен Ун произнасял реч.
Хьон Йон Чол е назначен за министър на Народните въоръжени сили през юни 2014 г., а през септември с. г. влиза в Държавния комитет за отбрана.

На този пост той заменя генерал Чан Чон Нам, който стана третият само за половин година шеф на Министерството на отбраната на КНДР. Неговата съдба след подаването на оставката му е неизвестна...
Медиите припомнят, че от началото на годината севернокорейският лидер е дал нареждане за екзекутиране на 15 длъжностни лица, които са се изказали против него или са проявили несъгласие с неговите нареждания.

Според международни анализатори подобни прегрупирания на висши чиновници се случват често в Северна Корея, но екзекуцията на фигура толкова близо до президента Ким е изненадваща и е основание за опасения относно стабилността на страната.
Жестокият разстрел на Чол е окачествен като „демонстрация на сила и власт".


Пристанището в Алхесирас изпревари Барселона

Местоположението на испанския град Алхесирас е такова, че той се явява своеобразна врата между Африка и Европа, но също и между Атлантика и Средиземноморието. Затова не е за чудене фактът, че неговото пристанище се развива главоломно и се е превърнало в главен разпределителен център на търговията от изток-запад и север-юг.

Градчето с население по-малко от 120 хиляди души днес може да се похвали с най-бързоразвиващия се европейски порт и вече бие по стокооборот и просперитет такива емблематични морски градове като Барселона и Генуа.


След четвърт век на Северния полюс може да няма лед

Северният ледовит океан може още през 2040 г. да се окаже напълно лишен от ледената си покривка през лятото, предвиждат специалистите от Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ, цитирани от БТА. По информация на учените през зимата на 2014 г.  в Арктика е имало по-малко лед от която и да била друга година, откакто се водят спътникови наблюдения.

Според климатолога Чип Капенбъргър обаче подобни прогнози не са притеснителни. Той застъпва тезата, че дори и да се случи нещо подобно, то това не трябва да буди тревога. Съществуват доказателства, че в миналото такива ситуации не са били рядкост, но въпреки това белите мечки са успели да оцелеят.
Учените припомнят, че и преди 6-7 хиляди години крайният север на планетата от време на време е бил освобождаван от ледената си покривка.


Германската икономика буксува

Ръстът на германската икономика през първото тримесечие на 2015 г. се е забавил повече от очакваното, предаде в сряда Би Би Си.
Очакваше се федералната република да отбележи растеж от 0,5 на сто в периода януари-март тази година. Но вместо това най-голямата икономика в Еврозоната е нараснала с 0,3 процента.
За разлика от Германия, Франция обаче отбелязва ръст през първото тримесечие на тази година. Втората по големина икономика във валутния съюз през отчетния период е нараснала с 0,7%, допълва медията.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки