Бургас ще ухае на розово масло в Нощта на музеите


Бургас ще ухае на розово масло в Нощта на музеите
Кът от изложбата „С аромат на Казанлъшка роза в Бургас“
15 Май 2015, Петък


Челюст от дейнотериум, маска на рицар и Прес-лавското златно съкровище са сред най-интересните експонати, които ще може да се видят в морския град

Автор: Диана Славчева

Тази година Нощта на музеите, която ежегодно се организира по случай Международния ден на музейното дело – 18 май, ще се състои в събота, 16 май. Тогава вратите на тези институции ще бъдат широко отворени за посетителите, които ще могат да разгледат напълно безплатно техните колекции и изложените в залите им предмети, документи и най-различни други експонати.

За тази, изпълнена с мистика, спомени и вълнуващи преживявания, нощ РИМ-Бургас ще изненада своите гости с редица нови изложби.
Точно преди една година бургаските музейни служители проведоха благотворителна кампания за набиране на средства за реконструкцията на една от залите на Природонаучния музей в морския град. Тя вече е факт и ще подслони най-новата експозиция, която е озаглавена „Фосили“.

В три големи витрини са подредени вкаменени останки на праисторически животни – любими както на децата, така и на възрастните. В първата от тях може да се види как са изглеждали едноклетъчните животни преди милиони години. За разлика от съществуващите днес микроорганизми, които за да се разгледат, е нужен микроскоп, древните са били големи горе-долу колкото монета от 20 стотинки.
Всяка следваща витрина изненадва с нови и интересни вкаменелости – на морски лилии, корали, амонити, белемните и много други... Едни от най-впечатляващите експонати са тези на различните хоботни бозайници, живели по нашите земи.

Е, няма да бъдат показани в цял ръст, разбира се, а ще може да се зърнат само части от тях – най-вече бивни и кътни зъби, които наистина са със смайващи размери и всеки може да си представи колко огромен е бил съответният представител на древната фауна. Особено впечатляваща е челюстта на дейнотериума, намерена при разкопаване на ул. „Богориди“. Любопитно изглеждат и коралите и охлювите, открити при изкопни работи пък в бургаския квартал Горно Езерово.

За специалните експонати има отделна витрина и тя представя нови видове за науката, описани в България, както и различни ендемити, подобни на хетероморфния амонит, откупен от музея чрез дарение на студенти от БСУ.
Апропо, в Нощта на музеите природонаучната сбирка при РИБ-Бургас ще отбележи и 30-годишнината от своето създаване.

За повече разкош, на 16 май там ще бъде открита и Международната фотографска изложба под надслов „Дивото“, организирана от Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева”. Това е една увлекателна селекция от най-добрите снимки, представящи богатството и красотата на дивата природа в България и от всички кътчета на света.
Археологическият музей в морския град също ще се похвали с обновена зала – тази, която е посветена на праисторията и древното корабоплаване. В нея по най-модерен и авангарден начин са експонирани материали от неолитната, халколитната и бронзовата епоха, като ярък акцент е поставен на находките от бургаските праисторически селища и могили. Специално внимание е отделено и на раздела „Древно корабоплаване”, където атрактивно са експонирани каменни котви, каменни и оловни щокове, лодка-еднодръвка и много други интересни находки.

Зала „Трезор“ пък ще представи цели три златни изложби, като две от тях са „гости“ на бургаска територия и са от фонда на РИМ-Шумен.
Хитът в едната сбирка са изящните 40 златни апликации от тракийска конска амуниция, тежащи общо 280 г, открити при разкопки през 1999 г. в могилно погребение от ІV в. пр. Хр. при с. Ивански, Шуменско. Ювелирните плочки са орнаментирани с изображения на крилати лъвове, грифони и различни други филигранни украси. Две от продълговатите плочки, приемани за набузници, са украсени с хералдично разположени акантови листа с ластари и розети.

Много експресивен е начелникът – осмоъгълна плочка, украсена с растителни орнаменти, върху която се издига протоме на овен. Озадачава предназначението на кръгла плочка без украса, а за двете фуниевидни втулки се приема, че са служили за свързване на каишите на оглавника, там, където се кръстосват. Златото от с. Ивански е израз на стил и изящество, присъщо за естетиката на траките, по-знатните от които са били погребвани с ездитните им коне – символ на тяхното могъщество, богатство и власт.
Конската амуниция е възстановена върху кожен ремък и юзда, нахлузени върху макет на глава на кон в естествен размер, като върху тях са монтирани и оригиналните златни елементи.

Втората изложба представя копие от Преславското златно съкровище – най-голямото златно съкровище на ранносредновековна България, достигнало до наши дни от далечния Х век. То се състои от над 150 златни и позлатени украшения: диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14- и 22-каратово злато.
За обработката им са били използвани клетъчен емайл, перли, аквамарин, планински кристал и други скъпоценни камъни. Бижутата са изработени в ювелирни ателиета в България и Константинопол и са принадлежали най-вероятно на член на българското императорско семейство. Съкровището е укрито през 971 г. при превземането на Велики Преслав от византийската армия на император Йоан Цимисхий.

Отново в зала „Трезор” в Нощта на музеите ще блесне и великолепната колекция от златни и сребърни предмети от фонда на РИМ-Ловеч. Посетителите ще останат очаровани от изяществото и величествената художествена стойност на многобройните накити – праисторически, тракийски и римски обици, гривни, огърлици, пръстени, фибули. А покрай тях погледът им ще приковат римска воинска маска, коринтски шлем и червенофигурен кратер с изображение на богиня Нике, возеща се в квадрига.
Шансът те да се видят е уникален, тъй като голяма част от предметите се излагат за пръв път пред публика и освен в Нощта на музеите, когато гражданите и гостите на Бургас ще бъдат посрещани пред експозицията с изпълненията на общинския духов оркестър, разкошните експонати ще останат в залите на бургаския археологически музей чак до 30 септември.

Нова изложба ще бъде открита и в историческата експозиция при РИМ-Бургас, където гостува колекция на Национален етнографски музей при БАН, озаглавена „Просфора. Хляб и литургия“.
Просфорните печати са особени обекти – те са ключов елемент на църковния живот и се използват в най-сакралното християнско тайнство. Като при всеки култов обект в тях се влагат строго определени религиозни символи, формата им е канонична, но все пак има и различия. В някои краища на страната те се използват само в църквите, а в други са задължителен инвентар на всяка къща.

По време на изложбата посетителите могат да видят научно-популярен филм, представящ правенето на просфори в манастирите Симонопетра, Хилендар и Зограф, както и изработването на просфорни печати в една от килиите към Великата лавра „Св. Атанасий". Много от кадрите и фотосите в документалната кинолента са уникални. Тази изложба също ще остане в морския град до края на септември.
„С аромат на Казанлъшка роза в Бургас“ ще гостува край морския бряг казанлъшкият музей „Искра“.

Неговата експозиция, изложена в бургаската етнографска сбирка, ще потопи посетителите в ароматното традиционно за Казанлък и Розовата долина производство на българското розово масло. Как става розоваренето, в какви съдове се съхранява скъпоценната етерична течност, извлечена от роза дамасцена, са само част от експонатите. Освен тях ще може да се видят различни снимки и документи, търговски тефтери, а също и част от химическата лаборатория на Христо Яръмов – термометри, аерометри, спитна лампа, мерки и теглилки.
И разбира се, ще бъде изложен и т. нар. гюлапски казан – примитивна инсталация за производство на розова вода и розово масло със съответните принадлежности.

А покрай разглеждането на тези странни за днешните модерни времена съоръжения, посетителите на етнографския музей в Бургас ще могат в Нощта на музеите и до края на септември да се почерпят с оригинално сладко от рози, да вдигнат наздравица с гюлов ликьор и да си купят розово масло, както и различни други продукти с маслодайна роза и сувенири.


Тракийската златна конска амуниция от РИМ-Шумен Бронзовият римски шлем-маска е един от експонатите на РИМ-Ловеч, който ще направи „премиерата си“ пред публиката в Бургас Част от новата експозиция „Фосили“ в бургаския Природонаучен музей

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки