България в Шенген – да, ама не!


България в Шенген – да, ама не!
Миглена Кунева гледа „умно“, докато служителите на бургаското пристанище се опитват да й обяснят поредната техническа чудесия, нужна за опазването на морската ни граница
15 Май 2015, Петък


Вицепремиерът Меглена Кунева призна, че докато съдебната ни система не бъде реформирана категорично и основно, страната ни няма да влезе в зоната

Автор: Георги Ваташки

Готови сме за Шенген, до края на годината ще ни приемат, заяви в Бургас вицепремиерът Меглена Кунева. Да, ама не. Оказа се, че ни спират разни дребни „незначителни“ подробности – проблемите в родната съдебна система и някакви си две държави, които били твърдо против за България да важи прословутото споразумение за премахването на граничния контрол в Европейския съюз.

И за капак, ако изобщо страната ни я „огрее“, то няма да важи отначало за сухопътните граници, а само за тази по въздух и вода, наречена помпозно „синя граница“.
Общо взето, това бе единственото, което стана ясно от приятната майска разходка в Бургас на вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева в началото на седмицата.

Официално тя бе в морския град да провери техническата готовност на държавното пристанище, както и на летище Бургас за влизането в Шенген. Цялото мероприятие обаче бе в стил - висш държавен и партиен ръководител прави инспекция на нещо си, служителите козируват и представят постиженията, а журналистите около делегацията ахкат и охкат от възхищение пред мъдрите съвети на вожда.
Кунева бе придружавана от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, директора на Пристанище Бургас Диян Димов, шефа на ГПУ – Бургас Антон Мирков, началника на Митница – Бургас Валери Стефанов и представителя на Министерството на туризма Живко Табаков.

Цялата тази процесия, заедно с ескорта от репортери, в продължение на два часа снова около Морската гара на Бургас. Тя, разбира се, бе затворена за простосмъртни туристи и граждани, за да не смущават те разходката на бившата еврокомисарка.
Така наречената инспекция продължи с разглеждането на разни технически чудесии като: газ анализатор, портативна система за разпознаване на лица или така наречената „туптяща система“, мобилна лаборатория и детектори за радиация. Всяко от тях бе представяно от служител на порта , който дълго и нашироко обясняваше функцията на „нещото“, а Милена Кунева само кимаше окуражително. След това следваше похвала за началниците , аплодисменти от придружаващите и поредната пауза за „мъдри“ слова пред вече отегчените журналисти.

„Несправедливо е за България да не се оценяват усилията, които тя полага по отношение на сигурността. Аз не приемам категоричната готовност на страната ни по отношение опазване на външните граници на ЕС да се обвързва с напредък по Механизма за сътрудничество и оценка. Броят на скептичните към членството ни държави е намалял от седем на две и аз съм убедена, че ще продължат да се полагат всички усилия от страна на правителството за преодоляване и на тези резерви“, бодро заяви вицепремиерът.

Тя обаче категорично отказа да каже кои страни са против влизането на България в Шенген, парирайки журналистите с нови излияния на бюрократско празнословие. Все пак измънка, че основната причина за отношението на европейците било, че видиш ли, нямало ефективни реформи в съдебната система. Фактът, че това се повтаря с всеки мониторингов доклад на Европейската комисия не бе коментиран.

Вместо това Кунева, подражавайки на Бойко Борисов, хвърли вината на предното управление и ставащия все по-имагинерен модел „Кой“. И нито дума за буксуващата съдебна реформа и промените в Конституцията, за които правосъдният министър Христо Иванов, както и лидерите на РБ и ГЕРБ говорят от месеци насам по всички медии.
Докато тя се правеше, че разбира какво й обяснява екипажът за устройство на кораба, областният управител и бивш съветник от СДС Вълчо Чолаков гордо се тупаше в гърдите пред репортерките: „Качвали сте се преди на катер, а? Добре, че е Реформаторският блок, да ви качим за по едно кръгче !“

След морската „одисея“ вицепремиерът и компания се насочиха за следващата част от разходката – до летище Бургас. Както и на пристанището, на аеропорта служителите бяха откъснати от работата си и подредени в стройни редици.
Там тя разгледа електронните гишета, които се инсталират в момента, системата за снемане на отпечатъци „Евродак", както и новите помещения за задържане на нелегални имигранти. Последните подозрително приличаха на добре обзаведени хотелски стаи с климатик.

„Може да не сме готови със съдебната си система, но за Шенген сме готови. Тук са вложени огромни пари и те трябва да се изплатят. Трябва да знаем каква е следващата ни крачка и ако ние не знаем дата за влизане в Шенген, много трудно могат да вървят инвестиции като планиране в държавния бюджет. С тази несправедливост трябва да се приключи. Готова съм с аргументи и нямам търпение да ги споделя с нашите партньори, които все още твърдят, че съдебната система се вързва с Шенген", тропна с крак Кунева.

След като се скара пред камерите на еврочиновниците, тя се зае с поредната фотосесия – този път пред терминала за  пристигащи пътници. За малко да застане обаче под надписа „Не – Шенген“, обозначаващ зоната за пътникопотока извън ЕС. Недоглеждането бе набързо поправено, но сякаш напомни на присъстващите, че само с приказки работа не се върши, а е нужна сериозна политическа воля и най-вече много работа. Друг обаче е въпросът, дали може да се очакват благоприятни новини за България от вицепремиер, който в битието си на еврокомисар имаше нелицеприятния прякор „Мадам Йес“. Иначе Шенген е близо, може да не се съмнявате!


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Божа Работа
15.05.2015 16:16:23
0
0
Което е добро за България то да става според Божията Воля.
За влизането, ще влезем ама грънци. На чествуването на влизането на България в ЕС, госпожа Кунева изброи всички администратори, НО ПРОПУСНА да спомене НАЙ-ВАЖНИЯТ, Цар Симеон Втори, благодарение на когото днес сме в ЕС. Дори и да ти е заповядано да не го кажеш, СРАМ, СРАМ, за тебе кунева, ти която стоиш в бяло тоалетче, "невинна", точно зад Цар Симеон Втори по време на церемонията с подписите. Не на някой друг, на Него, дължиш и издигането си в политиката. Иначе и до ден днешен щеше да си квартална юристка в Бургас. В Шенген се влиза с истински държавници или държавник. БОГ ДА ПАЗИ ЦАР СИМЕОН ВТОРИ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки