В държавата още се краде като за световно


В държавата още се краде като за световно
Контрабандата и източването на ДДС нанасят огромни щети на бюджета – коментира ген. Атанас Атанасов
15 Май 2015, Петък


Правителството призна за 35,2% неизпълнение на мерките, произтичащи от членството ни в ЕС

Автор: Анна Александрова

В България продължава да се краде като за световно първенство, при това на всички фронтове: чрез неспазване на закона при обявяване на обществени поръчки, с контрабанда и източване на ДДС, с източването на Здравната каса от болници, отчитащи фиктивни пациенти и скъпоструващи операции, дори с това, че четвъртата по-големина българска банка години наред е функционирала и се е управлявала като пирамида.

Логичният въпрос е как при това положение ще има пари за европейски пенсии. Не по-малко логично звучи и питането, кога и как хората ще се убедят, че сме правова държава, в която законите важат за всички. И не на последно място – при това без чувство за хумор – трябва да се запитаме как ще ги стигнем румънците. Които вече биха могли да направят правителство в сянка от вкарани в затвора бивши управници…

Има нарушения при 38% от обществените поръчки

През седмицата Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) огласи резултатите от извършените през 2014 г. 601 финансови инспекции и проверки – 232 планови и 369 извънпланови, по сигнали и искания. От данните в отчета за дейността на АДФИ, който беше приет на заседанието на Министерския съвет на 13 май 2015 г., става ясно, че инспекторите са констатирали виновно причинени вреди за 13 991 113 лв.

През 2014 г. са проверени 2440 обществени поръчки на стойност 1 816 102 938 лв. Установени са 1437 нарушения при 924 поръчки, т. е. при 38% от общо проверените. При 416 обществени поръчки (17% от общо проверените) са установени нарушения, които водят до неспазване на принципите на Закона за обществените поръчки за публичност и прозрачност; свободна и лоялна конкуренция; равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

И още: разкрити са 330 случая на възложени обществени поръчки на стойност 347 216 268 лв., без да са проведени процедури за възлагането им при наличие на основания за това.
За установените административни нарушения през 2014 г. са съставени 1614 акта, в т.ч. 981 на физически лица и 633 на юридически лица. По образуваните административно-наказателни производства са факт 814 наказателни постановления, с които са наложени глоби и имуществени санкции в размер на 1 975 000 лева.
На органите на прокуратурата са изпратени 167 доклада от финансови инспекции.

С кражби на ДДС и контрабанда се губят поне 2% от БВП

Не е тайна, че контрабандата и източването на ДДС нанасят огромни щети на бюджета. Те достигат около 2-2.5% от БВП на страната. Това коментира по-рано през седмицата председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов пред участниците в дискусията „Финансиране на организираната престъпност: Институционални мерки за противодействие”. Според депутата въпросът е особено важен и трябва да заеме приоритетно място в политиката на страната, като една от най-ефективните мерки е прекъсване на тези финансови потоци, за да се попречи на дейностите, ползващи такова финансиране.

БВП на България за 2014 г. е 82,16 млрд. лева. По изчисленията на Атанасов излиза, че хазната губи от контрабанда и източване на ДДС около 1,64-2,054 млрд. лева. Затова, според него, ефективната борба с този вид финансово-митнически престъпления е един от резервите за повишаване на приходите в бюджета и ликвидиране на престъпната дейност.
„Тази борба с организираната престъпност трябва да се води систематично, целенасочено и настъпателно”, посочва Атанас Атанасов и припомня, че като член на ЕС имаме партньорски отговорности в пресичането на каналите за контрабанда.

Губят се и още някакви си 3-4 млрд. лева

Поредното стряскащо признание бе направено от Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на „Уникредит Булбанк” по време на шестото издание на финансовия форум „Шумът на парите".
„Предизвикателствата към българската икономика и към финансовата инфраструктура на нашата икономика са достатъчно големи. Каквото и да казваме миналата година загубихме директно 3-4 млрд. лв.", заяви топбанкерът. След което допълни, че няма смисъл да обвиняваме за всичко банковата и финансовата структура, защото алтернативата е да се върнем към заложните къщи, чейндж бюра и други такива финансови посредничества, което не е по-хубаво, със сигурност...

А правителството го закъса с най-важния екшън план. На последното си заседание кабинетът прие доклад за изпълнението към края на април на Плана за действие за 2015 г. с мерките, произтичащи от членството на България в Европейския съюз.
Документът включва 273 мерки, от които 108 са със срок за изпълнение до 30 април 2015 г. От тях 70 са изпълнени в срок, а при останалите 38 има забавяне на изпълнението, което представлява 35,2% неизпълнение. И не се смейте, но през март процентът на неизпълнените мерки е бил 45,7.

От тях 27 са законопроекти, като 12 вече са внесени в 43-то Народно събрание и се намират на различен етап на приемане. По отношение на останалите 15 законопроекта следва да бъдат положени допълнителни усилия за ускоряване процеса по тяхното разработване, съгласуване и внасяне в парламента, коментират от правителствената пресслужба.

Или иначе казано, нещата са по-зле, отколкото при отчитане на социалистическо съревнование – планът изобщо не е изпълнен, преизпълнение не се предвижда, а в ход вече са 13 наказателни процедури за нарушение по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз.


Миналата година сме загубили около 3-4 млрд. лв., заяви банкерът Левон Хампарцумян по време на финансовия форум „Шумът на парите

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки