Пенсионната реформа скара социалните партньори


Пенсионната реформа  скара социалните партньори
Реформата „Калфин” зацикли и засега не е ясно накъде ще тръгнат промените в пенсионирането
15 Май 2015, Петък


Синдикатите плашат с протести, ако се вдигне възрастта за пенсиониране, Борисов остава непреклонен

Автор: Ани Петрова

След поредното обсъждане на пенсионната реформа в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) отново стана ясно, че на този етап противоречията между социалните партньори са по-скоро непреодолими, а за постигането на компромис ще е нужно много време. След четиричасово заседание участниците в тристранката благовъзпитано си благодариха за усилията, но всеки остана на позицията си. Премиерът Бойко Борисов също дойде на заседанието, като обяви, че плавното увеличаване на възрастта за пенсиониране не подлежи на обсъждане, тъй като няма алтернатива, поне според него.

Според редица анализатори изглаждането на противоречията ще продължи повече от очакваното и може да се очаква, че реформата, облечена в дрехите на закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване,  ще бъде гласувана в Народното събрание едва в края на годината, а не до края на сегашната му сесия, както настоява правителството. Така реформата „Калфин” (по името на вицепремиера и социален министър, който е неин автор) остава в зоната на здрача.

Което всъщност означава, че е на същото онова място, където се озова веднага след оповестяването на основните й моменти в края на миналата година. Тогава синдикати, експерти и опозиция видяха опит за национализация на пенсионните фондове в намерението на управляващите парите за допълнително пенсионно осигуряване да се събират в НОИ.

Оттогава та до ден днешен позицията на КНСБ например остава непроменена. Лидерът на конфедерацията Пламен Димитров е категоричен, че реформата в пенсионната система не трябва да цели вдигането на стаж и възраст, а повишаването на пенсиите и тяхната адекватност спрямо дохода, на който се осигуряват работещите. Освен това синдикатите настояват за криминализиране на неплащането на осигуровки от работодателите, както и за увеличаване на осигурителните вноски, докато работодателските организации са на диаметрално противоположното мнение.

Всъщност, ако може да се говори за съгласие между синдикати и работодатели след проведената в сряда тристранка, то се изразява единствено в несъгласието им с въвеждането на еднодневни трудови договори. Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов коментира, че законопроектът за еднодневните трудови договори ще сътвори повече проблеми, отколкото ще реши, тъй като чрез тях се създава несигурна, неустойчива и уязвима заетост.

Синдикатите изразиха разочарование от пренебрегването на някои техни предложения. Позицията на КНСБ и КТ „Подкрепа” е, че възрастта за пенсиониране не трябва да се вдига, особено за категорийните работници, докато Калфин настоява за нейното вдигане с по 2 месеца всяка година. Пламен Димитров заяви, че не е редно миньорите, които работят в опасна среда, да се пенсионират на 50 г. и 8 месеца, каквото е и предложението за полицаите.

Според КНСБ, сериозен недостатък на обсъждания проектозакон за промени в социалното осигуряване са някои пропуски и празноти по въпроси, по които има сравнително висок консенсус сред партньорите. Към тях синдикатът причислява липсата на нов механизъм, свързан с достъпа до трудови инвалидни пенсии за лицата в трудоспособна възраст; елиминирането на 3-те години стаж по избор преди 1997 г. – въпрос, по който беше постигнат консенсус за зачитане волеизявлението на заинтересованите лица; отсъствието на нормативни решения по дълго обсъждани постановки, касаещи: възможността за намаляване на таксата за управление върху вноските за ДЗПО; съобразяване на т.нар.

„инвестиционна такса“ с реализираните приходи от инвестицията; изграждането на гаранционен механизъм за съхранение на поне номиналната стойност на вноските във втория и третия стълб на пенсионната система; изчистването на понятието за т.нар. „свързани лица“; повишаване гаранциите за правата на осигурените във втория и третия стълб чрез въвеждането на разнообразни, но съобразени с пенсионния хоризонт инвестиционни пакети и пр.

Предложените в проектозакона решения са конюнктурни и показват стремеж към икономии, без да се взима предвид човешкият фактор, липсата на работни места, слабото производство, високата младежка безработица, крайната бедност. Така предлаганата реформа би могла да доведе до по-голяма финансова стабилност и икономия на средства, тъй като ограничава редица пенсионни права, но в никакъв случай не постига втората обявена цел – да подобри адекватността на пенсиите и справедливостта на достъп до тях, се отбелязва в позицията на КТ „Подкрепа”.

Според синдиката, за една пенсионна система е най-важно да създава чувство на сигурност и да има предсказуемост на правилата, тъй като в противен случай все повече хора ще отказват да участват в нея. Когато решенията се взимат навреме, няма да се стига до неприятната изненада на цели групи от хора, които цял живот са очаквали, че ще се пенсионират по други, вече приети правила, коментираха още от КТ „Подкрепа”.
След заседанието на НСТС премиерът Бойко Борисов буквално втвърди тона, подчертавайки, че лично той не е склонен да води дебати за замразяване на възрастта за пенсиониране и че тя ще се вдига.

„Огромни пари изсипваме в здравеопаването всяка година и се надявам, че след реформите в здравеопазването продължителността на живота ще се вдигне.
До по-висока възраст ще работят и мъжете, и жените в България”, изтъкна Борисов.
Самият Калфин демонстрира умереност на оценките и изказа, както и солидна доза оптимизъм, което не бива да буди учудване, тъй като все пак говорим за ексминистър на външните работи и бивш евродепутат. Той оцени работата на тристранката като „полезно усилие” и по доста елегантен начин даде да се разбере, че реалният срок за влизане на реформата в парламента е с доста далечен хоризонт.


Лидерът на КНСБ Пламен Димитров е категоричен, че реформата в пенсионната система не трябва да цели вдигането на стаж и възраст

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки