Спортна легенда и министър катериха Перперикон


Спортна легенда и министър катериха Перперикон
Ски легендата Марк Жирардели бе възхитен от експозицията в кърджалийския музей
15 Май 2015, Петък




Автор: Десант

Петкратният шампион по ски-алпийски дисциплини Марк Жирардели обеща да популяризира скалния комплекс Перперикон край Кърджали. Той пристигна тези дни в родопския град, придружаван от министъра на туризма Николина Ангелкова, която преди време се беше зарекла разни световни звезди да станат рекламни лица на българските културно-исторически паметници.

Жирардели ще ни рекламира във Фейсбук, но междувременно се зарече да се върне тук със семейството си. „Чух, че България и най-вече този район е особено място, известно с историята си. В родния ми град в Австрия  нямаме такива артефакти. А аз винаги съм се интересувал от историята и това беше основната причина, която ме доведе в Кърджали“, заяви ски легендата, след като разгледа богатата експозиция в местния музей.
Сега основната му задача е да опознае красотите на България.

Запитана какъв е търсеният ефект от екскурзията с него, Ангелкова подчерта, че трябва да покажем на света какво имаме. А основният й мотив да започнат обиколката със скиора от Кърджали и Хасково бе, че е логично да пристигнат първо в родния й Кърджали (макар да е известно, че е родена в Крумовград, б. а.).
„Имаме предвид, че личност като Марк Жирардели има милиони почитатели на страницата си във Фейсбук и така със сигурност ще насочим фокуса към онова, което показваме“, отбеляза туристическата министърка и определи спортната легенда като „страхотен посланик на България в чужбина“.

Жирардели вече е започнал работа по стратегията за развитие на планинския туризъм,  участвал е в срещата с представители на зимните курорти.
Ангелкова използва случая да разясни, че е даден старт на две кампании за насърчаване на вътрешния туризъм. Едната е изцяло ангажимент на Министерството на туризма съвместно с местните власти, която предвижда на територията на цялата страна да бъдат показани всички красоти. „В Кърджали например, ще рекламираме Варна и обратно“, обясни тя.

Ден преди височайшата визита в родопския град стана ясно, че Перперикон край Кърджали ще бъде реставриран и обновен с близо 1,5 млн. лева от Норвежкия фонд. В рамките на 13 месеца са предвидени дейности по реставрация, консервация и експониране на 3 олтара, 4 жилищни сгради, щерна, крепостната стена на Акропола с 2 бастиона, полигоналната кула и уличната мрежа.
В скоро време в Кърджали се очаква да пристигнат специалисти в областта на културното наследство от Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и България, както и експерти от институциите. Освен тях посланиците на 150 страни у нас смятат да посетят вкупом града и заради липсата на достатъчно изискана хотелска база част от тях ще бъдат настанени в Хасково.

В момента в Кърджали се работи и по най-атрактивната част на парка по лявото крайбрежие на река Арда, озаглавен „Кърджали ленд“, в която ще има виенско колело, влакчета, коли, 3D кино.
В съседната му Градска градина пък ще се изгради площадка със спортни уреди и за възрастни. Но местните жители са притеснени как всичко това ще бъде опазено от вандалите, които имат навика да трошат пейките, дръвчетата, осветителните тела... Така че най-вероятно ще се наложи целият терен да бъде ограден и охраняван, смята арх. Назърова.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки