В Хасково започнаха да събарят цигански къщи


15 Май 2015, Петък


Тази седмица в Хасково започна разрушаването на още 4 цигански къщи, обявени за незаконни преди 5 години.

Автор: Янко Георгиев

При акцията на РДНСК 40-те жители на домовете на ул. „Могила” заплашиха със самозапалване и живи вериги.
Между ядосаните цигани, униформените полицаи и служителите на строителния контрол прехвърча размяна на реплики и нецензурни думи.

Към 10 часа във вторник ситуацията ескалира и всеки момент щеше да се стигне до  истинско меле. След намесата на полицията обаче живеещите сами започнаха да разрушават постройките, които се намират зад емблематичния бл. 42. Тогава от РДНСК издадоха заповед да не се намесват багерите и дадоха срок до 29 май обитателите им сами да ги съборят.

Първите 3 незаконни къщи бяха бутнати още през февруари. Оказа се, че една от разрушените е издигната наново. Това бе сторила 57-годишната Минка, която обясни, че го е направила без разрешение, защото нямало къде да живее семейството й, а било нетърпимо да се нощува в обора. 

Във вторник и двете спорещи страни извадиха документи. Циганите показаха удостоверия за търпимост на строежите, издадени от общината, според които имотът може да се купува и продава и не подлежи на събаряне. От Строителния надзор пък се позоваха на влязло в сила съдебно решение, според което заповедта за събаряне на постройките е законна и трябва да се изпълни.  Според съда строежът на къщите не е „търпим”, защото не отговаря на законовото условие – да е строен преди 1987 г.

Оказва се, че документът е издаден на базата на промяна в закона през 2012 г. или по т. нар параграф 127. По силата му на търпимост подлежат и строежи, издигнати преди 2001 г. Въпреки това окончателната дума на магистратите е, че незаконните сгради в хасковския квартал трябва да бъдат съборени.
Ако след 29 май къщите не са изравнени със земята, ще влязат багерите, категорични са от РДНСК. „Ако багерът тръгне да бута, ще излезем на бунт 3000 - 4000 роми", заяви пък 24-годишният Йордан Попов. Но негови съкварталци го репликираха да не се изказва от името на всички.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки