Фирма фантом обрече на глад 125 души


Фирма фантом обрече на глад 125 души
Гардеробите на повечето жп гари в страната вече са запечатани. Скоро това ще се случи и в Бургас
15 Май 2015, Петък


В началото на летния сезон пък българските жп гари остават без гардероби, в които туристите да съхраняват куфарите си

Автор: Севдалина Пенева

Над 120 души работници от всички възлови жп гари в страната са поставени в абсурдна ситуация, която най-вероятно няма аналог в света. Втори месец те тънат в неведение валидни ли са все още трудовите им договори, след като фирмата, която ги е назначила на работа, вече не съществува. Казусът още повече се заплита от решението на техните шефове да изпреварят събитията и да подадат оставки преди окончателния фалит на управляваното от тях дружество. И да спасят себе си. В момента потърпевшите им служители не могат да излязат в болнични, ако се наложи, няма кой да разпише и молбите им за напускане, за да се запишат на борсата.

Става дума за смесеното дружество „Парселс Деливери“ АД, което бе създадено през 2011 г. с цел да извършва колетната дейност на БДЖ. Акционери в него са частната „Тип-топ куриер“, която държи 51 процента от дяловете, и държавната „БДЖ - Пътнически превози“ с 41 процента. Това бе анонсирано пред обществото като част от плана за оздравяване на железниците.
Само година по-късно обаче стана ясно, че идеята далеч не е блестяща и дори е обречена на провал. През 2012 г. назря първият конфликт между съдружниците.

„Тип-топ куриер“ обвини БДЖ, че не доставя нужните фургони за извършване на услугата. БДЖ пък от своя страна натопи другия акционер, че трупа задължения и не плаща наем за помещенията на жп гарите. Освен колетните пратки, смесеното дружество стопанисваше и гардеробите за съхранение на багаж на пътниците.
През 2014 г. проблемите се задълбочиха. Задълженията на „Парселс Деливери“ към БДЖ надхвърлиха 1,5 милиона лева. Като мярка за финансовото стабилизиране на фирмата, ръководството оряза заплатите на работниците и ги остави на по 200 лева месечно възнаграждение. С обещанието, че дължимите суми ще бъдат изплатени при първа възможност.

„Дори и тези пари не ни се даваха по ведомост. Ние си ги удържахме от месечния оборот на гардероба. Останалата част от печалбата пращахме в пликове по влака за София, тъй като и сметката на фирмата в един момент се оказа закрита“, разказва Валентина Тодорова от Бургас, която работи за „Перселс Деливери“ от момента на нейното създаване.
Жената отговаря за колетните пратки и дава дежурства на гардероба на жп гарата. Тя и още 7 нейни колеги от морския град потърсиха „Десант“, за да споделят страховете си. Научили от медиите, че техните работодатели Валентин Николаев и Георги Панчев са подали оставки и имената им са заличени от Търговския регистър на 2 май т. г.

„Парселс Деливери“ пък е обявила фалит и от 1 май е прекратила нацяло дейността си. От тази дата колетни пратки по българските железници не се пращат, не работят и гардеробите.
„Ситуацията е патова. Вече втори месец не сме получавали и стотинка, не знаем какво да правим, тъй като по документи все още се водим на работа. Застъпваме на две смени всеки ден, изчакваме да ни свърши дежурството и си тръгваме. Преди месец ми се наложи да ползвам болничен. Изпратих го в поделението във Варна, което отговаря за нас.

Те са длъжни да го предоставят на Националния осигурителен институт. Вчера болничният лист ми бе върнат по пощата от НОИ с мотив, че не е подписан. Освен ръководство, оказа се, че тази фирма вече няма счетоводство, личен състав. Питахме, кой ще ни освободи от работа поне, отговорът е мълчание“, добавя Валентина Тодорова.
Желязка Ненова е трудоустроена от ТЕЛК. Жената е в тежко здравословно състояние. Документите й обаче не могат да бъдат придвижени по същата причина – няма кой да ги подпише.

Работниците са потърсили правата си в Инспекцията по труда, писали са писма до Министерството на транспорта и до ръководството на „БДЖ - Пътнически превози“. От всички страни ги съветват да чакат някакво решение.
Ние не сме страна по този казус и от нас нищо не зависи, е лаконичният отговор от страна на Транспортното министерство.
Междувременно на 1 април 2015 г. „Тип-топ куриер” АД прехвърля своя дял акции на „Такиднис” ООД. До момента опитите на ръководството на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД да се свърже с новия собственик на  акции в дружеството „Парселс Деливери” АД са неуспешни.

„Изпращани са писма до двамата действащи членове на Съвета на директорите, които могат да организират общо събрание на Съвета на директорите и да изберат изпълнителен директор на „Парселс Деливери” АД. Изборът на управляващ дружеството изпълнителен директор е най-важното и единствено решение в случая, тъй като той е този, който може да предприеме действия, с които най-малко биха се уредили трудовите правоотношения на служителите“, се казва в отговор на БДЖ на наше запитване.

От железниците признават, че действително „Парселс Деливери” в момента е без управление и по този начин се затруднява взаимодействието му с държавните органи и организации. Но уточняват, че като акционер в дружеството БДЖ няма трудови правоотношения с работниците и служителите в смесеното дружество и съгласно Търговския закон няма правни възможности да регулира тези отношения.

Така или иначе, туристите това лято ги очаква неприятна изненада. България най-вероятно е единствената дестинация в Европа, която не предлага услугата временно съхранение на личния багаж, гардеробите на жп гарите ще ги посрещат с лепенки на вратите. Така летовниците ще мъкнат тежки куфари, докато изчакват следващата си връзка и ще се чудят в кой свят са попаднали.


Валентина Тодорова е на работа в „Парселс Деливери“ от 2011 г. Никой не я е уведомил, че фирмата вече не съществува Желязка Ненова е трудоустроена, но няма кой да придвижи документите й в ТЕЛК

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки