Знае ли човек откъде ще му излезе късметът


Знае ли човек откъде ще му излезе късметът
Карикатура: Николай Арнаудов
14 Май 2015, Четвъртък


Как някои винаги успяват да се уредят в живота


Гледаш го на външен вид нищо и никакъв човек. Слабичък, съсухрен, с изцъклени зелени очи и настръхнала русолява коса. Ама си има високо самочувствие човекът, никога не пада духом и се оправя винаги при всяко заплетено положение.
Още като ученик се сприятеляваше само с тези деца, от които имаше някаква реална полза. А пък като активист на класа ни нямаше абсолютно никаква конкуренция. Кой да събира пари за подарък на класната за рождения й ден, кой да организира посещение на театър, мач или екскурзия – все той, Багата. Така го знаеха всички, макар че по документи носеше звучното име Благой.

Багата знаеше рождените дати на всички учители, та дори и на децата им. Той беше душата на всяка компания на купоните в училище – било то с циничните си вицове, било то с неприличните танци, в които играеше изкусно турски кючек. Хвърляше гюбеци с черпак, вързан отпред на панталона си, а отзад имаше метла.А публиката го награждаваше с бурен смях и силни ръкопляскания.
Злите езици обаче говореха, че той тайничко донасял на властта кой какво говори в училище. Дори имаше подозрение, че Багата е вербуван агент на ДС. Но това така и не се доказа.

Минаха годините, завършихме средното си образование и всеки от нас пое своя път в живота. Едни отидоха да учат в университетите, други започнаха работа в предприятията.
Един ден  си стоях пред Юридическия факултет в София и зяпах някаква реклама. Изведнъж усетих, че някой грубо ме побутна отзад. Обръщам се и какво да видя – Багата, ухилен до уши и както винаги със завидно самочувствие. Гледаше ме дръзко и подигравателно с острите си зелени очи: „Ехей, градски, ти май не ме позна. Забрави ли ме?!“.

Изненадах се силно, защото Багата беше посредствен ученик в гимназията и никак не очаквах да го видя точно тук, като студент в Юридическия.
Седнахме на близката скамейка и той ми заразказва с удоволствие надълго и нашироко как е успял с „хитри трикове“ и сполучливи „номера“ да стане студент по право. И дори се „уредил“ да му отпуснат стипендия от някакъв завод, за който после трябвало да работи 5 години. Това вече никак не ме учуди, защото знаех, че не се спира пред нищо, да за постигне целите си.

Минаха годините и аз почти бях забравил своя практичен съученик. Един ден като гръм от ясно небе прочетох репортаж в местния вестник. В него представяха някакъв кандидат за депутат от нашата област. И като се вгледах в името му и снимката над него се хванах за главата.
Бре, рекох си, и това ли доживяхме?! Моят съученик Благой Кирчев Карадалиев-Багата се беше кандидатирал за депутат в българския парламент! Просто не вярвах на очите си. В репортажа се изтъкваха невероятните „качества“ на кандидата и блестящите му успехи в обществения живот.

Минаха изборите и на другия ден прочетох във вестниците, че господин Благой Карадалиев е избран за народен представител от нашата област.
Но мина не мина една година и партията на Багата мина в опозиция. Обаче моят съученик бързо се ориентира в новата обстановка. Напусна силно оредялата си партия и стана „независим“ депутат. Но гласуваше в парламента в полза на управляващите ( разбирай най-силната партия в момента).

Така де, защо човекът да си разваля блажения рахат и да става някаква си „мижава“ опозиция, която кой знае дали има шанс някога да дойде на власт?
Пък занапред голямата партия (за която той гласува) може да го хареса и да му предложи я депутатско място, я някакъв висок пост в държавата! Знае ли човек откъде ще му излезе късметът?

Никола Динев,
Пловдив



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки