Духът на Гоце и костите му още не могат да намерят покой


Духът на Гоце и костите му още не могат да намерят покой
Пренасяне на костите на Гоце Делчев през 1923 г.
21 Април 2018, Събота


На 4 май (21 април стар стил) 1903 г. в сражение с турците в село Баница, Серско, загива един от най-великите дейци на освободителните борби



На 4 май (21 април стар стил) 1903 г. в сражение с турците в село Баница, Серско, загива един от най-великите дейци на освободителните борби Апостолът на поробена Македония – Гоце Делчев. Въпреки че напуска този свят едва на 31 години, той вече се е превърнал в легенда и е изпълнил сърцето, въображението и бъдещето на цял един народ.

Макар и още приживе да е поел пътя към жадувана Голгота, даже и в гроба си на поляната „Свети Никола" в с. Баница духът му не може да намери покой. В стремежа да запазят тленните му останки за поколенията, неговите другари не го забравят.

Войводите Михаил Чаков и Таската Серски още през 1906 г. прибират костите му под светия престол на църквата в с. Баница, където те престояват да 1917 г.

Въпреки че селото е опожарявано три пъти, а църквата изгоряла, сандъчето с тленните останки на войводата се запазило и Михаил Чаков ги прибира в дома си в София. Там, поставени при иконата и при едно денонощно горящо кандило, те престояват до 1923 г.

През август същата година са изнесени тържествено и са оставени за поклонение в църквата „Св. Неделя”, а на 12 август са съхранени на тавана на храма заедно с костите на Георги Раковски.

Няколко месеща по-късно са пренесени в канцеларията на дружество „Илинден”. До 7 октомври 1946 г. те се съхраняват в Македонския дом на ул. „Пиротска” №5.

Но не е било писано духът на Гоце да намери покой и тук.

Новото българско комунистическо правителство отговаря положително на искането на току-що създадената в Югославия на антибългарска основа Народна република Македония за предаване на костите на Гоце Делчев.

В продължение на няколко дни саркофагът с тленните му останки преминава за последен път през Пиринския край, където той приживе броди с четата си, и е положен в двора на църквата „Св. Спас” в Скопие. Тук оттогава и до днес той се използва за насаждане на антибългарски настроения.

Родният на Гоце Делчев град Кукуш още през 1913 г. е сринат от гръцките войски, като са изгорени 1846 къщи, 612 дюкяна и 6 воденици. Село Баница също е разорено и изгорено от гърците и днес е изоставено и в развалини.

Държавниците, които търгуваха със светините от българската история, отдавна са забравени и изхвърлени на бунището на историята от съвременните поколения.

А Гоце и до днес не може да намери покой и в гроба си. Поставен там от тези, които изопачиха делото му, тези, които отрекоха българските си корени и продължават да унищожават всичко, което напомня за българщината в Македония.

д-р Георги Тренчев


В категории: Новини , История , Коментари , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки