Дерматомикоза мъчи всеки втори човек


14 Май 2015, Четвъртък


Какви са възможностите за лечение на гъбички по кожата и какво представляват те?


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Може ли да се лекуват със средствата на народната медицина?
Антон Антонов,
с. Николово, общ. Русе

Микози – това е обобщеното медицинско название на група широко разпространени заболявания, причинявани от болестотворни гъбички. Те се развиват по всички части на тялото. Заразни са  и в повечето случаи са израз на недобра лична хигиена.
Кои са най-широко разпространените гъбични заболявания (дерматомикози)?

Тинеа корпорис. Това е инфекция на кожата на тялото на крайниците. Незасегнати остават само дланите, стъпалата и областта на слабините. Заболяването се проявява с овални или полициклични, залющени плаки, които имат леко надигнат червен ръб. Диагнозата се поставя чрез микробиологично изследване.

Тинеа капитис. Заболяването засяга окосмените части на главата. Различните клинични форми зависят от начина, по който причинителят разрушава космите, и от защитните сили на организма. Болестта всъщност има няколко клинични форми.
В първия случай тя се проявява под формата на овални полета с ниско пречупени косми, които изглеждат като малки черни точки. Във втория случай пак има овални полета – но те се различни по големина, а пречупените косми по тях напомнят неравно окосена ливада.

Третата форма на заболяването представлява болезнени възли в окосмената част на главата. От отворите на космите често пъти изтича гной. Характерното в случая е, че в засегнатия участък се образуват струпеи, след чието излекуване остават белези. Четвъртият вариант е под формата на жълти струпеи с големина 1-2 сантиметра, които покриват цялата глава. Те имат специфична миризма на „мишчина“. След излекуването им остават обезкосмени белези.

Тинеа барбе. Инфекцията е в областта на брадата. Проявява се с плаки, които отделят гноевиден секрет и са леко болезнени. Често се образуват остатъчни белези. Заболелите най-често са селскостопански работници.

Тинеа педис. Тази инфекция е в областта на ходилата и пръстите на краката и засяга от 30 до 50 на сто от възрастното население. Кожата е зачервена и се лющи, между пръстите се появяват цепнатини (фисури). Инфекцията постепенно се разпространява и по ходилата. Често срещано усложнение е появата на екземи и мехурчета в засегнатите области. Заболяването се лекува медикаментозно, но болните от своя страна трябва да подсушават добре мястото между пръстите, да носят памучни чорапи и проветриви обувки, които трябва да се дезинфекцират редовно, а чорапите да се сменят често, защото инфекцията обикновено се повтаря.

Онихомикозис. Тази инфекция се развива по ноктите и в нокътното легло. От заболяването са засегнати 20-30 на сто от хората над 40 години. Различават се три клинични варианта. При първия инфекцията започва от долния край на поднокътието и разрушава нокътната плочка. Ноктите губят лъскавината си, а цветът им става жълт, сивожълт, до кафяв и черен. Втората форма се нарича бяла повърхностна оникомикоза и при нея промените засягат задната нокътна повърхност. Ноктите се оцветяват в бяло. Т. нар. горна онхомикоза започва от горните части на ноктите които впоследствие се деформират тежко.

Лечението на микозитите трябва да се извършва само от лекар дерматолог – с лекарства за вътрешно и външно приложение. Понякога то е много продължително. Ноктите се отстраняват само в краен случай, защото това силно травмира мястото, а тази травма повишава възприемчивостта към гъбички и към другите инфекции.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки