Лечебният ефект на разделното хранене


14 Май 2015, Четвъртък


Този метод обаче има и своите противници


Системата за разделно хранене разглежда храната като сбор от хранителни вещества, разделени на няколко групи съобразно техния химически състав. Целта им е ефективното съчетаване на продуктите с цел подобряване на храносмилането, намаляване на времето за тяхното усвояване и минимизиране на отпадните продукти и вредните вещества, получаващи се в резултат на катаболизма в човешкия организъм.

Разделното хранене се основава на съвместимостта или несъвместимостта на отделните видове храни и вредното за здравето съчетаване на някои от тях.
Основоположници на съществуващите сега методики за разделно хранене са д-р Уилям Хей и д-р Хърбърт Шелтън.

Според д-р Хей не трябва да се консумират едновременно белтъчини (протеини) и въглехидрати, тъй като за смилането на двете храни са нужни коренно различни условия – кисела среда за белтъчините и алкална за въглехидратите. Той препоръчва количеството на продуктите, повишаващи киселинността на кръвта (зеленчуци, повечето плодове, млякото) да бъдат 4 пъти повече в дневното хранене от продуктите, които увеличават киселинността на стомашния сок (всички животински белтъчини, повечето видове ядки, въглехидратите и цитрусовите плодове).

Системата за разделно хранене на д-р Шелтън принципно не се различава особено от тази на Хей. Според него, за да се преработят храните, богати на въглехидрати, е необходима алкална среда, а за белтъчините – солна. Смесването на несъвместими продукти, за чиято преработка са необходими различни храносмилателни сокове, забавя храносмилането и дори го влошава.

Двамата делят храните на три типа от гледна точка на степента на тяхното здравословно или не съчетаване. Те са съвместими, частично съвместими и несъвместими. Смесването на частично съвместими храни е добре да не се допуска, а комбинациите между несъвместимите са недопустими.

Далеч не всички диетолози обаче признават неоспоримата полза от разделното хранене. Проблемът главно е в това, че и двамата – Хей и Шелтън, не вземат изцяло предвид факта, че човешкият организъм във вековете на своето развитие е изработил свои системи за регулация, чрез които намалява или въобще неутрализира вредния ефект на несъвместимите според двамата храни.

Преимущества на разделното хранене
Първото и очевидно преимущество е голямата популярност на този метод на хранене, особено на системата на Шелтън, която е водеща в световен мащаб.
Благодарение на бързото преминаване през стомашно-чревния тракт там липсват процеси на ферментация и гниене, като по този начин значително се намалява интоксикацията на организма.

Една от безспорните ползи на разделното хранене е избавянето от излишните килограми – основно за сметка на стопяване на натрупаните мазнини по вътрешните органи.
Разделното хранене е особено добро за здравето при стомашно-чревните и сърдечно-съдови заболявания, предвид на това, че по този начин се намалява натоварването върху тялото.

Предполагаеми вреди
Основният аргумент на противниците на тази система е нейната изкуственост, от която като следствие се нарушава естественото храносмилане. Човек се е приспособил да приема и усвоява разнообразна, смесена храна. От тази гледна точка, ако продължително време се придържа към системата за разделно хранене, е възможно тази способност да изчезне и той да може да храносмила само отделни продукти.

Освен това в природата не съществуват продукти, състоящи се само от белтъчини, мазнини и въглехидрати. Освен основния си състав те съдържат и множество други полезни за човека вещества, които не биха попаднали в него, ако част от продуктите се ограничат или изключат от дневното хранене.

Така човек, който от малък е свикнал да консумира хляб с всички останали продукти, каквато е българската традиция например, при съблюдаването на диетата по системите на Шелтън и Хей може да продължава да изпитва глад, ако не включи този продукт в дневния си режим. А това довежда до преяждане и съответно до още повече проблеми със здравето.
Поради всичко това разделното хранене би следвало да се практикува единствено с лечебна цел и като добър метод за отслабване.


Практически съвети по Шелтън

1. Не трябва да се  консумират едновременно кисели храни и полизахариди, каквато е скорбялата (нишестето). При комбиниране на хляб, картофи, ориз, макаронени изделия с кисели плодове или зеленчуци скорбялата остава непреработена.

2. Да не се приемат едновременно белтъчини и кисели храни. Съчетаването на месо, яйца, риба и т.н. със зеленчуци и кисели плодове забавя секрецията на ензима пепсин, участващ в усвояването на белтъчините. Поради това голяма част от тях остават непреработени, загниват и нанасят вреда на организма. От това правило изключение правят ядките и сиренето, тъй като те се разлагат по-бавно.

3. Вредна е едновременната консумация на мазнини и белтъчини. Мазнините пречат на преработката на белтъчините, защото потискат отделянето на стомашния сок. Затова растителните и животинските мазнини не бива да се приемат заедно с белтъчни храни – месо, риба, яйца и т.н.. освен ако това не става съвместно със зелени зеленчуци, които потискат негативния ефект.

4. Не е препоръчителна едновременната консумация на захари и белтъчини. Захарите се преработват не в стомаха, а в червата и когато трябва да „чакат“ разграждането на белтъчините в стомаха, започват да ферментират. Всички захарни изделия, включително мед и конфитюри, трябва да се ядат отделно, за да не се задържат в стомаха, а да преминават по-бързо в червата.

5. Никога едновременно скорбяла и белтъчини. Скорбялата се преработва в алкална среда, а белтъчините - в кисела и смесването им затруднява храносмилането. Затова хляб, картофи, ориз, макаронени изделия са несъвместими с месо, яйца, риба и т.н. От своя страна бобовите храни, които съдържат и белтъчини, и скорбяла, съответно не трябва да се смесват нито със скорбялни, нито с белтъчни храни.

6. Вредна е съвместната употреба на различните видове белтъчини. Затова не бива да се комбинират ядки и месо, ядки и яйца, мляко и ядки, месо и сирене и т.н. Не е вреден обаче приемът едновременно на два вида месо или два вида ядки.

7. Не трябва да се консумират заедно  захарни изделия, сладкиши и сладки плодове със скорбялни храни (хляб и хлебни изделия), тъй като отново се получава процес на ферментация.

8. Не е препоръчителна съвместната употреба на различни видове скорбялни храни. Хляб, картофи, макарони не бива да се смесват.

9. Прясното мляко, за разлика от киселото, не е съвместимо с никакви други храни. Когато попадне в стомаха, то се пресича и изолира останалата храна от действието на стомашния сок. Особено неподходяща е комбинацията на мляко с хляб и тестени изделия, каквато е родната традиция. Поради това най-удачно е то въобще да се изключи от дневното меню.

10. Не трябва да се съчетават дините и пъпешите с други храни, например с хляб и сирене, както често става у нас. Приемани поотделно, двата плода са изключително полезни, но съвместно с други храни затормозват храносмилането и образуват газове.

11. Десертите след хранене са противопоказни. Обикновено това са различни сладкиши, сладолед, сладки плодове и др. Те обаче пречат на нормалното усвояване от организма на приетата преди тях храна.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки