През май времето ще е неустойчиво и с превалявания


През май времето ще е неустойчиво и с превалявания
12 Май 2015, Вторник


В началото на май агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време с превалявания, които ще възпрепятстват сеитбата на царевицата за зърно,

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

на  късните топлолюбиви пролетни култури (памук, фъстъци, фасул, дини, пъпеши др), допълнително ще забавят приключването сеитбата на слънчогледа.
Сериозни са закъсненията при сеитбата на пролетните култури на места в Северозападна България (агростанциите Капитановци, Николаево) и в част от югоизточните райони, където почвените влагозапаси през април в 50- и 100-сантиметровия слой поддържаха нива до ППВ (пределна полска влагоемност).

През повечето дни от първото десетдневие на май вегетацията на есенните посеви и засетите пролетни култури ще протича с ускорени темпове, при температури над климатичните норми. През десетдневието при пшеницата и ечемика ще се наблюдават фазите: вретенене при къснозасетите посеви и тези - във високите полета, преход от вретенене към изкласяване и фаза изкласяване при посевите в полските райони на страната.

В края на първото десетдневие се прогнозира понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Очакват се градушки. При евентуални повреди от тях пострадалите култури трябва да се третират с медсъдържащи фунгициди при първа възможност, след спиране на валежите, с цел ограничаване на инфекциите и по-бързо калциране на засегнатите участъци.

През второто и третото десетдневие развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-забавени темпове, при поднормени топлинни условия. През втората половина на май при пшеницата и ечемика ще протича  фаза цъфтеж, формиране и наливане на зърното. При царевицата и слънчогледа ще се наблюдава листообразуване. 

През месеца при овощните култури, незасегнати от пролетните слани, ще протича формиране и наедряване на завръзите. Тази година априлските сланите унищожиха част от кайсиевата реколта на места в североизточните (Главиница – 40%, Спасово – 90%) и в югозападните райони (Копривлен – 80%) на страната. През май не е изключена вероятността от късни слани. Това изисква да се следи краткосрочната метеорологична прогноза при разсаждане на зеленчуковия и тютюнев разсад.

Хладното и влажно време през повечето дни от май ще създава благоприятни условия за развитието на редица гъбни болести: мана по зеленчуковите култури; ранно кафяво гниене, струпясване, сачмянка при овошките; мана по лозата, сиво гниене по ягодата и др. Честите, наднормени, валежи през месеца ще ограничават възможностите за навременно провеждане на  растително защитните пръскания, внасянето на хербициди срещу конкурентната плевелна растителност, извършване на сезонните почвообработки.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки