Празник на българския фолклор в Америка


Празник на българския фолклор в Америка
Съставът „Български дух” на фестивалната сцена
11 Май 2015, Понеделник


Над 500 наши сънародници взеха участие в незабравимото тържество на българския  дух и култура, състояло се на 25 и 26 април в Чикаго.

Автор: Десант

За пета поредна година в американския мегаполис се проведе Международният български танцов фестивал. Той се организира от фолклорната група „Верея“, в която членуват наши сънародници, живеещи в Чикаго. Тазгодишният празник бе най-мащабният досега и се превърна в своеобразен събор на българското народно творчество в Америка. Той премина под мотото „Фолклорът е магия“, като участие в него взеха над 30 фолклорни групи от Новия свят.

През двата дни на празника в голямата зала на гимназията Elk Grove в столицата на Илинойс се вееха български знамена и звучаха родни мелодии. Професионалисти и любители, възрастни и деца от Чикаго, Лос Анжелис, Ню Йорк, Бостън, Сент Луис, Детройт, Денвър, Сиатъл, Съни Вейл, Сан Хосе, Тампа, от Минесота и от Атланта, от Торонто, Калгари и Онтарио извиваха хора, тропаха ръченици и пяха български народни песни.

Фестивалът бе открит със специален спектакъл на домакините „Верея“. Те впечатлиха публиката с красивите си носии, изработени от самите тях. Тяхната програма включваше танци от всички основни етнографски области на България – Северняшка, Родопска, Шопска и Пиринска, с характерните за всяка от тях колоритни костюми и автентична народна музика.

Последваха изпълнения на ансамбъла „Етник денс“ с ръководител Пол Колинс, чиито участници са основно жители на Чикаго и околните сателитни градчета. След тях на сцената се изредиха Rise Up и „Света София“ от Детройт, съставени от американци,  поклонници на нашенските ритми, както и талантите от „Гласовете на Малка България“ – Чикаго, и на групата „Българско наследство“ от Бостън, на детските състави към Малко българско училище и Академия „Мечо Пух“ и група „Нашенчетата“ от основно училище „Слънчогледи“, пак от Чикаго.

Първата вечер на форума завърши с изпълненията на най-голямата и известна група за български народни танци в Илинойс – ансамбъл „Хоро“, създаден през 2003 г. от Ирина и Тодор Гочеви, чиято трупа вече е позната не само на нашите сънародници в САЩ, но и в Западна Европа и дори в далечна Аржентина.
Фестивалната програма продължи с качването на сцената на една от най-новите фолклорни групи – „Български дух“ от Сейнт Луис с ръководител Стефан Тодев, чиито майсторски изпълнения на ръченица въодушевиха много от нашенците да се хванат на спонтанно импровизирано хоро.

Не смолянските „101 каба гайди”, а „101 каба гайди” от Ню Йорк пренесоха публиката през Океана. Зазвучаха и гласовете на народен хор „Малката България “ от Чикаго, на „Родни ритми“ от Орландо, Флорида, „Опа-хей Ел Ей“ от Лос Анжелис и „Българи“ от Минесота.
През втория ден на фестивала зрителите се насладиха на изпълненията на съставите към училище „Български език“ от Сент Луис, „Водица“ към българско училище „Хан Аспарух“ от Съни Вейл, Калифорния, и „Млади български гласове“ от Ню Йорк.

Магията на българската народна музика представиха и танцьорите от „Хайде на хорото“ от Калгари, „Роса“ от Атланта, „Хоротропци“ от Лос Анжелис, „Сиатъл чета“ от Сиатъл и „Приятели на българския танц“ от Детройт. Голям интерес сред българската общност предизвика представянето на „Босилек“ и „Горана данс“ от Ню Йорк.
С безкрайни аплодисменти бе посрещнато излизането на сцената на ансамбъл „Димитровче“ от Торонто, Канада.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки