Празник на Златоградското чеверме


Празник на Златоградското чеверме
11 Май 2015, Понеделник


На 2 май градът на космическия Делю хайдутин отново стана сцена на древни ритуали, емоции, усмивки и настроение. За втора поредна година Златоград

Автор: Десант

събра традиции и древна история, предложи неустоимо кулинарно изкушение - Златоградско чеверме! 
Песента на Кръстата гора и мистичният, въздействащ звук на гайдите, разтърсиха на този ден планината. Навсякъде се носеше истинският вкус на емоцията и аромата на най-вкусното родопско ястие - златоградското чеверме.
Златоград организира този празник за втори път, с идея да се популяризират кулинарните особености на традиционната златоградска кухня и най-вече да се покаже майсторлъкът в приготвянето на вкусното чеверме. 

Тази година майсторите демонстрираха как се пекат 150 чевермета. Акцент в празника бе възстановка на приготвяне на автентични златоградски ястия като булгур, месо под чуруп, масло, приготвено в бурило.
Всички посетители на Празника на Златоградското чеверме можеха да видят на открито възстановката в автентични родопски дворове от преди век, пресъздадени с декори, с най-различни съдове и предмети, съхранили в себе си до ден днешен наследството от прадедите ни. 

Дрескодът на мероприятието бе спазен, красиви и пъстри носии от различни региони изпълваха града и внасяха допълнителна емоция.
За тези, които не са опитвали местната кухня, атрактивно бяха подредени маси с апетитни златоградски ястия, където можеше да бъдат дегустирани приготвените гозби. Официални гости на мероприятието бяха Негово Превъзходителство Бунян Саптомо – посланик на Република Индонезия в България, отец Константин Атанасов, който е председател на Църковно настоятелство при „Св. вмчк Георги Победоносец” в Златоград, председателят на сдружение „Пазители на Българщината“ Христо Димитров и много други.

За настроението на всички по време на празника се погрижиха 101 каба гайди и национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Уникален завършек на празничната програма бе посланието за истинската българска традиция в музикално-танцов спектакъл на ансамбъл „Българе”.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки