Българки пазят с иглите си националност, род и родина


Българки пазят с иглите си националност, род и родина
Д-р Любка Любенова (в средата) с двете си последни ученички по совалкова дантела
11 Май 2015, Понеделник


Всеки, който милее за традициите ни, е добре дошъл сред нас, казва председателката на сдружение “Седянка” д-р Любка Любенова

Автор: Здравка Христова

Нова армия се създава в България. Войниците и генералите в нея са въоръжени с игли и конци. Те са тръгнали в победоносен поход за съхранение на националните ни традиции и българщина. Това са жените от сдружение “Седянка”.
“Векове наред българската майка е пазила чедата си с игла в ръката. Предавала е тайни, везани по ризи, да не ги забравяме. Днес майките ги няма, дъщерите сме тук. Иглата е голямо оръжие, защото е много красноречива”, казва великотърновката д-р Любка Любенова, председател на сдружение “Седянка”.

Стотици жени плетат, бродират и тъкат, за да запазят нашенското и да го предадат на поколенията. “Всеки, който милее за традициите ни, е добре дошъл сред нас. Когато ме питат колко сме, все казвам, че не знам, защото в този момент към нас може да са се присъединили още ентусиасти. Няма значение колко сме, а какво правим”, твърди д-р Любенова, която е един от основателите и идеолозите на сдружението.

Жените от “Седянка” със сигурност не се надценяват и не вярват, че всичко започва и свършва с тях. “Активно издирваме възрастни хора, които умеят различни занаяти, за да ни ги предадат. Ходим по възстановки на автентичен фолклор из цялата страна, където снимаме носии и черпим от знанията на бабите за различни домашни занаяти. Надяваме се да успеем с времето да запазим традициите в шевиците и дантелата, защото българката е правила много красиви дрехи. За съжаление, част от това богатство е загубено. Но и това, което срещаме сега, е уникално. Още по-удивително е, че успяваме да увличаме младите”, казва д-р Любенова.

Две от последните й ученички са икономист и счетоводител от Варна и София. Росица Тодорова е облечена с риза, по чиито ръкави шевиците са едно към едно пресъздадени от експонат на българска носия, който се пази в музея на изкуството “Метрополитън” в Ню Йорк. Всичко тръгнало от едно скъсано парче с част от шевица, на което попаднала варненката.

“С помощта на голямата учителка Ирен Ямами възстановихме шевицата. Тя ми направи схемата на ръкавите и аз изпълних везмото. Мотивът по пазвата и полите на ризата ми също е много стар. Намерих го в книга от 1927 г.”, разказва Росица, която е икономист по образование.
Тя везала ризата си 3 месеца. Запалила се по совалковата дантела преди година, свързала се чрез социалните мрежи с работилница “Седянка” и започнала да се учи от опита и знанията на другите.

С македонска носия за чудо и приказ е облечена пък счетоводителката Ина Калинкова. Дрехата й предизвиква комплименти от останалите жени. “Богатите шевици, многото мъниста и украси правят македонската носия пищна за окото. Ризата ми е автентична с дантела кене, направена преди стотина години. Този модел е много сложен и вероятно на майсторката й е отнело много време. Тази риза е на баба ми, носията е от гоцеделчевското село Баничан”, с гордост разказва Ина.

По ръкавите на саята й има звездички и очички, за да пазят от уроки жената. Престилката й също е от гоцеделчевския край. Тъкана е, не е нашивана и привлича погледите с крещящите цветове, съчетани в нея по уникален и живописен начин.
Ина Калинкова от години искала да се занимава с шевици и дантели, но все не й оставало време. “Най-после си казах, че освен за работа и сметки, трябва да намеря време и за хобито си. Така след работа и домакинските задължения оставям всичко на страни и се захващам с иглата и везбата. Някой път забравям дори да пия вода и да се храня. Докато не си довърша мотивчето, не мърдам”, разказва тя.

В голямото общество на сдружение “Седянка” са и двете сестри Георгиеви - Галя Стойчева и Ваня Димитрова. Времената на тоталното отричане на всичко българско като срамен архаизъм сестри Георгиеви си обясняват с прехода, в който загубихме ценностната си система.

“Тук съм, защото у нас се получи един отлив от националната ни идентичност и ако не запазим националния си дух, ще се загубим като нация, като етнос, като личности, някъде в шарения свят. Най-важното е да научим децата ни, че са българи и че точно националният костюм, народната носия, българският фолклор и танци са нещото, което ни отличават със своята уникалност в световен мащаб”, казва библиотекарката от Пловдив Галя Стойчева.
С техниките на бродерията повече от 20 години тя прави красиви пръстени, гердани и обеци.

“Вината за това, че традицията се забравя, е в самите нас”, включва се в разговора по-малката сестра Ваня Димитрова. Тя, например, първо се увлякла по везането на гоблени, но след години, когато видяла красотите, които прави сестра й, взела категоричното решение, че по-важно от българската шевица няма.

Сестрите не пропускат на националните или лични тържества да съберат цялата рода, защото споделеният празник също е част от опазването на традициите и на семейните ценности. На нито един член на двете фамилии вече не му изглежда странно, че Ваня и Галя вдигат и слагат софрата облечени в пъстри народни носии и препасани с ръчно тъкани и везани престилки и кърпи.


Сестрите Ваня и Галя Георгиеви са убедени, че традициите ще ни запазят като народност

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки