Български проект се бори за наградата на NASA


Български проект се бори за наградата на NASA
11 Май 2015, Понеделник


„Фабрика за роботи” е в челната петорка на изобретенията, включени в проекта на американската космическа агенция

Автор: Веселин Максимов

Българският проект ROBO-FABRIC („Фабрика за проекти“) е в челната петорка на тези изобретения, които се борят за наградата на американската космическа агенция NASA. Гласуването по интернет приключва в събота, 9 май, точно в 6,00 часа българско време. И ако имате подръка интернет, можете дотогава да помогнете на идеята на Бургаския свободен университет да продължи за голямата награда. Ето накратко и историята на големия пробив.

Участниците в работата са IT ентусиасти – преподаватели и студенти от Бургаския свободен университет. ROBO-FABRIC се класира за финала, след като спечели престижната награда на публиката в Бургас по време на международното техническо състезание NASA Space Apps Challenge 2015, на 11 и 12 април, което се проведе в София и Бургас.

Нашите изследователи са единствените българи, допуснати до Топ 5 от цял свят и имат реалната възможност да прославят техническата мисъл в нашата страна.
Проектът „Фабрика за роботи” се състои от няколко устройства: екструдер, с който е рециклирана използвана пластмаса от стари клавиатури и е произведен материал за 3D принтер, който представлява пластмасова нишка, дебела милиметър и два микрона.

С него, посредством принтера, са отпечатани шаси и колела на роувър, който е базиран на GHI Electronics .NET Gadgeter хардуерни модули и е програмиран чрез технологиите на Microsoft: платформата Microsoft Micro.NET Framework и езика за програмиране C#.
Подкрепете ROBO-FABRIC на интернет страницата на НАСА https://2015.spaceappschallenge.org/award/#peopleschoice. Там намерете българския проект и натиснете Vote.

Това няма да е първата победа на млади български учени. Преди година ученици от Варна спечелиха голямата награда на НАСА в конкурс за космическа колония. Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев създадоха иновативния проект Green Space (вдъхновен от зелените идеи на Greenpeace).
Със своите феноменални решения на проблеми, които и до днес затрудняват големите космически държави, нашите момчета се пребориха за най-високото отличие в ежегодния конкурс на НАСА.

NASA Ames Space Settlement Design Contest е ежегоден конкурс за ученици от целия свят. Проектът на нашите сънародници е бил един от над 600-те изпратени през 2014 г. Българските ученици са работили по него в продължение на две години под ръководството на д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория и преподавателката по физика в МГ - Варна, Силвия Захариева.

Основните проблеми, които Green Space решава, са почистването на околоземното пространство от космическия боклук, неутрализирането на опасните астероиди около Земята и разработването на мини за полезни изкопаеми върху тях, както и развитие на редица научни области, за чийто напредък Космосът предоставя подходящи условия и нови възможности.
Както казват самите ученици: "Космосът е не само нашето бъдеще, но и бъдещето на децата ни! Длъжни сме да им го предадем в чист, запазен и безопасен вид".


Д-р Димитър Минчев, ръководител на бургаския проект

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки