Априлската епопея в живи картини


Априлската епопея в живи картини
Въстаниците защитават града до сетен дъх
10 Май 2015, Неделя


Героични моменти от паметните събития бяха пресъздадени в Клисура, Панагюрище, Копривщица и Оборище

Автор: Пламен Николов

С поредица от възстановки в края на април и първите два дни на май бе отбелязана 139-годишнината от Априлското въстание. В историческата местност Оборище на 18 април членове на НД „Традиция” пресъздадоха съзаклятието на въстаниците. Патриотичните игри бяха организирани от членове на клуба в с. Баня.

На 1 май героични моменти от Априлската епопея оживяха в Клисура и Панагюрище. Пресъздадена бе отбраната на двата въстанали града срещу редовния аскер и башибозука.
В живите картини в Клисура участваха около стотина реконструктори от НД „Традиция”. На 2 май в Копривщица пък бе пресъздадено пукването на първата пушка на въстанието.
Акцентът в националните чествания на годишнината от Априлската епопея обаче бе в Панагюрище. Тържествата в столицата на Четвърти революционен окръг започнаха сутринта с литийно шествие, предвождано от една от безценните реликви на България – Поибренския сребърен кръст. Той е носен от Хвърковатата чета по целия й път през бунтовните дни на април 1876 г.

След гибелта на Бенковски кръстът попада в ръцете на турците. След Освобождението със съдействието на църквата е върнат на православния храм в Поибрене.
Честванията предиобед продължиха с ритуал по издигането на Националното знаме на Република България. Като почетен караул застанаха представители на НД „Традиция” в униформи от епохата на Априлската епопея.
Отслужена бе панихида за загиналите във въстанието и бяха поднесени цветя пред Вечния огън в Национален мемориален комплекс „Априлци”.

Гвоздеят бе впечатляващият военно-исторически спектакъл „Мъжество и саможертва”. Осмото издание на възстановката бе с най-масово участие от всички досегашни – в поредицата от живи картина се включиха около 150 участници от над
20 клуба на Национално дружество „Традиция” в цялата страна. Като мирно население участваха и самодейци от местните фолклорни ансамбли. По всеобща оценка на зрители и участници това е най-добрата от всички провеждани досега възстановки в Панагюрище.
Заслугата е преди всичко на домакините от местния регионален клуб „27-и пехотен Чепински полк” и Община Панагюрище. Хиляди зрители  станаха свидетели на вълнуващото зрелище и се върнаха към трагичните, но изпълнени с несломим дух и воля за свобода дни от пролетта на 1876 г.

В живи картини бе пресъздадено пристигането на Кървавото писмо и обявяването на въстанието в Панагюрище, освещаването на знамето и отбраната на града.
Арена на възстановката бе историческото Маньово бърдо, където на 30 април панагюрските въстаници водят кръвопролитни сражения с многократно превъзхождащ ги в жива сила и въоръжение поробител.

Хиляди изстрели от автентични исторически оръжия припомниха героизма на въстаниците, изпълнили своята клетва „Свобода или смърт”. Допълнителен ефект върху зрителите оказаха и гърмежите на изработени от възстановчиците реплики на черешово топче и турско армейско оръдие. Всички реконструктори бяха облечени в униформи – пълни копия на използваните преди 139 години.

Участниците във военно-историческия спектакъл получиха подаръци и грамоти от Община Панагюрище. Кметът на града Никола Белишки поздрави възстановчиците за усилията, които полагат, отделяйки от времето и средствата си, за да показват на съвременниците славните страници от миналото на народа ни. 
От своя страна Управителният съвет на НД „Традиция” присъди на знамето на Общината златна значка и почетна лента с цветовете на националния трибагреник. Своите награди получиха и малчуганите – победители в конкурса за детска рисунка, посветен на героите от Априлското въстание.

Прочувствено слово изнесе Цветелин Радулов – член на УС на НД „Традиция”. „Нашите предци са показали, че е лесно да умреш за България. В наши дни обаче е като че ли по-трудно да живееш за нея”, каза той.
Честванията в Панагюрище завършиха с тържествена заря-проверка.


Освещаване на знамето и част от щаба на въстанието с войводата Бенковски и Райна Княгиня

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки