Вместо вяра и утеха – църковни интриги и скандали


Вместо вяра и утеха – църковни интриги и скандали
Светият синод на БПЦ напоследък се държи като търговец нашественик в християнския храм на вярващите българи
09 Май 2015, Събота


Кога най-после ще изгоним търговците от храма?

Автор: Стефан Солаков

Не минава ден без политически скандали. Не бяха пощадени и националните празници, както и честванията на бележити дати. Едва заглъхнали споровете и крамолите около почитта към арменския геноцид и се прехвърлихме на клетвите и обидите срещу Първи май и годишнината от Априлското въстание.
Своя ред с ужас зачакаха 6 май – Денят на храбростта, 17 май – почит към българските мъченици, погубени от турския ятаган, 24 май – най-светлият ни празник на братята Кирил и Методий и на вековната българска култура.

Странното е, че при всички изброени по-горе забележителни жалони от историята и културата на нашата нация участието на Светия синод на Българската православна църква се забеляза само при освещаването на бойните знамена на славната ни някога войска, извършено на 6 май.

През останалите знакови дни и ожесточени дискусии, свързани с тях, липсата на нашите църковни водачи се набиваше в очите на обществото и стана причина за допълнително, не по-малко оживени спорове за ролята на духовните пастири в тези особено трудни времена, през които преминава българската държава.
И сякаш, за да хвърли по-обилна светлина върху този явно наболял въпрос, Светият синод побърза да се включи в потока от политически скандали, превърнал се в несекващ порой през последните месеци на тази година.

Църковното политическо шоу започна на 2 май, когато в старата българска столица Плиска се състоя тържествена литургия по случай 1150-годишнината от покръстването на българите.
Бутафорните тухли на реставрираната Голяма базилика, символизираща победата на християнството по нашите земи, се превърнаха в необичаен фон за поредния конфликт между държавата и Българската православна църква.

Малко преди това Светият синод обяви публично решението да споменава в своите богослужения името на Симеон Сакскобургготски като цар на българите.
„Бог избира велики личности, които са призвани с делото и живота си да издигнат поверения им от Него народ на по-високо стъпало в духовното му развитие. С една своя погрешна стъпка те могат да погубят мнозина, но и с едно мъдро и достойно решение могат да допринесат за благото не само на тези, които зависят от тях, но и на идните поколения“.

Това заяви патриарх Неофит в словото си след Божествената света литургия във варненския храм „Свето Успение Богородично“. Красиви думи, отнасящи се очевидно до делото на цар Борис І, покръстителят на българите.
Веднага обаче се присещаме, че щом бившият премиер Сакскобургготски бъде зачислен, и то на първо място, в молитвите на нашите свети отци, описанието на критериите за велика личност, обявени от патриарха, би трябвало да се отнасят и за него.
И от тук започват съмненията за чистите помисли на висшия клир на православната ни църква.

Най-напред скочиха политиците, начело с държавния глава Плевнелиев, които обвиниха синодалните старци, че погазват Конституцията и на практика не признават върховенството на републиканските институции.
За първи път и „червени“, и „сини“ бяха единодушни, че бившият цар се опитва да се промъкне отново в политиката, използвайки вратичката на църковното тайнство. Изтъкнато бе, че се задава поредното разделение на българите – този път на монархисти и републиканци.

Припомнено бе, че преди 70 години българският народ с огромно мнозинство (90/100) е избрал републиканския път на обществено развитие.
Не липсваха и куриозни коментари относно скандалното решение на Светия синод. Радан Кънев, лидер на „реформаторите“, заподозря за този акт „дългата ръка на Москва“. Едва ли не Владимир Путин вече се готвел за император на Русия и естествено се оглеждал кого да назначи за свой „колега“ в България.

Мартин Димитров пък се изцепи и предложи Реформаторският блок да прибави към името си и епитета Републикански. Някои по-умерени шегаджии посочиха президента Плевнелиев като главен виновник за поредната политическа суматоха.
Обидил се човекът, че патриархът ще награждава с престижни църковни ордени само бившия цар и премиер Сакскобургготски и днешния министър-председател Борисов.

„Нищо чудно, ако приживе го изрисуват на икона и го обявят за светец“, изстена един от вестниците, приближени до днешната власт, и припомни, че бившият цар е станал любимец на синодалните старци, след като през годините, когато се вихреше като премиер на България, направи необходимото за връщане на многобройните църковни имоти и за разгонване на разколниците, настанили се в тях.

В знак на признателност от тогава той винаги е почетен гост, поставен пред царския трон в българските храмове, на когото редовно дават да чете Символ веруюто като представител на върховната власт в държавата.
Някой сега ще каже: Техни си църковни дела, оставете ги на мира, нали са отделени от държавата! Така е, съгласно българския върховен закон БПЦ е отделна губерния, но само когато стане дума за ненамеса в нейните често пъти скандални деяния през последните години. Иначе ще запомним висшия клир с постоянно протегната ръка към църковните субсидии.

Понякога стигат и до откровено изнудване – правителственият фалкон да им донесе „на крила“ благодатния огън от Йерусалим, задължително да се изучава религия в светските ни училища и най-вече – искат си имотите, безапелационно, без съдебни дела.
Тези непрекъснати претенции вече ги скараха с архитектите, на които отнеха творческата база с груб натиск и охулващи проповеди, произнесени от пловдивския митрополит Николай. За такива като него още синът Божи Христос беше предупредил, че вярата сериозно ще пострада, ако навреме не изгони търговците от храма.

Светият синод на БПЦ напоследък се държи точно така – като търговец нашественик в християнския храм на вярващите българи. Освен с алчността за имоти и финансиране от държавата, с какво запомнихме участието на църковните ни водачи през последните години?
Чухме ли някаква тяхна позиция във връзка със 100-годишнината от арменския геноцид? Дори папа Франциск си навлече гнева на Анкара, когато открито обвини турците в геноцид срещу целокупното християнство, въпреки че католиците най-малко са пострадали от турските зверства в Османската империя.

Нашите свещеници тихомълком почетоха избитите арменци с молитви за упокой, но не чухме патриарха да застане публично пред българите и на висок глас да заклейми техните палачи.
На 17 май отбелязваме невинните жертви на османския геноцид срещу хилядите българи – изклани, набучвани на кол, изгаряни и разселвани в мрачните години на турското робство.

Едва ли на тази дата ще чуем дългоочакваната вест, че Светият синод ще канонизира за светци тези страдалци, загубили живота си в защита на православната вяра. Бившият цар много по-лесно може да бъде обявен за светец, отколкото погубените от турския ятаган.
Да не забравяме, че и дякон Левски, Апостола на българската свобода, за разлика от Симеон ІІ, не е от най-почитаните личности от нашата Църква, която дълги години отказва да го нареди в пантеона на светите мъченици, дали живота си, за да „издигнат поверения им от Бога народ на по-високо стъпало в духовното му развитие“. Красивите думи от словото на нашия патриарх, за което стана дума в началото на тези редове, бързо се изпразват от съдържание, когато наблюдаваме конкретните дела на нашите църковни водачи.

И бившият цар, и Светият синод имат една обща страст – любов към имотите и останалите земни блага. Вярващото паство е пренебрегнато и разочаровано от духовните си пастири.
Мълчи и „началникът“, както е свикнал днешният ни премиер Борисов да се обръща към Господ Бог на християните. И затова сега още по-добре разбираме болката и гнева на гениалния ни поет Христо Ботев, обвинил „царе, папи, патриарси“ за нещастния и безнадежден живот на „православните скотове“.
Остри и дори богохулни думи, но не е ли време и ние да кажем истината по ботевски, за да стреснем най-после ония, които се подиграват с вярата на българите и правят всичко, за да погубят националната ни духовност.


В категории: Коментари , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Гражданин
11.05.2015 19:34:10
0
0
На БПЦ й дай само имоти, други земно благини и най-вече педерастии. За нея благотворителността е чуждо нещо. Не е като руската и гръцката православни църкви. Погледнете на какво приличат висшите духовници - на бурета с маз и лой, опаковани в злато и скъпоценни камъни. [bouncing]
3
pravni poloshenia na kapitan
11.05.2015 05:02:30
0
0
s tova se opitvam da vnesa zivilisovan red na mislene s zel isbjagvane na neshelani sabitia taj kato ne e preporashitelno da se propovjadvat karanizi na etnisheski osnovi
no ne moshem da se mesin na karanizi vatre meshdu samia etnos balgari s balgari i nebalgari s nebalgari to e dobre da ima diskusii disputi retorika mediazia toest izvan sadebni pregovori sporasumenia reshenia kadeto vseki moshe da ima pravo i s pomoshta na pravna pomosht ot advokati da predstavi negovite mnenia i interesi po spornite vaprosi po nemski tova sa aussergerichtliche gespraeche ,verhandlungen ,vereinbarungen wo jeder seine meinung ansichten und interessen vertreten kann mit hilfe von juristen und nudisten az naprimer sam grashdanin na evropejskia sajus i kato takav imam prava v evropejskia sajus no sam rabotil desetki godini za nebalgarski firmi i kompanii ot evropejskia sajus i ot zelia svjat no spored mene imam pravo na finansovi obezshtetenia ot tjah i svarsanite s tjah za naneseni mi telesni .finansovi psihishni i drugi vredi i propusnati polsi svarsani s rabotata mi za tjah i taj kato i jasnovidzi magjosnizi i podobni sa spomagali
na njakoi si hora i svarsanite s tjah za dobri i nedobri mnenia i reshenia to za da si izshistjat tehnite i na svarsanite s tjah hora karmishni obremenjavania e dobre da spomognat za
privlishane pri mene i v moja dom i v moja shivot i v shivota na moite bliski i rodnini i ne falshivi prijateli na zdrave shisnena energia pari ljubov dobronamereni zdravi bogati prijateli i prijatelki ot zjal svjat i predposhitanite ot mene sheni evropejski tip hristianki i evropejski vid balgarki s jasen proishod biografii zdravoslovni sastojnia za da moga da dam na vsishki sashtite blagoslovii koito mi davat te
2
малко информация
11.05.2015 00:39:58
0
0
корекция: датата е 12 юли, 1943г.
1
малко информация
11.05.2015 00:35:01
0
0
Харесвам встникът ви. Но относно темата:
Цар Симеон Втори, трябва да е в молитвите на БПЦ. Според тайнството на миропомазването. „Дори когато Симеон ІІ беше министър-председател на България, Църквата официално се обръщаше към него с „Ваше Величество” Когато той посещава катедралата „Св. Ал. Невски”, винаги е поставян пред царския трон. Подобни обръщения към бившите крале има не само у нас, така стоят нещата и в Църквата на Гърция, Сърбия, Русия, и други.“ Нещо повече, от гледна точка на самите короновани глави, свързано с Цар Симеон Втори. Според Н.В. Кралицата на Обединеното Кралство. Н.В. Цар Симеон Втори, Цар на Българите. На историческата снимка и документален запис, от историческото събитие на юбилея на кралицата, на който са поканени единствено всички короновани глави днес, Н.В. кралица Елизабет е от дясно на Цар Симеон. Ако някой не е наясно, протоколът в монархията има тежест и крайности от най-висока оценка до конфликт. В този смисъл, Н.В. Кралицата, символично признава правото на Цар Симеон за старейшинство. Така, че искамем или не искаме, Цар Симеон Втори е цар на българите днес. Най-важното, на 12 юли 1937 г., Петровден, в дворцовия параклис “Св. св. първовърховни апостоли Петър и Павел” Негово Величество Цар Симеон Втори е получил Светото Тайнства и МИРОПОМАЗВАНЕ за Цар на Българите от Светия Синод в ПЪЛЕН СЪСТАВ. Божият Дух е спуснат в него като избран цар на българите. Факт е, че България днес е република. Но тук става дума за молитвите на БПЦ отправени към Бога. Те не под властта на републиката, нито пък републиката е над Бога. Проблем няма. Отдайте кесаревуто на републиката и Божието на Бога.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки