Финландия мобилизира близо милион запасняци


08 Май 2015, Петък


Военните отричат това да е свързано с украинската криза, но фактическата обстановка говори друго


Въоръжените сили на Финландия са изпратили повиквателни на около 900 хиляди души от резерва. Тази мобилизация се предприема на фона на влошените отношения между скандинавските страни и Русия и е свързана с украинската криза, предаде във вторник  „Ройтерс“.

От финландското военно ведомство съобщават, че масовото събиране на запасняци има за цел подобряване на комуникациите с бившите войници на срочна служба при наличието на съкращаване на военния бюджет и не е в отговор на напоритостта на Русия, която дели с Финландия 1340-километрова сухопътна граница.
Скандинавската държава е една от малкото европейски страни, където се е запазила воинската повинност за мъжете. По думите на местните власти, планът за подобряване на координацията с резервистите е бил разработен още преди събитията в Украйна, които започнаха през 2014 г.

„Нашите намерения са да разясним на хората от резерва каква ще е тяхната роля в случай на военни действия“ – уточнява представителят на въоръжените сили Мика Калиомаа. Той обяснява защо именно сега се пристъпва към мобилизацията с неотдавнашните съкращения във военния бюджет, в резултат на които са променени задачите и местата за свикване на много от резервистите.

В последните години финската армия затвори няколко свои учебни центрове и съкрати стотици работни места, като в същото време състоянието на икономиката на страната се влошава. Бюджетът за отбрана за 2015 г. е намален до 3 милиарда долара, което представлява 1,29% от брутния вътрешен продукт (БВП). Само преди три години той достигаше до 1,4% от БВП.
От началото на тази година броят на редовната армия на Финландия е намален от 350 до 230 хиляди души.

Макар скандинавската страна да отрича връзката на обявената мобилизация с обострените си отношения с Москва, на съответното решение за свикването на запасните бе дадена гласност тъкмо в момент, когато финската общественост бе разтревожена от маневрите на руски бойни самолети, от обвинения в шпионаж и от руски военни учения в близост до руско-финландската граница.
Към настоящия момент Финландия не е член на НАТО, но имайки предвид последните действия на Русия, привържениците на идеята за включването в Северноатлантическия пакт сега се сдобиват с доста натежаващ на тяхната страна аргумент.

Припомняме, че през април т. г. Финландия, заедно със също неутралната като нея Швеция, се присъедини към членовете на Алианса Норвегия, Дания и Исландия, които заявиха, че са готови да си сътрудничат тясно в стремежа си да противостоят на руската военна заплаха.
„Лидерите на Русия показаха, че са готови да използват на практика военни средства, за да достигнат своите политически цели, дори когато това е съпроводено с принципите на международното законодателство“ - се казва в тяхното съвместно изявление.

Предишната седмица финските военни използваха портативни дълбочинни бомби като предупреждение по адрес на неидентифицирана подводна лодка, засечена във водите в близост до Хелзинки. Разследването на този инцидент все още не е приключило.
Междувременно във вторник стана известно, че НАТО за кратко ще премести обединения си команден център от Италия в Румъния. Това съобщи АП, позовавайки се на изявление на адмирал Марк Фъргюсън, командир на базата на НАТО в Неапол, Италия. Високопоставеният натовец уточни, че щабът ще се настани в селището Чинку, което е разположено на около 180 километра северозападно от Букурещ, където ще престои в продължение на 12 дни през юни.

По думите му тази мярка се налага във връзка с учение на НАТО, в което ще участват 1000 войници от 21 държави, членуващи в организацията. В същото време военни учения на Северноатлантическия пакт ще се проведат в Полша, Балтика и Балтийско море.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
privat opinion privat solution
08.05.2015 12:20:23
0
0
ami balgarskite ministerstva na otbranata i svarsanite s tjah targovzi mogat da isiskat po linia na NATO
kak sajusnite darshavi na balgaria spored statistiki za tehnite voenni shemi i rabota i kak se spravjat s promenjashtite se poloshenia v evropa i sveta
1 godina voenna zadalshitelna slushba i stroitelni vojski vsishki ot 20 do 55 godini vsjaka godina na voenni ushenia po podobie na zarskite komunistisheski natovski ushenia
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки