Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
08 Май 2015, Петък


Танкове, прически извън закона и богати свещеници разнообразяват пейзажа на планетата


Руснаците показват най-новата си бойна техника

Броени дни преди военния парад, който ще се състои на 9 май в Москва, руското министерство на отбраната разпространи изображения на част от най-новата бойна техника, която ще премине по Червения площад. Сред тях за пръв път се вижда как изглежда танкът "Армата", в който екипажът е настанен в специална подсилена капсула.
Иначе бойната машина взимаше участие в репетициите за Деня на победата, но корпусът му оставаше скрит под брезентов калъф. По-късно в интернет се появиха негови любителски снимки.

Другата техника, която според отбранителното ведомство на Русия ще се види за пръв път, са самоходната артилерийска установка „Коалиция-СВ", подвижният противотанков комплекс „Корнет-Д", бойната машина на пехотата „Курганец-25" и бронетранспортьорът „Курганец-25".
Общо на парада на 9 май се очаква да маршируват над 16 500 военни и да преминат 194 единици бойна техника, както и 143 самолета и хеликоптера.


Все още се издирват 1,3 млн. изчезнали
през Втората световна война


Съдбата на 1,3 милиона човека, изчезнали безследно през Втората световна война, остава неизвестна 70 години след края й, предаде ДПА, като се позова на изявление на Германския червен кръст (ГЧК). От организацията посочват, че всяка година продължават да получават над 10 000 молби за издирване на данни за такива души.

„Разследванията за съдбите на изчезнали безследно военнопленници, цивилни пленници и войници, както и на разселени от Втората световна война хора остават сред основните задачи на службата за проследяване на хора към ГЧК", заявява ръководителят на организацията Рудолф Зайтерс дни преди 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия на 8 май 1945 г., отбелязва БТА.

Дорота Дживоки, която оглавява контролния център на службата за проследяване на хора, пояснява, че все още се прави анализ на данните от руските архиви. По думите й мнозинството от молбите за предоставяне на информация за изчезнали хора са от пенсионери, които искат да знаят кога и къде са загинали и погребани останалите в неизвестност техни роднини.


ФРГ се извини на Беларус за нацистките престъпления

Пълномощният представител на правителството на ФРГ по сътрудничеството с Русия Гернот Ерлер по време на конференция  в Минск е поднесъл официални извинения на Беларус за престъпленията на нацисткия режим, предаде „Дойче веле“. По думите му, досега нито един високопоставен немски чиновник не е поднасял публични извинения на беларуския народ.

Форумът, на който се случи това сега, премина под наслов „Тростенец в общоевропейската памет” и бе посветен на едноименния концлагер, където са намерили смъртта си над 250 хиляди евреи. „От името на правителството на Германия аз моля за прошка за тези събития” – заявил Ерлер, припомняйки, че на територията на Беларус е извършено масово унищожение на еврейско население, като общо в бившата съветска република са загинали 800 хиляди евреи. Според немския представител, Германия осъзнава своята отговорност за престъпленията на националсоциализма. „Това е престъпление, което не е забравено, не се забравя и няма да бъде забравено” – цитира „Дойче веле“ думите му, изречени на конференцията в беларуската столица.


В Иран забраниха скубането на вежди и татуировките

Властите на Иран забраниха на мъжете да си правят т. нар. „сатанински” прически, съобщава RFI. Става въпрос за станалото модерно сред младежта тупиране на косата. „От днес нататък прическите, свързани със сатанинския култ, са забранени”, заяви шефът на иранската Асоциация на мъжките фризьори Мустафа Говахи.

Той не уточнява за какви точно подстригвания става дума, но заплашва да лиши от лиценз фризьорските салони, в които се съгласяват да правят прически, които „нарушават правилата на ислямския режим”.
Новите правила, въведени в ислямската република, също така забраняват на мъжетe... да ходят на солариум, да си скубят веждите и да си правят татуировки, въпреки че именно татуирането е нещо традиционно за Иран.


Еверест няма да се изкачва през този сезон

Този сезон изкачването на Еверест ще бъде невъзможно заради унищожените и затрупани от лавини и камъни маршрути. В същото време шерпите в Непал отказаха да се заемат с възстановяването им. Засега обаче няма официално решение за забраняване на изкачванията. Междувременно спасителните екипи откриха телата на над 100 души – жители на малко село и туристи, които са били затрупани от лавина, предизвикана от земетресението.

Това ще бъде вторият сезон, който ще бъде прекратен поради множество смъртни случаи на най-високия връх на света. Миналата година това стана по причина, че 16 шерпи загинаха при лавина.
„Районът е твърде опасен. Няма много време преди да стане топло и топящият се сняг и мусоните да влошат условията за катерене. Просто не е възможно маршрутът да бъде възстановен“, заяви Капиндра Рай от комисията по замърсяване на Сагамарта, която контролира шерпите, подготвящи маршрута за изкачване на върха.


Италианец наруга по телефона... папата

Италианецът Франко Рабуфи наругал папа Франциск и два пъти му затворил телефона, след като помислил, че някой си прави шега с него. Светият отец му се обадил, след като получил писмо от мъжа, който се оплаквал, че е отчаян заради влошеното си здраве.

След като получил обаждането, Франко не хванал вяра, че от другата страна на линията е главата на римокатолическата църква и наругал понтифика като му затворил телефона два пъти подред.

Едва при третото позвъняване болният италианец взел обаждането на сериозно. Пред италиански вестник той споделя, че загубил ума и дума, когато разбрал, че наистина  говори с папа Франциск и осъзнал колко невъзпитано е постъпил.
Върховният глава на католиците обаче го успокоил и му казал, че случилото се било забавно. Рабуфи и съпругата му го посетили във Ватикана по време на обща аудиенция и лично му се извинили.


Сръбската църква печели годишно по 140 млн. евро

Епархиите на Сръбската православна църква печелят по около 140 млн. евро всяка година, съобщи сръбският вестник „Блиц“, цитиран от БГНЕС.

40-те епархии на Църквата са били едни от най-големите инвеститори по време на кризата, като са влагали масово пари в хотели, винарни и в земеделско производство. Даден е пример със Захумско-херцеговската епархия, която изнася за САЩ 100 000 бутилки вино собствено производство.

В същото време в Сърбия не се начислява данък върху продадените свещи и върху изпълняването на религиозни обреди, а според изданието само по тези параграфи една епархия може да спечели до 5 млн. евро годишно.
Освен това държавата заплаща от бюджета си социалните и здравните вноски на свещениците, за които всяка година отиват по няколко милиона евро.
Най-голяма част от приходите на Сръбската православна църква обаче идват от дарения.


Къща се извисява в средата на китайска магистрала

Къщата с размерите на малък блок се оказала в средата на магистрала в Китай, след като местният фермер Луо Баоген не се споразумял с властите за размера на обезщетението за имота си. Първоначално магистралата заобиколила постройката и инженерите просто асфалтирали около имота. Собственикът му в крайна сметка се договорил с властите как да бъде компенсиран и е дал съгласието си домът му да бъде бутнат.

Казусът на 67-годишния Луо Баоген и съпругата му привлече вниманието на медиите по целия свят, след като стана ясно, че те са останали единствените обитатели на цял квартал. Човекът обяви решението си в знак на протест срещу ниските обезщетения, които се изплащат при отчуждаване на имоти. След преговори с местните власти той в крайна сметка е получил обезщетение за дома си, равняващо се на около 32 000 евро. За сравнение – издигането на пететажната къща е струвала на мъжа 600 000 юана, което прави 79 679 евро.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки