До Балчик и назад – с тъга и празен джоб


До Балчик и назад – с тъга и празен джоб
Двете каси край централния вход на комплекса в Балчик
08 Май 2015, Петък


Пред Ботаническата градина все още има две каси, но пък в морското градче вече няма ни една автогара

Автор: Илиян Христов

Рядко посещавам Балчик, затова реших да попитам предварително колко точно струва входът за прословутата му Ботаническа градина. „Слушай сега. Ти откъде влизаш? От долу или от горе? Не първата каса, втората – влизаш от там. Плащаш 7 лв., друго не ти трябва. Гледаш всичко – красоти, цветя, пейзажи… Другото какво е – музей някакъв. Пък ако искаш и него, минаваш през втората каса. Ама не ти трябва” – това бяха напътствията по телефона на един от работещите там.

Атрактивният комплекс в морския градец е голям и в него освен Ботаническата градина влиза и дворецът на румънската кралица Мария. И двата обекта обаче се водят на две различни административни структури. Преди няколко години Софийският университет „Св. Климент Охридски” и Министерството на културата, които ги управляват поотделно, се скараха шумно – за имоти, за терени, за това кой да прибира парите от билети и т. н.
Затова бе решено да се сложат една до друга две каси. Вдигна се рев до Бога, че това положение е унизително, грозно и абсурдно, че трябва да бъде променено. После спря да се шуми по въпроса. Но по телефона се оказа, че двете каси на входа на комплекса още съществуват.

Човекът, с когото говорих, каза и още нещо: „Два отделни билета – секира за българите. Така са решили началниците”! Запитах учуден: „Ама чужденците не плащат ли на две каси?”, след което ми бе обяснено: „Е, те идват на групи – с автобус, с екскурзовод... Директно по фактура се плаща и така излиза по-евтино”.
Вече сме на входа на комплекса, семейно. Ситуацията е и забавна, и унизи-телна – две каси, една до друга, ако не си добре ориентиран и подготвен, няма как да знаеш какво къде се плаща. Въпреки предварителната информация, която имам, все пак чета упътванията. Сигурен съм, че ако човек не знае какво е положението, ще се обърка – пак ще бяга до гишето или просто ще се откаже.

Охраната е любезна, упътва ни. Но следва още една изненада. Служителят на комплекса ми бе казал по телефона, че 7 лв. струва билетът за възрастен, „ако искаш да разгледаш всичко”. Но явно или той, или аз съм се объркал. Или пък просто човекът „приятелски” се е опитал да ме посъветва да не давам пари за „някакъв си дворец”, а само за Ботаническата градина. Защото 7 лв. е входът за нея, но достъпът до покоите на Мария коства още 5 лв.
Секирата се оказва наистина голяма. Само да си направим сметката – влизат например родители с две деца. Малчуганите над 7-годишна възраст плащат по левче и така излиза, че за едно семейство удоволствието струва 28 лв. Това определено си е най-скъпият музейно-парков комплекс в България!

В интерес на истина, правят се някакви опити и за провеждане на социална политика – за жителите на Балчик няма билет. А касиерките пускат детето ми без пари, макар да е над 7.
Познавам как действат подобни „администрации” – вероятно им е добре известно, че цените са безскрупулно високи и за да бъде „позатъпена“ секирата, децата се пускат на око: момченца без наболи мустачки и немомеещи се още момиченца биват пропускани безплатно.

Не съм сигурен, но си мисля, че посетителите биха плащали по-малко, ако билетът бе един. Една каса означава обща система за сигурност, по-малко служители, по-ефективно управление. Но мен никой не ме пита.
Междувременно виждам и табела, че се изпълнява многомилионен европейски проект. Значи пари има, въпросът е в разпределението им. Но кой съм аз, че да раздавам акъл!
Вътре е красота, спокойствие, уют, дом за музи. Няма нужда да описвам слънчевия чар на лалетата и теменужките, нито изключително ценната и рядка експозиция на кактуси.  Нито вълнуващия и спокоен дом на Мария. Розариумът, водопадът, десетките кътове за отдих, алеите, винарната, вилите – цялата тази красота е добре известна. Трябва да сме щастливци, че я имаме.

Вече не ме е яд, просто се смея на организационните абсурди. Смехът е оръжие за война с невероятното – умът ми наистина не асимилира как може да притежаваме такова богатство, а да не умеем да го стопанисваме.
Пред каменния трон в лятната резиденция на румънската кралица, от който Мария се любувала на морето, две кучета лежат на сянка – помияри, които никой не може да изгони. Станали са част от „персонала”.

Излизаме и тръгваме по крайбрежната алея на път за същинската част на Балчик. Виждам една каса на южния изход/вход. Къде ли е другата? Ха, била и тя там – масичка с чадър и лелка край тях. Жената прибира 7 лв., а на касата се вземат другите 5.
Разхождаме се край морето. Огладняваме. Сядаме на заведение. Още не е дошло лятото, но цените са впечатляващи – най-евтиното блюдо е супа за 3,50 лв. Когато решаваме да си тръгнем, смятаме да си извикаме такси. Взел съм си номер на съответната централа. „Не, недейте. Тук такситата са много скъпи. До центъра са 500 метра, а ще ви вземат 10 лв”, приятелски ни обяснява сервитьорът.

Вече сме на автогарата. Т.е. би трябвало да сме там. Ние сме налице, ама нея я няма – точно преди година била затворена. Това е изключително странно – автогарата в Балчик винаги е била оживена, на нея непрекъснато спираха автобуси.
Сега обаче се оказа, че кметът решил да я затвори, за да построи нова с европейски пари, а пък преди да ги вземе, трябвало да няма стара автогара. Но парите още липсвали.
Все пак се докопваме до някакъв автобус. Плащам 5 лв. на шофьора му, а той ми дава билетче за 3 лв. Секира отвсякъде!


Балчик е разположен край един от най-красивите и живописни заливи по черноморското ни крайбрежие. Най-голямата забележителност в него, която привлича както чужди туристи, така и българите, е архитектурно-парковият комплекс „Дворецът”, който се намира на около 2 км югозападно от центъра на романтичното градче и представлява ансамбъл от вили и други постройки, разположени край морския бряг, гарнирани с приказна ботаническа градина, заемаща площ от 194 дка.

Тя е създадена след като България си възвръща Южна Добруджа от акад. Даки Йорданов. Най-популярните нейни кътове са „Божествената градина", градината в стил „английски двор", „Градината с кръстовидното водно огледало", „Гетсиманската градина“. Възхита у посетителите предизвикват и „Мостът на въздишките", „Алеята на виното", „Алеята на вековете" „Висящите тераси".
Тук се намира и гробът на румънската кралица Мария.
Комплексът е един от Стоте национални туристически обекта.


Притежаваме такова красиво  богатство, а не умеем да го стопанисваме Две кучета разнообразяват пейзажа край трона на румънската кралица И до южния вход има барака и маса с чадър, където посетителите плащат входните такси

В категории: Общини , Горещи новини

21
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
21
Росица
29.09.2017 00:32:24
1
0
На 03.08.2017г.си закупихме билети от входа при плажа.Там ни уведомиха да пазиме билетите, тъй като важат до 20 ч.и ако решиме да напуснеме комплекса можеме да се върнеме когато пожелаеме в рамките на същия ден. По-късно излязохме през централния вход за да обядваме и когато се върнахме двамата служители Диана екскурзовод и Атанас Дамянов, чиито имена научих много трудно, защото си криеха табелките отказаха да ни пуснат въпреки показаните билети. Започнаха да ни изнудват да плащаме втори път входа,след като им обясних,от къде съм купила билетите. Заговориха ми на\"ти\", Атанас започна да ме бута,да размахва печата срещу мен и да ме заплашва, че щял мен да подпечата. Наложи се да споменавам полицията за да се поукроти.Взех решение да се оплача от тях и потърсих съдействие от други служители от комплекса. Те се оказаха доста по-любезни и отзивчиви след като им обясних ситуацията и поведението на техните колеги. В крайна сметка влязохме,но вече нямахме нито настроението, нито желанието, да разглеждаме повече.В последствие разбрахме,че този сценарий се разиграва редовно от Диана и Атанас с много други туристи, които са на мнение, че никога повече няма да се върнат. Ако тези служители са в правото си нямаше да крият табелките си, да се изплашат от полицията и най любезно, щяха да ме упътят, къде да се оплача. Останахме смного лоши впечатления и решихме, че няма да почиваме във този град. По мое мнение е по-добре да се уволнят двама, меко казано бездарни служители от колкото да страдат финансовите приходи за общината.Надявам се да обърнете внимание на проблема и да не оставите нещата така,което ми напомня,за \"Господари на ефира\"
20
Вуйчо Краси
22.08.2017 17:58:50
10
1
А някъде има ли информация за специалистите - кустуси - биолози, които отговарят за различните колекции от растения в Балчик. Например за житните, дървета и храсти, водолюбиви, соленолюбиви, тропически, салепови, кактуси и сукуленти, хербарии, палми. Защото в европейските ботанически градини например има по цяла сграда от такива биолози. Вярно, в Балчик има каси, каква ти наука. Каси и охрана, охрана и каси, всички манги за вуйчо Краси.
19
Куини
22.08.2017 17:51:08
13
0
Вярно ли е завършила в Шумен градинско и парково изкуство подлогата на Косев?! Как не съм се сетил, че там е най-известната школа в света. Тюх, тюх, вай, вай Ваня.
18
***
21.08.2017 11:21:12
2
1
Понеже виждам че изключително много държите на правописа, само ще Ви напомня: в множествено число думите никога не завършват на Й - в случая - институций. Определено сте по-запознат с "феодала" и работещите лица в Ботаническата градина, след като ги назовавате по име и знаете как са се образовали. Аз не смятам да споря с Вас повече, след като явно подкрепяте някого от тези лица. Нито Вие, нито аз, нито всички по форуми и фейсбук страници, ще променят ситуацията между двете институции - Софийски университет и Министерство на културата, което е всъщност е темата на статията, нали? Безумната "автогара" и ресторанти в ужасно състояние са си все още там предполагам, без особена промяна и всичко си е по старому, докато свят светува :) Пийте една студена бира и не се тровете толкова.
17
Студент СУ
21.08.2017 07:15:36
9
0
Колкото и да прилагате методите на мимикрията със думите и логиката си, показвате че сте съпричастен /съпричастна към кръга на феодала Косев... Съжалявам, но отново сте се объркали, в интереса си да бъдете точни, грамотни, интелигентни в репликата си.... Този път словореда ви куца, и наистина не ви разбирам с това изречение ...."Не защитавам никого, но това че някой довчера е бил градинар, нима е срамно, че и купени изпити в "долнопробния Шуменски...", моля Ви, не се занасяйте". Разбира се че няма как да се решат подобни институционални казуси, защото същите тази институций се управляват от корумпирани некадърници и хора жадни за власт и пари, както е в случая с Ботаническата градина.. А за шуробаджинащината няма какво да говорим, след като се назначават подобни хора който не знаят къде се намират, та камо ли да разбират от наука или градинско изкуство...
16
***
20.08.2017 23:00:49
0
9
Относно правописа, Уважаеми Студент СУ и Вие имате пропуски, не сме на матура по български език, нали? Просто коментираме статия, която е ежедневие, институционните дискусии, няма да се решат и в близките 100 години, макар и цяла България да знае за това. Посетителите за жалост са потърпевши, защото такова чудо няма. Не защитавам никого, но това че някой довчера е бил градинар, нима е срамно, че и купени изпити в "долнопробния Шуменски...", моля Ви, не се занасяйте. Статията се отнася за друго, може би сте я прочели, а за разбиранията по ботаника, може да спите спокойно.
15
Студент СУ
20.08.2017 20:34:15
3
2
Уважаеми/Уважаема ***, това въпрос ли е, или констатация ? Първо се научете да пишете правилно, тогава коментирайте тук. Колкото до зависта, не сте избрали подходящото понятие, тъй като половин България (да не кажа цяла) знае за какво иде реч...
14
***
20.08.2017 20:04:18
5
1
Студент СУ: Завистта май в повечко ти идва?
13
Студент СУ
19.08.2017 19:07:26
11
2
Ехеее довчера Ваня беше градинарка..купи си изпитите в долнопробния Шуменски университет, и видите ли стана "Гл. специалист градинско и парково изкуство"" - биолог... Добре че е Галин и покрай него успя да пооткрадне нещо като знания (ако въобще ги има) за кактуси и сукуленти...А също като Царят на ботаническите скандали - Директора Косев, така И ПРОТЕЖЕТО МУ Валя мЪшкарова, най-малко се интересува и разбира от ботаника.
А уважаемата Ваня когато води беседи е толкова смехотворна че трябва да и се плаща за шоуто което прави със речевите си "способности" богатият речник ,и знанията за ботаническата и биологична наука ....
12
Куини
17.07.2017 13:28:04
6
0
Защо да са скъпи цените!? Та нима не си струва видяното вътре!? За касите съм съгласен - излагация невиждана. Но затова е виновен Царят на ботаническите скандали - Директор на УБГ. Косев. Успял е да убеди професорите от СУ, че е незаменим и си измисля постоянно скандали и конфликти. Така и никой не му се натиска за трона и той сам си мляска пържолите. Той най-малко се интересува и разбира от ботаника. Там почти постоянно няма биолог, камо ли няколко. С две думи: парите от Балчик отиват в София и Варна. Градинарите тук са с минимални заплати, а работят много, даже и в другите 2 градини помагат. В софийската градина например има екскурзоводи, които продават в цветарския магазин, който снабдява стока от борсата за цветя. В Балчик например освен че са скъпи, билетите са и с дублирани серийни номера. Познайте как се отчитат??
11
Куини
17.07.2017 13:27:59
3
0
Защо да са скъпи цените!? Та нима не си струва видяното вътре!? За касите съм съгласен - излагация невиждана. Но затова е виновен Царят на ботаническите скандали - Директор на УБГ. Косев. Успял е да убеди професорите от СУ, че е незаменим и си измисля постоянно скандали и конфликти. Така и никой не му се натиска за трона и той сам си мляска пържолите. Той най-малко се интересува и разбира от ботаника. Там почти постоянно няма биолог, камо ли няколко. С две думи: парите от Балчик отиват в София и Варна. Градинарите тук са с минимални заплати, а работят много, даже и в другите 2 градини помагат. В софийската градина например има екскурзоводи, които продават в цветарския магазин, който снабдява стока от борсата за цветя. В Балчик например освен че са скъпи, билетите са и с дублирани серийни номера. Познайте как се отчитат??
10
Куини
17.07.2017 13:27:57
0
0
Защо да са скъпи цените!? Та нима не си струва видяното вътре!? За касите съм съгласен - излагация невиждана. Но затова е виновен Царят на ботаническите скандали - Директор на УБГ. Косев. Успял е да убеди професорите от СУ, че е незаменим и си измисля постоянно скандали и конфликти. Така и никой не му се натиска за трона и той сам си мляска пържолите. Той най-малко се интересува и разбира от ботаника. Там почти постоянно няма биолог, камо ли няколко. С две думи: парите от Балчик отиват в София и Варна. Градинарите тук са с минимални заплати, а работят много, даже и в другите 2 градини помагат. В софийската градина например има екскурзоводи, които продават в цветарския магазин, който снабдява стока от борсата за цветя. В Балчик например освен че са скъпи, билетите са и с дублирани серийни номера. Познайте как се отчитат??
9
Куини
17.07.2017 13:27:52
0
0
Защо да са скъпи цените!? Та нима не си струва видяното вътре!? За касите съм съгласен - излагация невиждана. Но затова е виновен Царят на ботаническите скандали - Директор на УБГ. Косев. Успял е да убеди професорите от СУ, че е незаменим и си измисля постоянно скандали и конфликти. Така и никой не му се натиска за трона и той сам си мляска пържолите. Той най-малко се интересува и разбира от ботаника. Там почти постоянно няма биолог, камо ли няколко. С две думи: парите от Балчик отиват в София и Варна. Градинарите тук са с минимални заплати, а работят много, даже и в другите 2 градини помагат. В софийската градина например има екскурзоводи, които продават в цветарския магазин, който снабдява стока от борсата за цветя. В Балчик например освен че са скъпи, билетите са и с дублирани серийни номера. Познайте как се отчитат??
8
Куини
17.07.2017 13:27:38
2
0
Защо да са скъпи цените!? Та нима не си струва видяното вътре!? За касите съм съгласен - излагация невиждана. Но затова е виновен Царят на ботаническите скандали - Директор на УБГ. Косев. Успял е да убеди професорите от СУ, че е незаменим и си измисля постоянно скандали и конфликти. Така и никой не му се натиска за трона и той сам си мляска пържолите. Той най-малко се интересува и разбира от ботаника. Там почти постоянно няма биолог, камо ли няколко. С две думи: парите от Балчик отиват в София и Варна. Градинарите тук са с минимални заплати, а работят много, даже и в другите 2 градини помагат. В софийската градина например има екскурзоводи, които продават в цветарския магазин, който снабдява стока от борсата за цветя. В Балчик например освен че са скъпи, билетите са и с дублирани серийни номера. Познайте как се отчитат??
7
Куини
17.07.2017 13:27:34
0
0
Защо да са скъпи цените!? Та нима не си струва видяното вътре!? За касите съм съгласен - излагация невиждана. Но затова е виновен Царят на ботаническите скандали - Директор на УБГ. Косев. Успял е да убеди професорите от СУ, че е незаменим и си измисля постоянно скандали и конфликти. Така и никой не му се натиска за трона и той сам си мляска пържолите. Той най-малко се интересува и разбира от ботаника. Там почти постоянно няма биолог, камо ли няколко. С две думи: парите от Балчик отиват в София и Варна. Градинарите тук са с минимални заплати, а работят много, даже и в другите 2 градини помагат. В софийската градина например има екскурзоводи, които продават в цветарския магазин, който снабдява стока от борсата за цветя. В Балчик например освен че са скъпи, билетите са и с дублирани серийни номера. Познайте как се отчитат??
6
Куини
17.07.2017 13:27:31
0
0
Защо да са скъпи цените!? Та нима не си струва видяното вътре!? За касите съм съгласен - излагация невиждана. Но затова е виновен Царят на ботаническите скандали - Директор на УБГ. Косев. Успял е да убеди професорите от СУ, че е незаменим и си измисля постоянно скандали и конфликти. Така и никой не му се натиска за трона и той сам си мляска пържолите. Той най-малко се интересува и разбира от ботаника. Там почти постоянно няма биолог, камо ли няколко. С две думи: парите от Балчик отиват в София и Варна. Градинарите тук са с минимални заплати, а работят много, даже и в другите 2 градини помагат. В софийската градина например има екскурзоводи, които продават в цветарския магазин, който снабдява стока от борсата за цветя. В Балчик например освен че са скъпи, билетите са и с дублирани серийни номера. Познайте как се отчитат??
5
Куини
17.07.2017 13:27:06
0
0
Защо да са скъпи цените!? Та нима не си струва видяното вътре!? За касите съм съгласен - излагация невиждана. Но затова е виновен Царят на ботаническите скандали - Директор на УБГ. Косев. Успял е да убеди професорите от СУ, че е незаменим и си измисля постоянно скандали и конфликти. Така и никой не му се натиска за трона и той сам си мляска пържолите. Той най-малко се интересува и разбира от ботаника. Там почти постоянно няма биолог, камо ли няколко. С две думи: парите от Балчик отиват в София и Варна. Градинарите тук са с минимални заплати, а работят много, даже и в другите 2 градини помагат. В софийската градина например има екскурзоводи, които продават в цветарския магазин, който снабдява стока от борсата за цветя. В Балчик например освен че са скъпи, билетите са и с дублирани серийни номера. Познайте как се отчитат??
4
Куини
17.07.2017 13:26:59
1
1
Защо да са скъпи цените!? Та нима не си струва видяното вътре!? За касите съм съгласен - излагация невиждана. Но затова е виновен Царят на ботаническите скандали - Директор на УБГ. Косев. Успял е да убеди професорите от СУ, че е незаменим и си измисля постоянно скандали и конфликти. Така и никой не му се натиска за трона и той сам си мляска пържолите. Той най-малко се интересува и разбира от ботаника. Там почти постоянно няма биолог, камо ли няколко. С две думи: парите от Балчик отиват в София и Варна. Градинарите тук са с минимални заплати, а работят много, даже и в другите 2 градини помагат. В софийската градина например има екскурзоводи, които продават в цветарския магазин, който снабдява стока от борсата за цветя. В Балчик например освен че са скъпи, билетите са и с дублирани серийни номера. Познайте как се отчитат??
3
капитан Кощи
17.07.2017 09:39:00
6
0
вече и за жителите на града има билет. А цените са си високи особено на заведенията покрай морето. Собствениците си мислят че Балчик е като Банско или друг скъп зимен курорт. Опитват се да дерат здраво.Не е за българи. Хубава и евтина храна само в квартала"В.Левски" - във "Верони". А за неуредиците в града питайте кмета, ако е трезвен де. :)
2
к
28.11.2015 21:30:35
0
0
Ти наистина си пълен нещастник!
1
с
14.05.2015 04:58:14
0
0
Така, така Лесно се лъжат хора които не знаят!Отделно 2.7 +2.5 +2.1 не е равно на 28. КОЯ е учителката ти по математика?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки