Търси се Кой открадна парите от клиентите на „Инвестбанк“


Търси се Кой открадна парите от клиентите на „Инвестбанк“
В понеделник започна поредното дело за кражбите в „Инвестбанк“
08 Май 2015, Петък


Лъсна само малка част от истината за кастата на недосегаемите

Автор: Огнян Марков

Известната бизнесдама Петя Славова се лекува в Милано от онкологично заболяване. Документ, удостоверяващ това, представи един от адвокатите й по делото, започнало този понеделник – 4 май, в Софийския градски съд, на което тя е призована да се яви в качеството си на свидетел. Съдебното дирене е по повод кражбите на пари от сметките на клиенти на „Инвестбанк“, в която бившата половинка на петролния бос Митко Събев държи над 50% от акциите и е председател на Надзорния съвет.

Става дума за присвоени около 10 млн. лева. От тях около 5 млн. долара са източени от сметките на две фирми, свързани с убития преди година Борислав Манджуков – „Месокомбинат Варна” АД и „Бо Ян 1″ ООД.
Напълно незаконното отклоняване на средства от сметки на фирми и физически лица става още през 2009-2010 г. За това свидетелства по време на първото дело бившият главен счетоводител на банката  Петър Маринов.

Неговите показания са подкрепени и от секретарка и някогашна най-близка помощничка на Славова, както и от предишния шеф на сигурността на трезора Светлин Апостолов, който е описал в докладна до Славова кражбите, като същевременно е подал сигнал до компетентните органи.
Всъщност още през февруари 2011 г. Маринов дава по същия повод писмени обяснения в ГДБОП. В тях той недвусмислено твърди, че е свидетел на „твърде драстични присвоявания на огромни парични суми от сметките на клиенти на банката чрез насочването им без разрешението или дори знанието на титулярите на сметките към сметки на свързани с Петя Славова търговски дружества и лица”.

Интересното е, че, въпреки събраните безспорни доказателства за извършената кражба, следствието се точи в продължение на няколко години. В крайна сметка през 2014 г. състав на СГС даде ход на делото и след проведеното дирене постанови, че „източването” на средствата от депозитната сметка (9 млн. лева на „Месокомбинат Варна” АД) е ставало по несъмнен начин и че всички доводи на ответника „против” се явяват абсурдни.
Припомняме, че през февруари тази година магистратите разпоредиха „Инвестбанк” да възстанови незабавно на „Месокомбинат Варна” АД близо 2,5 млн. долара, плюс лихвите, плюс обезщетение в размер на 1,4 млн. евро, плюс съдебни разноски.

Банката обаче обжалва решението пред Софийския апелативен съд, който проведе заседание по казуса за 30 март 2015 г. В залата се яви адвокатът на „Месокомбинат Варна” АД Веселин Драмов, но с него влезе и колегата му Калин Чанков, който представи пред съдиите пълномощно и други документи, че вече той представлява ищеца. Но майката на убития Борислав Манджуков – Евгения, която след смъртта на сина си управлява неговите фирми, включително и „Месокомбинат Варна” АД, отрича в разговор с Драмов да е упълномощавала Чанков и дори твърди, че даже не го е виждала.

Затова е внесено искане да бъде извършена експертиза на подписа под представеното пълномощно. Председателят на състава  Стефан Гроздев, заместник шеф на САС и временно изпълняващ длъжността председател на институцията, обаче го отклонява и дава ход на делото. Веднага след това Чанков представя на вниманието му решение на съвета на директорите на „Месокомбинат Варна“ АД за отказ от иска. С което делото скоропостижно приключва и откраднатите пари стават вече законна собственост на „Инвестбанк“ и респективно на Петя Славова.

След тази нагла измама, на Евгения Манджукова не й остава нищо друго, освен да подаде жалба до главния прокурор Сотир Цацаров. По нея отговор все още няма.
Що се отнася до заседанието на 4 май, на което Славова не се яви поради (истински или не) медицински причини, то делото за кражбите се води срещу главния счетоводител Петър Маринов и бившия директор на „Инвестбанк“ Владимир Владимиров, сред като наблюдаващият го по времето на започването на съдебното производство прокурор – небезизвестният Роман Василев, прекрати преписката срещу бившата половинка на Митко Събев. Понастоящем тя е викана в съда само като свидетел, отървавайки кожата си като обвиняема за наглите престъпления с източването на поверените на банката сметки, оправдавайки се, че случилото се било ставало без нейно знание!

Но човек се пита – само съдебната система ли носи вината за корупцията и ширещите се в държавата кражби и беззакония? Защото подобни примери съвсем не са малко.
Един от тях, при това отново пряко свързан и с „Инвестбанк“, и със самата Петя Славова, засяга сагата с Международна ортодоксална банка „Свети Никола“. Финансовата институция, ръководена от Цветан Начев, започва дейността си през декември 1994 г. Най-големите акционери в нея са Руската патриаршия, Българската православна църква, Арменската апостолическа църква, както и Гръцката патриаршия. През 1996 г. обаче банката изпитва проблеми със своята ликвидност и по настояване на един от по-малките като участие, но не и като влияние, акционери в нея – небезизвестния ген. Любен Гоцев, Начев се среща с Петя Славова и Митко Събев.

Така се стига до договорката тяхната фирма „Феста“ за отпусне 80 млн. лв. краткосрочен стабилизиращ кредит на банката. Оказва се обаче, че той не може да бъде върнат и през пролетта на следващата година, поради липсата на друга възможност, задължението е изчистено с предоставяне на акции на Международна ортодоксална банка на Славова, Събев, „Феста“ и „Юкос петролеум“. Година по-късно новите акционери вече са завладели банката, сменяйки първоначално името й на „Нефтинвестбанк”, а впоследствие – на „Инвестбанк“, което е валидно и до днес.

Цветан Начев започва да води дела срещу тази нагла кражба, като печели всичките, включително и във Върховния касационен съд, и поне на хартия банката си остава негова. Но след влизането му със съдебно решение в управлението й, БНБ незабавно му праща квестори с безумния мотив, че това се прави, защото националната банкова институция нямала друг начин „да се пребори с влязло в сила съдебно решение“! Така по схема, твърде сходна на тази с КТБ, банката му е отнета – този път завинаги, а главен акционер в нея изведнъж се оказва Петя Славова.

„Когато се научи държавата ни да привежда в изпълнение съдебните актове, тогава ще мислим какво да реформираме и на съда“, коментира по този повод основателят на Международна ортодоксална банка Цветан Начев.
И още нещо казва той, касаещо вече съвсем новата история на банката: „После, четейки материали от пресата, разбирам, че следват поредица от скандали с откраднатите пари от сметките на клиенти и редица други незаконни действия.

Така че имам всички основания да се страхувам, че убийството на Боби Манджуков не е, както някои медии се опитват да го припишат на някоя любовница или любовник, които са му били сърдити за две прахчета „бяло“. Логично е то да е точно защото е дошло време не просто да се възстановят откраднатите му пари, но и да си понесат отговорността хората, които му пречеха да си ги върне.“

Друг скандал избухва, когато Петя Славова купува хотел „Константин палас“ в Боровец от вдовицата на убития в Амстердам наркотрафикат Косьо Самоковеца – Ангелинка. Тя е разследвана, предстои да й се наложи запор върху имуществото. Случайно или не обаче, преди прокуратурата да щракне капанчето, госпожата продава хотела на Петя Славова.
Много шум се вдигна и със закупените от Славова 20 дка земя  – не къде да е, а във включения в списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО „Старинен град Несебър“. Там наглата дама възнамеряваше да прави делфинариум. След дълги усуквания и увъртания години по-късно местната община наброи на Славова няколко милиона лева, за да се откаже тя от имота.

Преди време Иво Недялков, известен като създател на фалиралата „Ийст Уест интернешънъл груп”, в едно телевизионно интервю разказа как навремето Андрей Луканов рекъл на такива като него винаги верни на партията момчета: „Другари, назначавам ви за милионери.“
Някогашният министър-председател отдавна се пресели на оня свят. Но назначаването на милионери у нас си остана и след него.
За развитието на казуса с откраднатите пари очаквайте подробности в някой от следващите броеве.


Петя Славова Варненският бизнесмен Борислав Манджуков бе убит през март миналата година Цветан Начев

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки