Само акушерката ли е виновна за битото бебе?


Само акушерката ли е виновна за битото бебе?
Петър Москов се държи като адвокат на болницата
08 Май 2015, Петък


В „Софиямед“ се лекува Бойко Борисов, болницата е близка до Москов пък по “реформаторска” линия

Автор: Илияна Христова

Дни след като акушерка Емилия Ковачева преби новородено бебе, столичната болница “Софиямед”, където се разигра този ужас, бе обвинена от обществото, че е болницата на властта. Здравният министър Петър Москов го отрече. Но в същото време яростно се зае да я брани.

Безцеремонно и цинично нахално се държи и Иван Колчаков, един от шефовете на здравното заведение. Ето някои факти, които не просто обясняват арогантността, а и водят до съмнение дали виновните ще бъдат наказани.
Иван Колчаков не е просто лекар и здравен директор. Той бивш кмет на Пазарджик, депутат и  главен секретар на СДС.
Столичните апартаменти, в които живее съпругата на сегашния пазарджишки градоначалник Тодор Попов, са притежание чрез верига от фирми на Михаил Тиков, собственик на “Софиямед”.

По ирония на съдбата ужасяващата случка с бебето съвпадна със скандала с имотите на Тодор Попов – оттам се и разбра за връзката между двете злободневни теми.
Тодор Попов е няколко мандата кмет с подкрепата на СДС и ДСБ. Москов, както добре е известно, е един от лидерите на Иван-Костовата партия. Има защо да я брани.
Но това не е всичко. Болница “Софиямед” е любимата на елита – обслужва актьорите от “Шоуто на Слави”, партнира на “Столичани в повече”, Венета Райкова в нея си лекува сина. Най-важното -  това е клиниката, в която в началото на годината оперираха контузения крак на Бойко Борисов.

"Няма да допусна да се петни името на една работеща болница само заради един лош случай, няма болници близки до власт. Големите болници ежедневно работят и помагат на много хора. Тя е голяма и добре работеща болница, дава качествено здравеопазване ", заяви Москов след инцидента.
“90 процента от болниците в България са под нашия стандарт. Качеството на медицинската услуга е на върха на България и е напълно осигурена по отношение на кадрите. Ако трябва да спазваме стандартите, по които се работи в ”Софиямед”, трябва да затворим повечето от болниците в България”, каза пък Колчаков.

Той заяви още, че бебето е получило най-добрата възможна грижа и не са истина предварителните заключения на медицинския одит, че лошото състояние на детето е било неглижирано.
“Дебатите по един казус са страхотна реклама за нас, независимо че поводът е един нещастен случай", каза зловещо и невъзмутимо Колчаков. Обхваща ни ужас. Но да се чудим ли, че министърът се държи като адвокат, а болничният шеф напада, вместо да се засрами? Не, при гореизброените факти.

Но и това не е всичко. Вестник „Капитал” информира, че „Софиямед" ще бъде подкрепена с най-големия допълнителен бюджет от здравната каса – близо 3,6 млн. лв., които са повече от 10% от планираното увеличение на парите за всички болници.
Преди да стане зам.-министър на здравеопазването, а в момента и председател на надзорния съвет на здравната каса, директор на "Софиямед" беше д-р Бойко Пенков, пише изданието. Още ли си мислите, че болницата ще понесе отговорност?

Никой не оспорва, че акушерката Емилия Ковачева е виновник. В момента тя е в ареста. Прокуратурата я обвинява в убийство, а адвокатът й се мъчи да изкара, че не е искала да убие бебето. Така или иначе тя е удряла новороденото. Каквито и да са причините – виновна е. Но Агенция “Медицински одит” откри ред болнични нарушения:
Отделението по неонатология в "Софиямед" не отговаря на изискванията за персонал в родилното. Ковачева е имала трудов и граждански договор с болницата,  вторият е неподписан от нея.

Дежурила е по 24 часа, като 12 са били по трудовия договор, другите 12 - по гражданския. На бебето не са били извършени пълните изследвания, изисквани по стандарт. Изредени са и други нарушения.
Отговорност трябва да поеме и ръководството на болницата. Но най-вероятно ще се размине с парични санкции, от които няма да ги заболи много.


Иван Колчаков

В категории: Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
мачо
25.05.2015 23:48:41
0
0
Тиков си е платил такса спокойствие 3 млн.лв
2
мачо
25.05.2015 23:48:38
0
0
Тиков си е платил такса спокойствие 3 млн.лв
1
Доктора
15.05.2015 20:59:06
0
0
Абсолютни престъпници-Михаил Тиков,Зортев,Бойко Пенков,Ваньо Шарков,Иван Колчаков,Петър Москов-мафия !!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки