Подбрано


08 Май 2015, Петък


Седмица на салатите


Салата „Цезар“ у дома

Продукти:
бялото месо от едно пиле
2-3 филии хляб
галета
1 яйце
зелена салата или „Айсберг“
1 лимон
6 лъжици майонеза
6 лъжици кисело мляко
зехтин или олио
домати „Чери“ - по избор

Начин на приготвяне:
Филиите хляб се нарязват на кубчета, поръсват се с подправки на вкус (примерно, сол, мащерка, босилек, риган, червен пипер) и малко мазнина и се запичат на предварително загрята фурна, докато се зачервят.
Докато крутоните изстинат, в горещата фурна се запича и бялото месо, предварително нарязано на дълги ивици, всяка една от които е потопена първо в разбитото яйце, после – в галетата.

Тази салата се поднася в индивидуални чинии, като се подрежда по следния начин. Зелената салата (или „Айсберг“) се накъсва с ръце и се слага в чиниите като основа. Отгоре се разпределят по равно крутоните и хрупкавото пиле. За красота може да се сложат по едно-две доматчета „Чери“.
Накрая се залива с предварително подготвен дресинг от киселото мляко, майонезата и 5 лъжици лимонов сок. Подходящи подправки за тази салата са мащерка и риган. Сол всеки си добавя според вкуса.


Салата „Табуле“

Продукти:
1 чаена чаша булгур
2 връзки магданоз
1 домат
2 скилидки чесън (може 1-2 стръкчета пресен)
1 лимон
няколко листенца мента
олио или зехтин

Начин на приготвяне:
Булгурът се накисва с вряла вода за около един час. Пред това време магданозът се измива и се накълцва на ситно. Към него се прибавят нарязаните също на дребно домат и стръкчета чесън и мента.
Изстиналият булгур се претрива с ръка, като в същото време се добавя на тънка струйка олио (не по-малко от 100 мл). Когато поеме всичката мазнина, се смесва с останалите продукти. Овкусява се със сол и лимонов сок.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки