Социални помощи за плащане на парно


Социални помощи за плащане на парно
07 Май 2015, Четвъртък


Майка ми е на 84 години, получава 160 лева пенсия. Парите не стигат само за храна, камо ли за ток, вода, отопление и др. месечни разходи,


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

ние също финансово сме много зле и не сме в състояние да помагаме кой знае с какво. В жилището й вече има само един газов котлон, на който си претопля храната от социалния патронаж (и за която храна аз плащам 65 лева, за да съм сигурен, че няма да остане гладна), една крушка да си осветява и една газова печка за отопление. От парното се е отказала отдавна.

По-икономично от това означава само мъчителна и бавна смърт.
Заради тръбите на парното, които минават през дома й обаче, на името й се водят натрупани борчове за близо 500 лева. Нито има откъде да вземем тези пари, нито пък „Топлофикация“ има какво да й вземе на майка ми, ако се стигне до описване на имуществото.

Има ли някакъв законов начин тези дългове да ги покрие държавата под формата на социална помощ? И как да спрем това издевателство от страна на „Топлофикация”, да събира пари от хора за услуга, която те не искат и официално са се отказали от нея?
Спас Минчев,
Търговище

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца от 1 ноември до 31 март. Изплащането се извършва на два транша – за месеците ноември и декември не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта, с която е отпусната помощта; до 31 януари – за месеците януари, февруари и март.
За да се ползва тази социална помощ, молба декларация по образец се подава в дирекциите “Социално подпомагане” по постоянен адрес от 1 юли до 31 октомври. В срок до 20 дни от подаване на молбата социален работник извършва социална анкета и определя правото на помощта.

Право на помощта имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните шест месеца преди месеца на подаване на молбата декларация е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на следните условия:
1. Да няма сключен договор за предоставяне на собственост срещу издръжка и/или гледане (освен в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са пенсионери, инвалиди, учащи се или безработни).
2. Да не са продавали недвижимо имущество през последните 5 г.
3. Да не са пътували зад граница на собствени разноски през последните 12 месеца.
4. Спестяванията на член от семейството да не надхвърлят 500 лв. на член от семейството.

От изложеното следва, че посочените помощи не се отпускат с цел погасяване на стари задължения към „Топлофикация”. Ако е изтекла тригодишна погасителна давност за цялата или за част от сумата от 500 лв., можете да се позовете на нея.
Парламентарната група на Патриотичния фронт предложи между първо и второ четене революционни промени в Закона за енергетиката, с които бивши клиенти да могат да излизат окончателно от договорни отношения с топлофикациите.

Според предложените текстове, всеки щеше да има право индивидуално да се откаже от договорните си отношения с топлофикациите във всеки един момент, ако не е удовлетворен от условията. За съжаление останалите парламентарни групи не подкрепиха така предложените текстове при гледането им в пленарна зала. Парламентарната група на Патриотичния фронт подготвя нов законопроект с посочените поправки, който да бъде внесен и разгледан от народните представители.   

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки