За честта на полковото знаме


06 Май 2015, Сряда


Марин Кацаров е роден на 29 юли 1873 г. в Шумен. Завършва военно училище през 1895 г. Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

След примирието през 1918 г. той, офицерите и войниците от полка, който командва, са взети за заложници при Дебър. Условията в лагера са много тежки, но подп. Кацаров най-много се тревожи за полковото знаме, което комендантът на лагера – френски капитан, иска да му бъде предадено като военен трофей. Марин знае, че никога българско бойно знаме не е попадало в плен, затова се ужасява само от мисълта, че байрякът на неговия полк може да бъде първият позорен такъв случай в нашата военна история.

Затова на 5 срещу 6 октомври 1918 г. взима знамето и го отнася в палатката, в която нощува. Сваля го от дръжката и го увива около тялото си. На негово място връзва две ризи и ги покрива с калъфа. На сутринта строява полка пред запаления огън и се обръща към офицерите и войниците с думите: „Храбри български воини, вие геройски се сражавахте за свидното ни отечество. Сега сме заложници, но има опасност да вземат знамето на полка и да го обявят за пленено. Затова аз реших, че по-добре е да го изгоря, отколкото да попадне във вражи ръце.“ След това  хвърля дръжката с калъфа в огъня.

Месеци наред студува в палатката, защото иска да е сам, за да не би някой да види знамето. За всеки случай е приготвил шише със спирт и кибрит, та ако бъде открито, наистина да го изгори. От студа, лошата храна и тежките условия в лагера се разболява и поради това е освободен. На 11 май 1919 г. пристига в Разград, където е новата дислокация на полка, на който е командир.

Представя се на командира на дивизията в Шумен, с когото се познават още като курсанти във военното училище. Той обаче го посреща много хладно и му  казва, че при това положение, има предвид случая с изгореното знаме, едва ли ще може да разчита да остане командир на полк. Тогава Кацаров сваля куртката си и изважда знамето.
Дивизионният командир прегръща Кацаров и му казва, че е герой. Нарежда да донесат дръжка, на която закачат байрака. Почетната рота е строена и извикват свещеник, който да освети знамето. Когато офицерите и войниците от почетната рота узнават как е запазено знамето, понасят подполковник Кацаров на ръце. Случаят става известен на новия цар Борис ІІІ и с негова заповед на 5 юли 1919 г. Кацаров е повишен в чин полковник, награден е с орден за храброст и вимпела „За опазване на бойното знаме“.

Цар Борис ІІІ иска да се срещне с героя, но все не му остава време. Това става чак през 1928 г., в навечерието на празника на войската – Гергьовден. След аудиенцията в двореца, следва цермония във Военния клуб, на която Мартин Кацаров е произведен в чин генерал-майор и е награден с орден „За военна заслуга“ с брилянти. Във военния парад на Гергьовден предвожда представителна част на шуменската дивизия.
Скоро след това е назначен за командващ Втора армия в Пловдив и на този пост остава 6 г. Освободен е от военна служба през 1934 г. поради навършване на възраст, когато вече е на 61 г., а според устава генералите служат до 60 г. Цар Борис ІІІ му предлага да го назначи за свой военен съветник, но Кацаров благодари и отказва.

Той се включва в Съюза на пострадалите от войните и отделя средства от пенсията си за тяхното подпомагане. Изнася сказки в армията, в училищата, пред студенти, граждани и селяни, след което ги приканва да направят волни пожертвувания за пострадалите от войните и техните семейства. Така преминават 10 г.
В началото на ноември 1944 г. е арестуван с обвинението, че е бил царски генерал. Прекарва 3 г. в затвора без съд и присъда. Там се разболява  и затова е освободен, но вече е късно. Със съсипано здраве, останал без средства за лечение, преживява само още 2 години и умира на 1 април 1949 г.
Опазеното от него знаме сега се намира във Военноисторическия музей.


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки