Как се посрещаше в миналото Гергьовден


Как се посрещаше в миналото Гергьовден
05 Май 2018, Събота


Едно време в деня преди Гергьовден децата и младежите отиваха в гората или хукваха по ливадите да наберат ароматни цветя, с които свиваха дъхави росни китки и венци.

Автор: Христина Митева

С тях се закичваше вратата на всеки дом – за здраве и плодородие през годината, а също и кошарите, хамбарите, агънцата, обора...

Замесваха се хлябове и погача, която щедро се шареше с цветя и агънца, а в средата й се поставяше голям кръст от тесто. С нея рано сутринта на Цветен Гергьовден се обикаляше къщата, двора и кошарите, като се шепнеха молитви за плодородие и благодатност.

После се освещаваше избраното за курбана агне, което трябваше да е мъжко, тригодишно, здраво и без кусури. Палеше се свещ, полагаше се ръка на главата му и стопанинът на дома изричаше молитва, като захранваше животното с хляб, сол и зелена трева, за да е сита годината. Едва след това посягаше да отнеме живота му като дар за свети Георги.

Приготвяха се ястия с пресен лук, чесън, лапад и киселец, набрани от градината. След като се подреди трапезата, на която всеки е добре дошъл да похапне, че да е пълна и сита годината, тя се прекадяваше и стопанинът отново прочиташе молитва, в която се споменаваше светията, покровител на стадата и овчарите.

След обяд се извиваха кръшни хора и ръченици и се връзваха люлки, на които се люлееха и млади, и стари. Вярваше се, че на този, който не се полюлее на тях, няма да му върви през годината.

В този ден свекървите и по-старите жени отвеждаха тазгодишните невести под цъфнала ябълка, където кръстници и кумове сваляха с песни и шеги сватбените им одежди и обличаха младите булки с обикновените ежедневни дрехи на зряла и сериозна стопанка, върху чиите плещи от този момент ляга грижата за дома.

Освен празник на светията, победил змея, денят се честваше като победа на топлината и зеленината на пролетта над лютия студ и зимата – един тържествен преход към плодородие и надежда за добра сполука и берекет. Цветният Гергьовден бележеше прехода към новата скотовъдна година, продължаването на рода и осигуряването на изобилие.

Това беше ден, в който младите невести стават зрели жени, а напоените с кръвта на жертвеното агне лехи подхранваха надеждата за богата реколта и плодовитост във всеки дом.


В категории: Новини , Традиции , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки