Божият раб Георги, който убива змея


Божият раб Георги, който убива змея
Свети Георги убива змея
06 Май 2015, Сряда


Божият раб Георги е живял в края на ІІІ и началото на ІV век в Кападокия. Отрано става войник в римската армия и се издига до хилядник, което се равнява на генерал.

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

Затова, че е приел християнската вяра, е подложен на нечовешки изтезания и накрая е посечен. Заради неговото мъченичество е призован в Божиите селения.
Оттам той извършва 10 знаменити чудеса, но е най-известен с това, че убива змея. Малко хора обаче знаят кога, къде и как е станало това, ето защо ще разкажем за този негов подвиг, както е описан от съвременници на събитието.
Някъде в края на V в. в Сирофиникийската земя имало държава с владетел цар Дафур и със столица Вирит (дн. Бейрут), разположена на брега на Сирско море. Недалече от Вирит се намирало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той излизал от леговището си и погубвал много хора.

Цар Дафур изпратил срещу него цялата си войска, но тя се оказала безпомощна, защото само с отровното си дихание чудовището погубвало войниците, а също така и другите хора.
Владетелят се допитал до жреците какво да правят, а те се допитали до идолите, на които се кланяли. Но в тях се били вселили бесове, които дали следния съвет: „Ако не искат всички да загинат, трябва да дават на змея поред своите деца.“ Дафур с мъка на сърцето приел това и обявил, че когато зловещият жребий стигне до него, той ще пожертва своята рожба – любимата си дъщеря Естинала.

Народът се примирил с жестоката участ. Всеки ден завеждали по едно момче или момиче на брега на езерото, а змеят излизал и го прибирал. Така дошъл ред и на царската дъщеря. Пременили я с най-хубавите й дрехи и я завели на брега на езерото, а  нейните родители и близки стоели на стените на двореца и горко плачели.
Тогава по Божията воля се появил небесният воин свети Георги, яхнал бял кон и с копие в ръка. И попитал Естинала защо стои на брега на езерото. А тя му казала какво я очаква. Докато разговаряли, се появил страшният змей и царкинята започнала да вика „Бягай, човече, змеят идва!“. Но светецът се прекръстил и като произнесъл: „В името на Отца и Сина и Светия Дух“, препусал с коня си срещу змея, замахнал с копието си и го пронизал в гръкляна, а конят му го стъпкал с копитата си. След това наредил на девойката да го върже с колана си и да го поведе.

Когато стигнали в града, хората се удивили, но и изплашили, а свети Георги им казал: „Не се бойте, а се благодарете на Господа Исуса Христа и вярвайте в него, защото той ме изпрати да ви избавя от страшния змей.“ След това убил чудовището с меча си, а жителите на населеното място отнесли трупа му извън града и го изгорили.
При това истинско чудо, царят и цялото население повярвали, че има само един истински бог – Христос, съборили идолите и приели християнската вяра. След това построили черква с името на светеца, който ги избавил от злата участ. Където бил олтарът, избликнал извор, водата на който се оказала лековита за много болести.
Десетте най-знаменити чудеса на св. Георги са извършени в Близкия изток, но има и едно в българските земи, което е записано и съхранено. Негов автор е Симеоновият стоник Тихон.

В началото на своето властване младият княз Симеон води неуспешна битка с маджарите. В нея от отряда на Тихон са убити 32-ма, а неговият кон е ранен в крака и пада заедно с ездача си, докато вражите войници са наблизо. Тогава Тихон коленичи и отправя мислите си към Бога: „Господи, затова ли се покръстихме, за да станем сега жертва на варварите?!“.
Изведнъж се появява ездач на бял кон с копие в ръка, с което докосва крака на коня и той моментално се изправя, а Тихон го яхва и успява да се спаси.
Когато Симеон вече е цар, отново се сражава с маджарите и им нанася поражение. В битката Тихон не губи нито един от хората си. На бойците е даден отдих и те се връщат по родните си места. Конят на стоника едва го докарва до неговото село и умира от изтощение.

Според обичая, одират кожата му, за да направят от нея облекла. Тогава откриват в крака на животното – там, където е било ранено, три железни пластини, сраснали се с костта. Едва успяват с чукове да ги отделят от нея. Тихон има намерение да ги даде на ковача да му направи меч от тях. Но жена му се разболява, а отварите на знахарите не помагат.
Една нощ сънува белия конник, който с копието си сочи крака на умрелия му кон. Тихон се досеща какво го съветва светецът, слага железните пластини в леглото на жена си и тя оздравява. След това по негова заръка ковачът от тях прави кръст, който се прочува с целебната си сила.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки