Настъпва време да посадим бамята


Настъпва време да посадим бамята
05 Май 2015, Вторник


Тя е една от най-топлолюбивите зеленчукови култури

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Бамята (Hibiskus Eskulentus) e е една от най-топлолюбивите зеленчукови култури, отглеждани у нас. Тя принадлежи към сем. Слезови (Malvacea).
Като културно растение  е позната от дълбока древност, още от 2000 години пр. Хр. Произхожда от Африка. В България тя е пренесена от Мала Азия.
У нас бамята се отглежда на малки площи, главно в южните райони на страната. Най-разпространените български сортове са „Пловдивска“, „Лясковска“ и „Тополовградска“ („Каваклийска“).

Сеитбата на тази култура се провежда късно през пролетта, обикновено през второто и третото десетдневие на май, когато температурата на почвата в 10-сантиметровия слой е достигнала стойности до 18-19ºС.
Бамята се развива добре на дълбоки, структурни и плодородни почви. Добри нейни предшественици са зеленчуковите култури, торени с оборски тор (домати, пипер, краставици), които оставят почвата чиста от плевели.  

Подготовката на участъците, предназначени за отглеждането й, започва през есента след прибиране на предшественика. Площите се наторяват и изорават на дълбочина 30-35 см. Торовите норми се определят в зависимост от почвеното плодородие и внесените минерални торове при предшественика. На по-бедни почви през есента с основната обработка се внасят 25-30 кг/дка суперфосфат и 20-25 кг/дка калиев сулфат. Азотният тор (25-30 кг амониев нитрат) се внася през пролетта, при сеитбата и при встъпването на бамята във фаза цъфтеж.

През пролетта на предвидените за засяване с бамя площи се извършват 1-2 плитки почвообработки (на дълбочина 10-15 см). Обичайна практика е преди това растение да се отглеждат зеленчуци с къс вегетационен период (спанак, лук, репички, салати и др).

Сеитба

Сеитбата на бамята може да се  извърши по няколко начина (редово, лентово, гнездово) в зависимост от големината на площта. В личното стопанство отглеждането й обикновено се извършва на малка площ и най-често се практикува гнездова сеитба (разстояние между гнездата – 35-40 см и междуредово разстояние 60-70 см). Във всяко гнездо се засяват 3-4 семена на дълбочина 4-5 см.   

На големи площи се прилага редова сеитба (междуредово разстояние 50-60 см, вътре в реда – 10 см). При лентовата сеитба може да се приложи схемата – 70/50/15.
Бамята е светлолюбива култура. За получаване на качествена реколта е необходимо прилагане на подходящ поливен режим през вегетацията. Растението проявява най-високи изисквания към влагата в почвата в началните фази от развитието си и през периода на цъфтеж и формиране на плодовете.
През вегетацията грижите включват окопаване, поливане, подхранване с азотни торове и при необходимост – растителна защита.

Болести и вредители

В сравнение с другите зеленчукови култури, бамята се напада от малко болести (брашнеста мана) и вредители (листни въшки). При поява на първите признаци на брашнеста мана по растенията се препоръчва пръскане с някои от фунгицидите, използвани за борба с брашнестите мани по зеленчуковите култури: Топаз 100 ЕК – 0,03%, Шавит 25 ЕК – 0,02%, Байфидан 250 ЕК – 0,02% и др. Срещу листните въшки могат да се използват някои от посочените инсектициди: Биская 240 ОД – 0,06%, Конфидор Енержи – 0,06%, Децис 2,5 ЕК – 0,05%, Маврик 2 Ф – 0,02%, Калипсо 480 СК – 0,02% и др.

Бамята влиза в плододаване около два месеца след сеитбата. Плодовете се прибират в консумативна зрелост, при дължина 4-5 см. Периодът на плододаване продължава до първите есенни слани. При прилагане на добра агротехника реколтата от някои сортове бамя (като „Клемсон“) може да достигне до 1000 кг/дка.  


Любопитно

В Пакистан и Индия пържат бамята с подправки или я мариноват. В Иран, Сирия и Египет растението се използва в месните блюда. В Бразилия приготвят вкусно ястие от пиле с бамя. Ресторантите на Карибите предлагат рибена супа с този зеленчук, а в Хаити я готвят с царевица и ориз.
Семената на растението също представляват любопитен гастрономичен продукт. Те се изпичат и използват като заместител на кафето. От тях се извлича масло с приятен аромат, което е богато на ненаситени мазнини. Листата пък се използват в супи и салати.

Бамята е идеално средство за отслабване и забележителен помощник в борбата с такива заболявания като ангина, депресия и хронична умора. Тя може да намали пристъпите на астма и влиза в състава на диетичното хранене на страдащите от атеросклероза. Плодовете й спомагат за изхвърлянето на токсините. С нейна помощ може да се намали рискът от възникването на диабет, катаракта и рак на дебелото черво.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки