Отпускат 56 млн. лв. помощи за дребни животни, свине и птици


Отпускат 56 млн. лв. помощи за дребни животни, свине и птици
05 Май 2015, Вторник


Българските животновъди ще получат финансово подпомагане от общо 55,9 милиона лева по различни схеми de minimis и за хуманно отглеждане на животни и птици.


Това реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). От тях 5 млн. лв за 2015 г. е субсидията за земеделски стопани, отглеждащи дребни преживни животни – овце майки и кози майки. Приемът на документи ще започне в понеделник, 4 май и ще продължи до 15 май 2015 г.
Заявления ще се приемат в областните структури на ДФЗ. За подпомагане ще могат да кандидатстват животновъди, които отглеждат минимум 50 овце майки или кози майки или общо поне 50 от двата вида в едно стадо.

За да получат финансиране от фонда, фермерите трябва да запазят поне 75% от броя на животните, за които се получават средствата, до 31 август 2015 г. В заявлението за кандидатстване е необходимо те да опишат броя животни, за които искат субсидиране, както и размера на други помощи, които са получавали от 1 януари 2013 г. до момента.
ДФ „Земеделие” ще извърши проверка за наличния брой овце майки и кози майки, декларирани за подпомагане чрез Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ. Срокът за сключване на договорите и изплащане на парите е от 25 май до 15 юни 2015 г.

Общият размер на помощите de minimis за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2013 – 2015 г.).
Финансовият ресурс за 2015 г. по държавната помощ за хуманно отношение към свинете е в размер на 25 млн. лв. и ще бъде изплатен на един транш на фермерите. Заявленията се приемат до 30 април, като срокът за сключване на договори или анекси, както и изплащането е 29 май 2015 г.

Тези средства се предоставят за покриване на допълнителни разходи, свързани с доброволни ангажименти за хуманно отношение към животните, поети най-малко за 5 години. Тя е със срок на прилагане до 31 декември 2017 г.
Схемата покрива до 100% разходите на стопани, но само тези, които надвишават установените стандарти. Те включват осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина в продължение на 11 часа от денонощието.

Приема се, че мерките водят до повишаване на двигателната и хранителната активност на свинете и подобряват здравословното им състояние. Кандидатите по схемата трябва също да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за правилното съхранение на зърното. Средствата по схемата за държавна помощ „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците” през 2015 г ще се изплатят еднократно до края на май 2015 г.

Общият й размер е 25 000 000 лв. Поради усложнената епизоотична обстановка в страната – възникнали болестни огнища, довели до затруднения в търговията с живи птици и суровини, браншовите организации са настояли за изплащане наведнъж на пълния размер на помощта. С нея се покриват направени разходи или пропуснати приходи, свързани с ангажиментите за хуманно отношение към птиците, поети за най-малко 5 години.

Държавната помощ се предоставя на земеделските стопани, които доброволно се наемат да прилагат ангажиментите за хуманно отношение към птиците. Мерките и тук изискват контрол върху фуражите, оптимално хранене на птиците чрез заместване на животински протеини от бозайници и рибно брашно с растителни протеинови храни и незаменими аминокиселини; използването на вода с качества като питейната и др.

Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване вече изтече, а договори ще се сключват до 29 май. Държавната помощ за „Реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“ ще се прилага до края на 2017 г.  900 000 лева ще получат по de minimis и фермерите от областите Кърджали и Смолян, подали в срок заявления за обезщетение заради неблагоприятните климатични условия през март 2015 г.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки