Ограничиха покупките на агротехника


Ограничиха покупките на агротехника
05 Май 2015, Вторник


Малките стопанства не могат да кандидатстват за повече от един комбайн, това предвижда новата Програма за развитие на селските райони


Държавен фонд "Земеделие" постави строги ограничения за покупката на комбайни по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделските стопанства" от новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР ).
Според публикуваната методика за оценка на земеделска техника, за която се кандидатства, комбайните трябва да са с мощност до 200 к.с. за площи до 2000 дка, засети със зърнени култури.  Това означава, че ако стопанството е по-малко, земеделецът не може да кандидатства за повече от един.

При масиви от 2000 до 5000 дка включително общата мощност на комбайните, за които може да се кандидатства, трябва да е до 450 к.с. За машини с по-голяма от тази мощност могат да подадат документи земеделци, обработващи над 5000 дка.
Това е записано в публикувания на сайта на ДФ "Земеделие" Калкулатор за оценка на капацитета на земеделска техника. Чрез него кандидатите с проекти по мярката могат да пресметнат и капацитета на техниката за зеленчукови и овощни градини, както и за насаждения с многогодишни медицински култури, като лавандула, маслодайна роза, мента и други, също и за разсадници, оранжерии, площи за посевен и посадъчен материал, гъби, насаждения за добив на дървесина.

Капацитетът на машините се изчислява по различен начин според това дали площите са до или над 112 дка. Животновъдите могат да кандидатстват за трактори и комбайни само ако отглеждат фуражни култури или имат пасища. Не е ясно обаче дали те могат да използват калкулатора, ако животновъдният обект се намира в пасище или ливада.
Използваната земеделска площ трябва да съответства на изискванията за сеитбооборот. Според новите правила до 2020 г. фермерите ще имат право да купят земеделска техника на стойност до 500 000 евро, като субсидията по ПРСР е 50%.

Друга новост при кандидатстването по подмярка 4.1 е подаването на декларация за наличната в стопанството самоходна земеделска техника. В нея се попълват данни за такава, произведена след 2008 г. Посочват се видът, марката и моделът, годината на производство и номиналната мощност.

Подаването на такава декларация е задължително условие за кандидатите по мярката за инвестиции и ще се изисква и от хората, които вече са подали проекти. Това ще забави процеса по обработката на документи, предупреждават експерти. Приемът на документите започна на 14 април и ще продължи до 18 май.
Досега животновъдите с проекти за покупка на трактори и комбайни кандидатстваха "на сляпо", тъй като нямаше официално одобрена методика за изчисление на капацитета на техниката.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки