Великденски фестивал в Босилеград


Великденски фестивал в Босилеград
Ансамбъл „Родолюбие“ на сцената в Босилеград
04 Май 2015, Понеделник


Неговото двадесет и второ издание се превърна в триумф на българщината в Западните покрайнини

Автор: Георги Ваташки

Навръх най-светлия християнски празник – Възкресение Христово, в Босилеград се състоя традиционният XXII Великденски международен детски фестивал. Тазгодишното издание на форума се превърна в истинско средище на детската радост и триумф на българщината в Западните покрайнини. В него взеха участие близо 670 ученици, като освен от нашата страна, имаше много гости от Сърбия, Македония, Молдова и Черна гора.

Основната заслуга за осъществяването на събитието е на сдружението „Група либерални, амбициозни и солидарни - ГЛАС“ с ръководител Александър Димитров, което си е поставило за основна цел опазване на културното и духовно наследство на българското малцинство в Сърбия. Ценна помощ при организацията оказа и българският Културно информационен център (КИЦ-Босилеград). Специални гости на празника бяха председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Борис Вангелов, както и родни евродепутати, сред които и Ангел Джамбазки.

Фестивалът бе открит на 9 април в залата на градския Център на културата с изложба, показваща будителския дух на българския възрожденски печат, която премина под наслова „Родени свободни“. Българчетата и техните връстници разгледаха 29-те табла, на които бяха представени факсимилета от страници на революционните вестници и списания, излизали основно в Букурещ, Виена, Белград и Цариград. Сред тях се срещаха публикации в „Свобода“ на Любен Каравелов, в „Дума на българските емигранти“, „Будилник“ и „Знаме“ на Христо Ботев, в „Бранител“ и и в „Нова България“ на Стефан Стамболов.

Първият ден на празника продължи с кръгла маса на тема „Значението на Великденския фестивал, приносът му за развитието на традицията и туризма в Босилеградския регион“. Сред участниците в дискусията бяха множество видни представители на българската общност в Западните покрайнини, преподаватели от местните училища, както и журналисти.

Въпреки че липсваха представители на общинските власти на Босилеград, организаторите и всички, които подкрепят проявата, бяха единодушни, че организацията на такива мащабни проекти може да бъде успешна само когато сънародниците ни в Сърбия бъдат единни и непоколебими в съхранението на българския дух.

„Фестивалът всяка година събира по няколкостотин деца за Великден и през тези дни Босилеград не само се оживява, но и става още по-известен на Балканите. Българските обичаи и традиции са част от нашата национална и културна принадлежност и тяхното поддържане у нас има изключително значение. Те са и своеобразен отбранителен механизъм от националната асимилация или сърбизация на нашата общност.

Друг е въпросът, че обичаите ни са застрашени заради обезлюдяването на селата, в които основно се съхраняват традициите ни, като заплахата идва и от натиска на съвременното консумативно и високотехнологично общество. При нас съществува и още един сериозен проблем - агресивната великосръбска асимилационна машина, която се стреми да подмени българските със сръбски обичаи и ритуали“, заяви в своето слово на откриването на дискусията председателят на КИЦ – Босилеград Иван Николов.

На следващия ден форумът продължи с откриването на изложбата „70 години от началото на Гимназиалното образование в Раднево”. Тя бе подготвена от възпитаниците на СОУ „Гео Милев’’ от Раднево под ръководството на директора на школото Иван Пейчев.
За празничната атмосфера на изложбата заслуга имаше и формацията за модерни танци „Дъга“ от Босилеград и фолклорния състав „Трепетлика“, съставен от ученици от българското училище в молдовската столица Кишинев.

Фестивалът продължи с фотографска изложба на тема „България – съкровище на словото“, организирана от фондация „Българска памет“, селектирана от учени от Института по литература към Българска академия на науките по повод юбилейните чествания на 1200-годишнината от рождението на славянобългарския просветител св. Методий.
Директорката на „Българска памет“ Ани Кочева разказа на децата и жителите на Босилеград за живота и значението на делото на създателите на славянската азбука.

По традиция на третия ден от Великденския фестивал част от българчетата от Босилеград посетиха Рилски манастир, където запалиха свещица за здраве и разгледаха музея на Светата обител. Докато те попиваха атмосферата и духа на родната светиня, връстниците им от Молдова не скучаеха. За тях специално бе организирана разходка до уникалната църква „Света Троица“ в босилеградското село Извор.

Вечерта учениците се събраха в големия салон на Културния дом в Босилеград, където се насладиха на концерта на фолклорните групи „Родолюбие“ от Кюстендил и молдовската „Изворче“, в която членуват наши сънародници, живеещи в бившата съветска република. Голям интерес сред публиката предизвикаха и изпълненията на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Българската армия с ръководител Снежина Темелкова.

Кулминацията на детския празник бе на 12 април, когато в двора на босилеградското основно училище „Георги Димитров“ бе поставено началото на традиционния турнир по чупене на великденски яйца. Преди началото на надпреварата яйцата бяха осветени от отец Евлогий Станчев, който пожела успех на всички участници. Както и в предишни години, първият етап от турнира бе много оспорван. Накрая бяха излъчени цели 90 яйца „борци“, които се класираха за финала.

След много емоции, шестгодишният Андрей Николов от Белград надделя в съревнованието с по надчупване с великденски яйца и получи медал, купа, колело, както и много предметни награди. Негов подгласник стана петокласникът в основното училише от босилеградското село Бистър - Алекс Стойнев, а медали и купи за двете трети места завоюваха 12-годишните Тоня Тукан от Кишенев и Милош Величкович, също от сръбската столица.Състезанието по надчупване с великденски яйца между 120 деца до 5-годишна възраст спечели четиригодишната Йелена Димитриевич от Босилеград. Сребърният медал отиде при Даниел Смилков от Босилеград, а двата бронзови медала си разделиха четиригодишните Андреа Ракич от Лесковац и Драган Петров от село Райчиловци, Босилеграско.

Бяха отличени и малчуганите, проявили творческа мисъл и въображение при украсяването на своите яйца. Учениците от „Гео Милев” в град Раднево се поздравиха с колективен приз за най-оригинално аранжирани яйца, а специалната награда за най-хубаво боядисано яйце отиде при десетгодишната Анастасия Станчева от Молдова.

Денят завърши с много танци в голямата зала на градския културен дом. Най-много аплодисменти предизвикаха изпълненията на гостите от София – клуб „Електрик форс”, балет „Дива денс“ и Музикален център Art Libitum, както и рециталът на човека глас Красимир Аврамов. На голям интерес сред нашенчетата се радваше и прочутият танцьор в популярния стил салса Алфредо Торес. След края на програмата под негово ръководство много от децата получиха първите си уроци за света на латиноритмите.

Забавленията продължиха и на 13 април, който започна с колоритно дефиле на кукери от Пернишкия регион, което увенча финалния етап от великденския турнир.
„Великденският фестивал и тази година успешно изпълни своята мисия, а тя е да сближава и сприятелява българчетата от Сърбия, Македония, Молдова и Черна гора. Форумът е доказателство, че въпреки трудностите, българското население в Босилеград и особено младите хора заедно със своите родители с радост посрещат Великденските празници и се родеят в тези светли дни с българите по света“, подчерта при закриването на събитието шефът на ГЛАС Александър Димитров.


Състезанието по надчупване с великденски яйца спечели четиригодишната Йелена Димитриевич от Босилеград Откриване на изложбата на училище „Гео Милев“ с концерт на състав „Трепетлика“

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки