Космически туризъм – съвсем скоро


Космически туризъм – съвсем скоро
04 Май 2015, Понеделник


Една българска прогноза

Автор: Веселин Максимов

Космическият туризъм ще бъде нещо обикновено, също като разходка в съседна страна, предрича директорът на Института за космически изследвания и технологии към БАН професор Петър Гецов.
Той твърди, че в Българската академия на науките се работи много сериозно върху различни апаратури и системи за полети извън нашата планета, а шансът за трети български космонавт, освен Георги Иванов и Александър Александров, е напълно реален и близък, след като нашата страна се присъедини към Европейската космическа агенция.

Според професор Гецов това зависи от държавно решение и икономическото състояние на страната. Наша програма или експеримент, осъществен в орбита от наш учен или спец, би струвало около 20 000 000 долара, е изчислил ученият. А поне в близко бъдеще едва ли ще забогатеем толкова много, че да дадем тези пари за полет.
Трети космонавт от България, мисли професор Петър Гецов, би излетял заради напълно възможния до няколко години космически туризъм. Той разказва, че познава няколко десетки българи, записали се по различни програми.

Членският внос на страната ни в Европейската космическа агенция е 1 300 000 евро. Не бързайте да се изумявате, предупреждават от БАН, защото почти 90% от този внос се връща у нас под формата на помощи за научни изследвания, открития и създаване на нови неща в областта на Космоса и високите технологии. На марсоход, който ще бъде изстрелян след две години, ще има българска апаратура за измерване на радиацията.
А през миналата година българска апаратура е монтирана и на борда на Международната космическа станция, където ще работи до края на нейното съществуване. Български изобретения има в поне 10 различни програми за изследване на йоносферата и магнитосферата.

Разбира се, опити за създаване на туристически космически кораби има отдавна. През 2013 година Ричард Брансън, британският милиардер и създател на частната космическа компания  „Върджин Галактик“, предрече, че това ще се случи още през миналата година. Не стана точно така, обаче. В края на октомври 2014 г. разработваният много внимателно „Космически Кораб Две“ точно шест минути след своето излитане от специален космодрум в пустиня в Америка се запали и избухна над земната повърхност.
Неговият втори пилот успя да катапултира, но падна от огромна височина и впоследствие почина от тежките си контузии. Така с пръст в уста за неопределено време, но според Брансън, в много, много близко бъдеще, останаха около 800 кандидати за космически туристи.

Всички те, както правилно си представяте, са доста богати граждани на Америка от всички области. И неслучайно – „билетът“ за такава екскурзия, в която пътниците за няколко минути ще изпитат пълното състояние на безтегловност, също както космонавтите, струва… 250 000 долара.
Сред тях са един от гениите на нашето време – астрофизикът Стивън Хокинг, артистите Брад Пит, Том Хенкс, Леонардо ди Каприо и Анджелина Джоли, младата поп певица Кейти Пери, петролни милиардери и други.
Както разбрахте от началото на този разказ, имате шанс да бъдете като тях, ако сте български учен или работите в някоя от научните сфери, свързани с Космоса.
(по материали от Интернет)


Професор Гецов твърди, че космическият туризъм ще навлезе като нещо нормално много скоро „Космически Кораб Две“, който се разби миналата година при последните тестове

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки