Спасяването на бургаския стадион „Черноморец“ в задънена улица


Спасяването на бургаския стадион „Черноморец“ в задънена улица
01 Май 2015, Петък


Мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет отхвърли с лека ръка единствената възможност за оцеляване на спортното съоръжение

Автор: Янко Георгиев

Собщите усилия на бургаския кмет Димитър Николов и доминиращото мнозинство на ГЕРБ в Общинския съвет в морският град, спасяването на едноименния стадион на ПФСК „Черноморец“ потъна в гъста мъгла.
Припомняме, че през 2008 г. той бе апортиран от градоначалника в капитала на едноименния спортен клуб като общинска вноска за получаването на 50-процентов акционерен дял.

Другият акционер – „Петрол холдинг“ на олигарха Митко Събев, обяви още преди шест години грандиозен проект, наречен „Черноморец Арина“, но той така и не бе реализиран. В момента съоръжението е в изключително тежко състояние, а част от него вече е обявена за продан.
На заседанието на местния парламент от 28 април Временната комисия към OбС, която трябва да определени истинското състояние на дружеството, не получи допълнителни права, както се надяваха членовете й.

Досега единствената информация, която им бе давана, е свързана само с общи цифри, без реална разбивка за дължимото към лица и фирми. Към днешна дата дружеството има над 30 милиона лева дългове, като от тях само 500 хиляди лв. са дължимите заплати на спортисти и помощен персонал.
Близо 400 000 лв. пък е сумата, която ПФСК „Черноморец” трябва да заплати като лиценз за участие в националния футболен шампионат. Останалите близо 29 милиона са вземания на свързани с Митко Събев фирми и компании, част от „Петрол холдинг“ АД. Тази огромна сума е натрупана от неплатен наем на стадион „Лазур“, който е собственост на самия олигарх.

Групата съветници от „Национален фронт за спасение на България“ предложиха в докладна записка стадион „Черноморец“ да бъде отчужден и деактуван като публична общинска собственост. Патриотите посочиха, че в активите на другия бургаски стадион „Лазур“, който също е собственост„Петрол холдинг“, влизат и 14 декара, притежавани от Община Бургас. Но за тях компанията на Митко Събев не е платила и стотинка от осем години.

„Чрез отчуждаването на съоръжението то ще бъде върнато отново на бургазлии. Дори „Петрол холдинг“ и другите кредитори да оспорят нашето решение, Община Бургас може през това време да възстанови спортния комплекс не с цената на милиони, а само с 500 хиляди лева. Голяма част от останалите над 20 милиона лева могат да бъдат прихванати от неплащания наем за общинския терен - част от спортния комплекс „Лазур“. Важното е, че стадионът ще бъде използван от неговите истински собственици – гражданите на Бургас“, заяви пред „Десант“ общинският съветник от НФСБ Георги Дражев, който от години алармира за опасността Бургас да загуби една от своите спортни гордости.

Вместо обаче да се вслушат в разумните доводи на НФСБ, герберите взеха решение, което ще доведе до дълги съдебни спорове и в крайна сметка ще удължи агонията на най-голямото спортно съоръжение на Бургас.
Идеята на мнозинството бе да се впишат петима нови членове в Съвета на директорите, които пък от своя страна в последствие да променят устава на ПФСК „Черноморец Бургас“ АД.

Така оттук нататък решенията ще могат да се вземат с обикновено мнозинство, а не с гласовете на 67 процента от акционерите, както е към днешна дата. Втората стъпка пък трябва да бъде увеличаване на капитала на дружеството с издаването на 10 акции в полза на Община Бургас, което ще я направи мажоритарен собственик. Евентуална трета стъпка ще бъде изваждането на стадион „Черноморец“ от активите на общото дружество и прехвърлянето му към общинското предприятие „Спортни имоти“.

Дотук добре, но сметките на Николов и компания може да излязат криви, защото се правят без Митко Събев, който все още има три гласа в Съвета на директорите на ПФСК „Черноморец“ и без него нищо не може да се случи на практика. Нещо повече, това може да доведе до безкрайни съдебни битки, чийто изход никой не може да предвиди.

В управлението на футболния клуб, освен шефа на гражданското сдружение „Бъдеще за Черноморец“ Тома Томов и легендата Иван Притъргов, влезе и бившият вратар на „Нефтохимик“ Еролин Кючуков. Неговото назначаване обаче е в явен конфликт на интереси и затова от опозицията поискаха той да бъде отзован.
„Съпруга на Кючуков е окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова. Тя досега не е показала желание да разследва злоупотребите в дружеството, а прокуратурата трябваше отдавна да влезе там“, категоричен бе лидерът на „Средна европейска класа“ Георги Манев. Той предложи друга алтернатива – в съвета да влезе бившият журналист на телевизия СКАТ Георги Костадинов. Предложението обаче бе отхвърлено от мнозинството.

„От цялата сума основните дългове на тима са около 16 млн. лв. От тях 1 млн. са сериозните задължения – към „Пума“ за екипировките на футболистите и към членовете на отбора и персонала. Останалите 3 млн. лв. са към Националната агенция по приходи и Община Бургас, а всички други – към Денис Ершов и Митко Събев. И двамата заявиха пред мен, че нямат претенции за тези средства, които са вкарали в клуба. Смятам, че Община Бургас може да си позволи с малко средства да понесем най-неотложните плащания в рамките на 1 млн. лв. а за другите ще трябва да преговаряме“, заяви бургаският градоначалник. Обаче веднага след това добави, че Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) не могат да направят пълен одит, защото нямат законово право на това.

За капак се оказа, че досегашните членове на Съвета на директорите на дружеството Иван Цанев и Мирослав Йорданов, които са близки до Митко Събев, ще останат в управата, а новите представители на морската община не могат да бъдат вписани в съда, защото за целта първо трябва да се проведе извънредно общо събрание. То обаче не може да бъде свикано без съгласието на мажоритарния акционер – петролния олигарх...
Така може да се окаже, че всички уж добри намерения на местната власт са само въздух под налягане и целят замазване на скандала за пред електората броени месеци преди изборите за местна власт.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки