Болярско надиграване вдигна градусите във Велико Търново


Болярско надиграване вдигна градусите във Велико Търново
Настроение, любов към българския фолклор и национален дух два дена владяха Велико Търново за традиционното болярско надиграване
03 Май 2015, Неделя


Близо 50 танцови клуба от цяла България с 2000 танцьори на различни възрасти два дена се надиграваха във Велико Търново.

Автор: Здравка Христова

Стотици търновци аплодираха изпълненията на самодейците, а много от тях, вдъхновени от популярните български ритми, не се сдържаха и потропнаха на хорото.
Дворецът на културата и спорта „Васил Левски" в старопрестолния град и тази година на 25 и 26 април домакинства на националния празник на българския фолклор и дух, в какъвто се превърна петото „Болярско надиграване“.
Импровизирана сцена на открито се оформи и пред спортната зала, където съставите репетираха като за последно, преди да се представят пред журито. 

Началото на танцовата надпревара в старопрестолния град бе положено през 2011 г. по идея на вече покойния ръководител на великотърновския фолклорен клуб „Победа" Валери Вълев. Тази година организаторите почетоха неговата памет чрез специално надиграване на Пайдушко хоро във втората част на конкурса. В съревнованието взеха участие любителски клубове и формации, изучаващи български народни хора от цяла България. Най-многобройната трупа – от около 200 човека, пристигна от софийския клуб „Еремия". Нейните членове поставиха рекорд на фестивалната сцена за най-масово участие и предизвикаха възторга на публиката с изпълненията си на македонски хора арап и сатовчанското.

„За нас не е от значение дали някой ще сбърка. Важно е истински да се забавляваме и да носим добро настроение на хората. Води ни любовта към България и желанието да запазим българските традиции и фолклор”, сподели Ивайло Георгиев, един от ръководителите на „Еремия".
Клубът се посещава от над 350 жени и мъже, вдъхновени и влюбени в българските народни песни и танци, които идват в него през свободното си време, след като приключат работния си ден, за да учат родните хора и ръченици. 

И тази година почти всички състави пристигнаха във Велико Търново пременени в народни носии, характерни за родния им край, или с костюми, които сами са си измислили и ушили. Със собствени средства сценични тоалети си бяха подготвили и участниците от танцова формация „Славянци” от Славяново, Плевенско, която бе дебютант на великотърновския фолклорен празник. „Дарители за нашето изкуство трудно се намират, затова се справяме сами. С наши пари си направихме и хубава зала за репетиции – с огледала, каквито имат професионалните състави”, похвалиха се танцьорките Вили Моцева и  Мая Личева.

44 години е разликата между най-младия и най-възрастния самодеец в „Славянци”.  Ръководителят на трупата Румен Моцев сподели, че преди три години са започнали само седем човека. „Като бивши танцьори в състав „Щастлива младост” ни поканиха да участваме в концерт за 100-годишнината на училището. Тогава решихме да направим нещо заедно, а сега в групата танцуват над 30 деца и възрастни”, разкрива подробности от кратката биография на формацията той.  

Фестивалът „Болярско надиграване" има конкурсен характер. Той протече в два етапа. През първия групите танцуваха едно автентично хоро и една хореографска разработка върху него, а във втората част на конкурса, в памет на Валери Вълев, ансамблите мериха сили в майсторското изпълнение на Пайдушко хоро. Всяка формация излъчваше по петима души, като на сцената се надиграваха наведнъж по три състава. 

„Болярско надиграване" преля в третото издание на Националния фолклорен детско-юношески конкурс „Нашите малки големи танцьори". В детското съревнование се включиха 500 деца от 12 състава от страната. Отличията в тази надпревара се връчват за авторски и народен танц, като целта е да се стимулират хореографите.
Специалистите следяха за автентичност и оригиналност, стил и характер на танците. Критериите, които накланяха везните в полза на един или друг клуб, обаче бяха артистичност, душевност и настроение на танцьорите по време на участието.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки