Американците пак обсъждат еднополовите бракове


01 Май 2015, Петък


Администрацията на Обама благославя легализирането им, решението трябва да вземе Върховният съд


Във Върховния съд на САЩ във Вашингтон във вторник започнаха първите изслушвания по въпроса за еднополовите бракове, тяхната легализация и равенството в правата на бракосъчетание. На висшата съдебна инстанция на Съединените щати предстои да определи гарантира ли конституцията на сексуалното малцинство правото да сключва еднополови бракове, или този въпрос се намира изключително под юрисдикцията на отделните щати, предаде Си Ен Ен.
Изслушванията са инициирани от официални представители на щатите Кентъки, Мичигън, Охайо и Тенеси.

Привържениците на легализацията поставят акцент върху 14-ата поправка в Конституцията на САЩ, в която е казано, че нито един от щатите няма право да отрича принципа на равенство на всички пред закона. Те твърдят, че законодателните актове, които са приети в отделните щати на страната и забраняват еднополовите бракове, противоречат на въпросната поправка.
Противниците на легализирането им призовават този въпрос да се реши не на федерално, а на местно ниво. Тяхното мнение е, че не трябва да се отнема правото на щатите, където мнозинството е против еднополовите бракосъчетания, да вземат самостоятелно решение по въпроса.

Съдиите във Върховния съд са на различни позиции и им е трудно да стигнат до консенсус.
По думите на журналисти от „Ню Йорк таймс“, деветимата висши магистрати по принцип се делят на два лагера – либерален и консервативен. Решаващ ще бъде гласът на 78-годишния Антъни Кенеди, който е издигнат на тази длъжност още преди 27 години от президента Роналд Рейгън.

Американското издание коментира, че мнението на съдиите се разделя не само по принципния въпрос за легализацията на еднополовите бракове, но и по начина на тяхното постигане. Причините за това се търсят в разногласията по темата, съществуващи в американската история, традиции, биология, интерпретация на Конституцията, демократичния процес и ролята на съда във фундаменталните промени в социалната сфера.

Последният аспект особено силно вълнува съдия Кенеди, който припомни, че концепцията за бракосъчетания съществува в продължение вече на много години. „Понятията брак и семейство съществуват сред нас вече хилядолетия, а темата за еднополовите бракове започна да се повдига едва отскоро“ – заяви той в съдебната зала.
В края на февруари тази година Алабама стана 37-ят американски щат, който легализира еднополовите бракове, след като болшинството тамошни съдии игнорираха директивата на председателя на щатския върховен съд и започнаха да издават брачни свидетелства на еднополови двойки.

В началото на 2003 г. в нито един щат в САЩ гей браковете не са били легализирани  Но 12 години по-късно техният брой вече е 37. Сега Върховният съд трябва да излезе с решение по въпроса за задължителното легализиране на бракосъчетанията на младоженци от един и същи пол във всички щати на страната от края на юни тази година.
Миналата седмица резултатите от допитване, проведено от международния изследователски център „Галъп“, показаха, че около два милиона американци имат еднополови отношения, като 780 хиляди от тях са оформили официално своя брак.

С езика на статистиката това представлява 0,3 % от пълнолетното население на Съединените щати.
Припомняме, че благословията за това въпросът да бъде поставен на дневен ред идва право от Белия дом – още в началото на тази година администрацията на Барак Обама помоли Върховния съд на САЩ да легализира гей бракосъчетанията на федерално ниво, „за да направят брачното равенство реалност за всички американци“.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Анонимен читател
04.05.2015 07:54:36
0
0
Брака на лица от един пол с лица от същия пол е болест наследена от греха на Адам и Ева.Господ Исус е дал Адам да се ожени за Ева,а не двама Адамовци да се женат.Ной сее оженил за жена си не за мъж.В България не са нужни еднополови бракове.Битие.Библията.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки