Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
Екзекутираните в Индонезия австралийци
01 Май 2015, Петък


Някъде двама се карат, другаде трети печели, а планетата си крои нов материк


Австралия отзова посланика си в Индонезия

В Индонезия бе приведена в изпълнение смъртната присъда на осем затворници, седем от които чужденци. Заради свързани с контрабанда на наркотици престъпления бяха разстреляни двама австралийци, четирима нигерийци, а също и граждани на Бразилия и Индонезия. Австралия, която неуморно призоваваше властите в страната да проявят милосърдие, отзова от Джакарта посланика си Пол Григсън, предаде AFP, цитирайки австралийския премиер Тони Абът.

Екзекутираните австралийци Ендрю Чан и Мюран Сукумаран са оглавявали групировка от девет човека, които се опитали да вкарат в Индонезия над 8 кг хероин. Седем от тях са осъдени на доживотен затвор, като впоследствие присъдата на петима е намалена до 20 години престой в тъмницата, докато за съдбата на главатарите съдът е бил безкомпромисен и е постановил разстрел.

Процесът срещу тях е приключил през 2006 г. През годините, прекарани зад решетките, смъртниците са се разкаяли, като Чан започнал да изучава Библията, а Сукумаран станал художник.
Екзекуцията им е извършена в затвора със строг режим на остров Нусакамбанган по южното крайбрежие на Ява, където индонезийските власти държат престъпниците, получили най-голямото наказание.

Коментирайки случилото се, премиерът на Австралия Тони Абът заяви, че сега е невъзможно двете страни да продължат отношенията си така, сякаш нищо не е станало. Посланикът в Индонезия ще бъде отзован, след като дипломатическата мисия окаже нужното съдействие на семействата на разстреляните, подчерта той. 

Припомняме, че през януари тази година след дългогодишно прекъсване в Индонезия бяха екзекутирани петима чужденци, граждани на Бразилия, Виетнам, Нигерия, Холандия и Малави. След това Бразилия отзова амбасадора си от Джакарта, а оглавяващият индонезийската дипломатическа мисия също бе принуден да напусне южноамериканската държава.
Понастоящем в затворите в Индонезия лежат 135 осъдени на смърт, основно заради контрабанда на наркотични вещества. От тях 60 са чужденци.


Руснаците се интересуват от изтребители, сърбите – от бира

Хърватите се интересуват най-вече от цените на кафето, румънците – от недвижими имоти, българите – от стойността на услугите, предоставяни от „жриците на любовта“, а македонците и албанците се вълнуват от цената на хляба. Това гласят изводите от проведено от американската компания  Fixr изследване на това цените на кои стоки и услуги най-често търсят в Гугъл потребителите от различни страни.
От проучването става ясно, че в Бразилия също се интересуват от цените на ласките на леките жени, в Еквадор – колко струва панамата, а в Мавритания търсят разценките за робите.

Жителите на Сърбия най-много от всичко проверяват цените на бирата. Тя е най-важното нещо и за други наши съседи – Турция. Докато на цялото си нерадостно дередже, гърците най-често ровят в търсачката, за да разберат колко струва една... сватба. А съгласно резултатите от изследването в Русия се вълнуват каква е цената на един... полет с изтребител „МиГ“, пък америкаците – цената на патента. Котировките на камилите са обект на най-голям интерес в Египет и няколко азиатски държави, докато тези на синьото гориво и петрола обяснимо приковават любопитството на Либия и Алжир. Цената на пластичните операции за корекции на носа е най-търсена в Корея – и Южна, и Северна.


София ще се побратимява със Скопие

Столицата на България – София и столицата на Македония – Скопие скоро ще станат побратими. Новината бе съобщена от агенция МИА, след като общинският съвет в главния град на западните ни съседи единодушно прие това решение.

София ще стане 19-ят град, с който Скопие се побратимява. По думите на скопския градоначалник Коце Траяновски, това е добра основа за по-нататъшно сътрудничество в областта на икономиката и реализирането на съвместни проекти.
Въпросното решение бе приветствано и от посланика на България в Македония Иван Петков, който изрази тези дни надежда, че това ще направи още по-плодотворни и без това отличните отношения между двете столици.


На планетата се заформя нов суперконтинент

Земетресението в Непал припомни на населяващите Синята планета, че земните маси вече са в процес, с който се образува нов суперконтинент, наричан Амазия, отбеляза тези дни „Дейли мейл“, цитирайки изявление на д-р Чжън-Сян Ли от университета „Къртин", който е изучавал в Непал сблъсъка на Индийската и Евразийската плоча.
Въпреки че вече е свързана с Евразия, Индийската плоча продължава да се движи на север с няколко сантиметра годишно. Това причинява тектонична дейност.
Другите континенти също се движат един към друг, а Тихият океан се стеснява с няколко сантиметра годишно. В крайна сметка се очаква процесът да предизвика сблъсък на Америка с Евразия.

Австралия също се приближава към Азия със 7 см годишно.
„Ще изминат десетки милиони, дори стотици милиони години, преди новият суперконтинент да се формира напълно", заявява Ли пред в. „Сидни морнинг хералд".
Идеята, че на Земята се образува нов суперконтинент, наречен Амазия, не е нова. По-съвършената техника обаче позволява промените да се следят по безпрецедентен начин.

Специалистите не са единодушни къде ще се образува новият суперконтинент. Според някои центърът му ще е Африка, но учени от университета „Йейл” мислят, че той ще е около Северния полюс.
Според техните прогнози, направени на базата на изследване отпреди три години, Северна и Южна Америка ще се слеят, Карибско море и Северният ледовит океан ще изчезнат, а Азия ще се съедини с двете Америки. Това може да се случи след 50 до 200 милиона години.


Шпионски скандал разтърси Германия

Голям шпионски скандал разтресе Германия, съобщава „Дойче веле“. Оказва се, че години наред американската Агенция за национална сигурност (АНС) с помощта на германските разузнавателни служби е шпионирала европейски фирми и предприятия. Офисът на канцлера Ангела Меркел е бил уведомен за съставянето на съмнителна и дори незаконна схема.

Според вестник „Цайт” от американската агенция са предали списък с близо 800 000 IP адреса, телефонни номера и имейл адреси на германските служби за мониторинг. По-късно се оказа, че някои от IP адресите са били на европейски политици и компании.
В светлината на тези разкрития представители на правителството бяха поканени да говорят пред парламентарна комисия. След срещата говорителят на Ангела Меркел Щефан Зайбер заяви, че в работата на германската разузнавателна служба (БНД) са били идентифицирани редица „технически и организационни пропуски“.

Според „Шпигел“ хората от германските служби са смятали, че АНС се интересува основно от информация, свързана с тероризъм, докато американците са проучвали и някои от големите компании в Западна Европа. Подобни подозрения се появяват през 2008 г., но нищо не е направено до 2013 г., когато Едуард Сноудън разкрива, че американските тайни служби са шпионирали германски и западноевропейски цели.
Все още е неясно доколко германските тайни служби са били запознати с цялостната дейност на АНС и дали са участвали в нея умишлено.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки