От „Ислямска държава“ заплашиха Италия


От „Ислямска държава“ заплашиха Италия
Една от снимките със заплахите на ИД за терористичен акт в Италия
01 Май 2015, Петък


В навечерието на „Експо 2015” джихадистите обнародваха в социалните мрежи снимки с предупреждения за терористични акции на фона на Колизеума и Миланската катедрала


Спецслужбите на Италия са преведени в засилен режим на готовност, след като в интернет се появиха снимки със заплахи за извършване на терористични актове в Рим и Милано от бойците на „Ислямска държава“ (ИД). Фотосите са направени на фона на катедралата в Милано, Колизеума, на логото Expo и полицейски автомобили, се уточнява в статия, публикувана в италианския вестник „Република“.

Карабинери от специална оперативна група се занимават с търсене на техническото устройство, с което са били качени селфитата. От разузнаването коментират случилото се като „тревожен сигнал, не толкова като реална заплаха от терористичен акт, доколкото се има предвид посланията, които авторите на фотографиите са искали да отпратят:
уязвимостта на страната, която се готви да стане домакин на големи мероприятия“.
Броени дни преди тържественото откриване на Международния панаир „Експо 2015″ в Милано, някои акаунти в „Туитър“ разпространиха послания, подписани от ИД, със следното съдържание: „Ние сме на вашите улици. Определили сме обектите в очакване на часа „Х“.

Във връзка със заплахите италианските спецслужби заговориха за „словесен джихад“ - медийна пропаганда с цел повдигане нивото на готовност или пробуждане на някои „вълци единаци“ от „Ислямска държава“, действащи на териториите на страните от Западна Европа и Америка.
В Италия отбелязват също, че в настоящия момент в интернет циркулират около 150 сайта, които с висока интензивност разпространяват в социалните мрежи джихадистки материали. Според специалистите тяхната цел е самовербовка. При отсъствието на реална възможност да „призовават“ войници се залага на идеологическата обработка във виртуалната мрежа.

По информация на изданието „Локал“, в последните месеци ИД открито заплашва Рим с терористични атаки и призовава италианското правителство да засили мерките по осигуряването на безопасността в центъра на столицата. През март местните правоохранителни органи арестуваха двама души, които бяха заподозрени, че вербуват бойци за „Ислямска държава“.
След това бе арестуван още един мъж, който, според версията на следствието, е писал пропагандни документи на ИД на италиански език.

Изданието припомня също, че миналата седмица бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони заяви, че бил „една от главните мишени на „Ислямска държава“. Именно по тази причина той избягва откритите публични мероприятия в рамките на избирателната кампания на неговата партия преди предстоящите през май тази година местни избори. Понастоящем Берлускони взима участие само в срещи „на затворени врати“.

Междувременно говорителят на министерството на външните работи на Саудитска Арабия съобщи, че през последните четири месеца в азиатската страна са арестувани 93-ма души, свързани с джихадистката групировка и планиращи терористични акции на територията на кралството, като един от набелязаните обекти за подривната им дейност било посолството на САЩ.

Както информират медиите, всички задържани терористи са поданици на монарха. Всички те  са членове на местни гнезда на ИД, като мнозина от тях са били вербувани именно чрез социалните мрежи. Сред задачите, които си били поставили радикалите, са убийства на представители на силите на реда, нападение над американското посолство в Рияд и провокиране на междусектантски сблъсъци. Терористичната групировка „Ислямска държава“ набра сила по време на действията си на територията на Сирия, където бойците й се сражаваха срещу правителствените сили. Тогава тя си навлече славата на една от най-жестоките организации. През 2014 г. ИД рязко активизира дейността си в Ирак.

Възползвайки се от недоволството на иракските сунити от властите, групировката разгърна масирано настъпление в северните и северозападните провинции на Ирак и завладя обширни територии там. Неотдавна джихадистите обявиха създаването на така наречения ислямски халифат в контролираните от тях територии от Алепо на север в Сирия до провинцията Дияла на изток в Ирак.

В резултат на бойните действия загинаха няколко хиляди мирни местни жители, стотици хиляди станаха бежанци и още няколко хиляди се държат като заложници от ИГ. По оценките на ЦРУ групировката наброява около 30 хиляди души. По данни на западната преса, нейни създатели са бивши офицери на сваления иракски диктатор Саддам Хюсеин.
Както бе съобщено преди броени дни, терористичната организация вече има нов лидер, след като досегашният – Абу Бакр ал-Багдади, почина от раните си, получени при атака над кортежа му от страна на международната коалиция.

Неговият наследник – Абу Алаа ал-Афри, е с педагогическо образование. Той е бивш учител по физика, а също така е изучавал богословие. Истинското му име е Абдурахман Мустафа ал-Шейхлар и проповядва радикален ислям още от 90-те години на миналия век. През 2004 г. бяга от родния си град Талафар, тъй като е преследван от окупиралите Ирак американци, след което постъпва в „Ал Кайда“.
„Ръкополагането“ му като „халиф“ е извършено в голямата джамия „Саддам“ в разположения в близост до Мосул Тафалар.


Италианските служби за сигурност са приведени в режим на повишена готовност Абу Алаа ал-Афри

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки