В Златарица протестираха срещу дупки по шосетата


В Златарица протестираха срещу дупки по шосетата
В понеделник входът към Златарица в посока от Велико Търново беше затворен за три часа в знак на протест срещу нехайството на държавата
01 Май 2015, Петък


Заради активирано свлачище между Мерданя и Миндя целият трафик бе изместен през велико-търновското градче

Автор: Здравка Христова

Жителите на балканското градче Златарица въстанаха в понеделник срещу огромните дупки по пътищата в района. Бунтът на балканджиите бе предизвикан от нехайството на държавата към ремонта на третокласните пътища в общината, които са част от републиканската пътна мрежа.

В края на 2014 г. вследствие на активизирало се свлачище на пътя между Велико Търново и Елена край село Мерданя движението беше пренасочено през Златарица. Натовареният трафик руши републиканското трасе, по което преминаващите 20-тонни камиони причиняват огромни кратери и улягания.

На 27 април в 9 часа сутринта градът осъмна блокиран за автомобили, защото златарчани, воглаве с кмета си Пенчо Чанев (ВМРО), блокираха входовете и изходите на населеното място под зоркия поглед на полицейска охрана и в съпровод на златаришката музика.
С плакат „Кога държавата ще оправи пътя?" на предна линия на шосейната блокада се беше наредил Йордан Николов. „Нека който е обещал да си изпълни думата.

Министър Павлова е идвала тука, но после си отива и ние си оставаме в траповете", ядосва се мъжът. Той работи като механик в транспортна фирма в съседна Елена и разказва, че колегите му постоянно се оплакват от дупките, които разбиват колите им по шосетата в района. „Налага се да харчим излишни пари за ремонти, които нямаше да бъдат нужни, ако пътищата бяха в добро състояние", коментира златаришкият жител.

Сред недоволните е и Красимир Дяков. Той смята, че протестът дори е закъснял. „Крайно време е вече да се вземем в ръце, защото живеем в ХХІ век, а пътищата ни са коларски. Откакто отбиха пътя заради свлачището между Мерданя и Миндя, целият трафик се измести при нас. Чупим си колите, плащаме си данъците, гражданската отговорност и останалите задължения към държавата, а тя нищо не прави за нас", коментира мъжът, който е шофьор и непрекъснато е по пътищата. Той се ядосва, че приоритетно се правят молове и магистрали, а хората в провинцията и малките населени места са оставени на произвола.

Въпреки предупреждението, което е получил, че ще бъде глобен между 1000 и 7000 лева, ако пътят бъде затворен, кметът на Златарица Пенчо Чанев беше на блокадата. „Като гражданин, ако съм нарушил закона, ще си платя глобата. Предупредителният ми протокол е от МВР. Но на мене ми е интересно защо МВР не намери сили и време да изготви писмо до агенция „Пътна инфраструктура", както ние го правим, и да ги уведоми, че тези пътища са в лошо състояние и следва да бъдат ремонтирани. Протоколите не кърпят дупки, нито пък глобата, която ще ми бъде наложена, ще ги запълни", категоричен е златаришкият градоначалник.

Той негодува, че с общински средства поддържа републиканския път, минаващ през Златарица. Въпреки множеството писма, които е изпратил до различни институции, с молба да окажат помощ и съдействие за решаването на проблема, резултат до момента няма.

Общо около 15 километра третокласни пътища на територията на град Златарица и населените места не са ремонтирани през последните десетина години, уточнява Пенчо Чанев. Той твърди, че държавата избирателно раздава пари на общините. „Докога ще делим дупките на наши и ваши? Докога властимащите ще делят общините на наши и ваши? Само когато дойдат парламентарни избори, политиците се сещат, че всички сме техни", възмущава се златаришкият кмет.
Сред протестиращите, носещи плакати с надписи „Къде отиват парите от винетките ни?", „Дупките нямат цвят" и др., срещу кратерите по шосетата на барикадата беше и златаришката музика.

„Тук сме, защото всички знаем, че пътищата трябва да бъдат оправени. Нашият оркестър счупи две коли по дупките, сменяхме шарнири, щанги, пружини заради окаяното състояние на шосетата, които държавата трябва да поддържа. Не е ли по-добре да си оправим пътищата без стачки?!", нарежда ръководителят на оркестър „Репортерите" Митко Болтаджиев.

За три месеца пътят в Златаришко, по който беше пренасочено движението след затварянето на участъка Поликраище – Майско, се е деформирал неописуемо, изпъстряйки се с множество дупки. 
Междувременно от Пътната агенция обещаха да ремонтират и отворят до края на май засегнатата от свлачището отсечка, заради която движението бе пренасочено през Златарица. След това ще бъдат изкърпени пострадалите от пренатоварения трафик шосета в Златаришко.


Кметът на Златарица Пенчо Чанев е получил предупредителен протокол от МВР, че ще бъде глобен между 1000 и 7000 лв. заради пътната блокада

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки