Спират рушветите на пътните полицаи с... таблети


Спират рушветите на пътните полицаи с... таблети
Дали таблетите ще сложат край на корупцията по пътищата, предстои да видим
01 Май 2015, Петък


Нестандартният почин за борба с корупцията ще бъде изпробван първо в Плевен и Пловдив

Автор: Здравка Христова

Държавата ще бори корупцията по пътищата между шофьори и катаджии не с нещо друго, а с таблети. От началото на септември т. г. починът пилотно ще бъде изпробван в Плевен и в Пловдив. След което ще бъде въведен във всички областни центрове.
С новата система практически става невъзможно да бъде прикрито нарушение на пътя. Патрулите на КАТ също така няма да имат възможността да се скатават от възложените им задачи. Нито пък да залагат капани за водачи на автомобили на несъгласувани с ръководството си места.

Лесно ще се засича и даването на рушвети, тъй като записите от таблетите няма да могат да бъдат изтривани. Всички данни, свързани с нарушенията, автоматично ще бъдат генерирани в централен сървър, където катаджиите няма да имат достъп.
В момента за целта се разработва и единна система от 194 стационарни камери по пътищата, които са с висока концентрация на катастрофи.

Това заяви пред журналисти във Велико Търново Васил Василев, началник-отдел „Контрол на пътното движение" на Главна дирекция „Охранителна полиция".Той не се ангажира да уточни колко ще струва това на държавата (по-точно на нейните данъкоплатци). Както и, какво правим в случаите, когато пътното нарушение изобщо не бъде отразено във въпросния таблет.

За една година, откакто активно навлязоха електронните фишове, жертвите на пътя са намалели с 400, похвали се Васил Василев. Той отчете като успешен проект и въвеждането на системата за отчитане на средната скорост с камери и компютърна проверка на застраховка „Гражданска отговорност“ по магистрала „Люлин".
На срещата с медиите беше дискутирана и националната програма за пътна безопасност, според която до 2020 г. жертвите при катастрофи по българските шосета трябва да намалеят наполовина, а броят на ранените да се редуцира с 20 %.

Смъртта си на пътя само през тази година са намерили 585 човека, като загиналите са с 60 повече от същия период на м.г. В черната класация на ЕС по убити при ПТП на 1 млн. души жители България е на 7 място. Данните са към 27 април.Безопасността е функция на държавата, 80 на сто от катастрофите може да бъдат избегнати, коментира Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.Той не отрече, че голяма част от тежките катастрофи са причинени от окаяното състояние на пътищата.

Друг слаб момент е недостигът на линейки към Спешните центрове в страната и времето за оказване на спешна медицинска помощ, което щесто се оказва фатално дълго. Според изнесената от Кесяков статистика всеки четвърти, загинал при инцидент на пътя в България, е при катастрофа на завой, заради неразумно шофиране с несъобразена скорост.
В малките градчета и по селата пък всеки знае кой сяда зад волана след употреба на алкохол, но хората си затваря очите. На този кошмар може и трябва да се сложи край, коментира Кесяков.


КАТ започна акция „Тъмни стъкла“

От четвъртък тече поредната акция на КАТ. След предишните за светлините и годността на гумите, дойде отново ред на тъмните стъкла. Аналогична такава масова проверка, както шофьорите помнят, беше правена през 2007 г.
Според пресцентъра на МВР при установени нарушения водачите на автомобили с повече или по-малко затъмнени стъкла ще бъдат санкционирани по Закона за движение по пътищата. Тази материя се разглежда в чл. 105 от нормативния акт, чиято алинея втора все пак отваря малка вратичка, през която някои притежатели на леки коли „нарушители“ може да се измъкнат и да отърват глобата.

Съгласно този параграф „ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила“.
Покрай надничането през прозорците на возилата, катаджиите ще проверяват участниците в движението и за наложени им, но неплатени глоби. И ако има данни за неуредени сметки, длъжниците може дори да останат без шофьорска книжка, докато не си платят тегобите.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки