Във Велико Търново дават „под масата" пари за sms паркиране


Във Велико Търново дават „под масата
Платеното паркиране набира скорост, а с него и раздаването на пари към избрани фирми
01 Май 2015, Петък


Близо 200 хиляди лева „под масата" дава Община Велико Търново за вече изградената нова система за sms паркиране в старопрестолния град.

Автор: Здравка Христова

За този харч няма обявена обществена поръчка, показа проверка на "Десант". Парите на данъкоплатците отиват по сметките на
софийската фирма "Арбикс" ООД и на столичната Консултантска агенция по информационни технологии. Двете компании, обединени в консорциум е-Община ВТ", ще получават на месец и по 3000 лв. такса за поддържане на системата.

Потърсена за коментар как е определено да получи тези пари без да е спазен Законът за обществените поръчки, Надя Петрова, директор на Дирекцията по обществени поръчки в Общината, заяви, че нарушение няма и това е направено с възлагателно писмо. Преди две години имало обществена поръчка за електронна община, спечелена от консорциума, и на него е направено новото възлагане, което било за доразвитие на електронната платформа.
Въпросната поръчка с номер 00073-2013-0026, спечелена от е-Община ВТ", е възложена от старопрестолната администрация през лятото на 2013 г.

Тя е на стойност 160 000 лв. и е обявена като „Разработване по заявка на изменения и допълнения към интеграционната платформа на електронната община на община Велико Търново и разработване по заявка на спомагателен софтуер, свързан с платформата".
Договорът със софиянците е сключен на 27 август същата година. Справка от Търговския регистър сочи, че консорциумът е създаден на 2 юли 2013 г. или само 9 дена преди крайния срок за участие в обявената тогава обществена поръчка.

В момента системата за sms паркиране във Велико Търново е на столичното дружество “Градска мобилност", на което всеки месец общинската администрация ще брои по 6000 лв. Новата система, направена от двете софийски фирми в е-Община ВТ", ще е собственост на великотърновската местна власт.
В момента тя е в тестов период. Предстои разработка на контролна система за проверка на автомобили и проследяване на процесите по заскобяване и репатриране.

На този етап няма яснота дали за нея ще се плаща допълнително на консорциума за тези нововъведения – които  най-вероятно отново ще отидат при консорциума  по схемата с възлагателно писмо.
Справка, която получихме от Община Велико Търново, сочи, че за март миналата година общо приходите от sms паркиране в старопрестолния град са били 34 211 лв., а през март тази година - 39 308 лв. Sms паркирането е предпочитан вариант за плащане на сините зони от шофьорите, за да не си играят на котка и мишка" с отчетниците на общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи", които са по-трудно откриваеми от екипите със скобите.

От Община Велико Търново не посочват какво точно налага да се прави новата система, както и кога инвестицията от 180 000 лв., за която няма обществена поръчка, ще реализира своята възвращаемост.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки