Ще стане ли Голямата базилика в Плиска действащ храм


Ще стане ли Голямата базилика в Плиска действащ храм
Голямата базилика в Плиска в сегашния си вид
01 Май 2015, Петък


„Възстановяването на Голямата базилика като действащ християнски храм ще се превърне в символ на нашия народ и държава“ –

Автор: Яна Славянска

това заяви в четвъртък директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, който е инициатор на кампания за набиране на средства за цялостно реставриране на знаковата светиня в Плиска.
„Смята се, че тази църква олицетворява победата на християнството в България. Храмът е материален символ на амбициите на цар Борис І да превърне България в третия център на християнството в Европа след Рим и Константинопол”, коментира той.

Както пояснява видният ни историк, Голямата базилика е храм от западен тип и представлява уникален строеж от средновековния свят. Планът й очевидно е донесен от Рим от архиепископа, изпратен от папата да ръководи българската църква. Самият той също след време става папа, известен с името Формоза І.
Градежът на сградата започва през 866 г., но в 870 г. българският диоцез минава под юрисдикцията на Константинополската патриаршия и изграждането й е завършено от новия предстоятел – архиепископа на град Херакля Николай.

Тази година Голямата базилика ще стане сцена на част от тържествата по случай 1150-годишнината от покръстването на българите. На 2 май там се очаква да се съберат главите на 13 патриаршии. За честванията са поканени 210 видни гости и Божи служители, сред които са Киевският и Украински митрополит Онуфрий, представители на Вселенската, Йерусалимската, Антиохийската, Александрийската, Руската, Сръбската, Грузинската патриаршия, на полската, чешката и албанската православна църква, както и гръцки и кипърски архиепископи.

Именно сред руините на Голямата базилика в Плиска в същия ден патриарх Неофит ще оглави тържествена литургия, за която се подготвя специален олтар.
Преди това – на 1 май, както съобщи тези дни кметът на Каспичан Милена Недева, пак в Голямата базилика Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще извърши ритуал по масово Кръщение, като в Светото тайнство ще бъдат въведени 10 деца.

Сметката, на която се събират средствата за възстановяването на базиликата, е:

Сдружение „Плиска“
„Юробанк и Еф Джи България“ АД,
Клон София

IBAN: BG47 BPBI 7939 1087 7828 01
BIC код: BPBIBGSE


Така ще изглежда възстановеният храм Снимка: РИМ – Шумен

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки