Пъстри Първомайски новини от съда, митницата и бизнеса


Пъстри Първомайски новини от съда, митницата и бизнеса
Комисията за отнемане на незаконно имущество подгони бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров за 7 милиона без доказан произход
01 Май 2015, Петък


Няма как да не сте научили, че в Камерун, Шри Ланка и Малави са малко по-щастливи от нас, а в Египет, Йемен и Ангола – малко по-нещастни.

Автор: Анна Александрова

Което обаче не ни праща в златната среда, а на 134-то място от 158 държави. Толкова са страните, подредени в Третия годишен световен индекс на щастието, изготвян от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), която е инициатива на ООН.
И не става дума за субективни усещания, а за обективни критерии като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.

Нарастващото щастие се приема за точен измерител на социалния напредък и за цел на обществената политика, се посочва в доклада. Можете да запомните това и да го дискутирате наесен с кандидатите за кмет на вашето населено място. Градоначалникът на Пазарджик Тодор Попов вече даде личен пример със селско имение като митничарско село, но от прокуратурата и НАП му завидяха и го погнаха с проверки на доходите за 10 години назад. И после защо българите били нещастни!

За една голяма част от природонаселението у нас основната причина да се чувства нещастно е тази, че футболният отбор на ЦСКА не е вкарвал гол и съответно не е печелил мач от Нова година насам. А на други вероятно им липсват едни 7 млн. лева, които се оказват не другаде, а във фамилията на бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров. Поне толкова му търсят от Комисията за отнемане на незаконно имущество (КОНПИ), известна също и като Светата инквизиция, ръководена навремето от печално известния Филип (Тефтерчето) Златанов.

Прочее, според признанията на настоящия шеф на комисията Пламен Георгиев, тя все още се задъхва от несвойствени дейности и дребнотемие, но все пак е намерила време, за да подгони Бисеров, както и доведения му син Ивайло Главинков, за някакви си 7 милиона лева. „Това е сумата, която ние претендираме, че е преминала през банкови сметки и има необясним произход”, обясни Георгиев, ден след като Софийският градски съд (изчистен от гнилата ябълка Румяна Ченалова) запорира тяхно имущество и банкови сметки на обща стойност 1 555 883 лева.

Подозиран в пране на пари

Всъщност Христо Бисеров е подозиран в пране на пари, но е обвинен в укриване на доходи и подаване на данъчни декларации с неверни данни. Което, ако се докаже съответно на първа, втора и трета съдебна инстанция, може да е добро начало за участие в шоуто „Как ще ги стигнем румънците?”.  Има се предвид по брой осъдени бивши управляващи – в северната ни съседка отдавна вече могат, вместо правителство в сянка, да направят кабинет от затворници, а премиерът Борисов неотдавна се закани, че до лятото ще задминем събратята си по съдебен мониторинг и дългогодишен престой извън Шенген.

Като стана дума за СГС и съдията от същия съд, но със спрени права Румяна Ченалова – имаме новина. Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков я обвини, че е съдействала да бъде открадната фирмата на столичния бизнесмен Константин Ралев. Всъщност за нещо подобно я посочи с пръст и посланикът на Франция, след което я окачестви като гнила ябълка, докато прокуратурата например я третира като закоравял рецидивист, чиято мярка за неотклонение трябва да бъде задържане под стража, а не някаква си парична гаранция.

Междувременно се оказа, че и в държавното обвинение има гнили ябълки или както се казва там за сгрешилите представители на държавното обвинение. Този извод произтича от информацията, че главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за временно отстраняване от длъжност на окръжния прокурор на Плевен Иво Радев.
Това е направено във връзка с обвинението срещу него за склоняване на колежката му прокурор Снежана Георгиева да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, като се откаже от искането си за кумулиране (натрупване) на осъдителните присъди на някои си Ивайло Ячков.

Пък „Правен свят” припомня, че ден, след като беше повдигнато обвинението на Радев, защитникът му Георг Спартански коментира, че разследването е резултат от недоволство на прокурор Георгиева, която е била кандидат за поста окръжен прокурор преди 3 г. и половина. По онова време тя била заместник-окръжен прокурор на града. След избора на Иво Радев обаче подалата жалба прокурорка не попаднала в екипа на новия административен ръководител – сиреч, може и да го е натопила, казано на жаргон.

Засега няма основания да се предполага, че Висшият съдебен съвет няма да уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров, при все че има и примери за такива прецеденти. Така например ВСС не откликна положително на искането на министъра на правосъдието Христо Иванов да се образува дисциплинарно производство срещу подалия оставка шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен също и като Петьо Еврото, който беше основен свидетел по знаковото дело срещу бившия военен министър Николай Цонев и съдиите Сантиров и Попов.

Но при окончателното произнасяне с оправдателна присъда по това дело, Върховният съд изтъкна, че процесът е емблематичен пример за провокация към подкуп, осъществен от Петров, след което последва оставката му, молба за напускане на съдебната система и искане от министъра за дисциплинарно производство срещу бившия следовател.
В сряда ВСС в крайна сметка уважи молбата на Петров и той ще напусне системата с полагаемите му се до 20 брутни заплати или колкото са там годините му в съдебната система. Които сухи пари нямаше да получи, ако се бе стигнало до уволнението му…

Ако търсите работа – в Свиленград ще назначават митничари

В началото на седмицата бяха уволнени двадесет и пет служители на граничния пункт „Капитан Андреево”. Освободен е и временно изпълняващият длъжността началник на Свиленградската митница Валери Стайков.
Не й върви на тази митница и това си е!
Припомняме, че на 31 март 11 митничари от граничния пункт „Капитан Андреево“ бяха задържани при полицейска акция заради голяма пратка контрабандни цигари, която е била пропусната от служители от нощната смяна, въпреки че са били предварително уведомени от турските митнически власти. Това предизвика гнева на премиера Бойко Борисов, който коментира, че цели смени митничари и граничари са работели като организирана престъпна група.

А още по-рано, на 29 януари, при акция на ДАНС бе арестуван тогавашният началник на митницата в Свиленград Тодор Караиванов, който дни по-рано бе награден лично от Ваньо Танов със златен почетен знак за добра служба. Запознати твърдят, че заради всичко това шефът на Агенция „Митници” за пореден път е пътник.
Бойко Борисов му дава отсрочка от няколко месеца, до края на годината, за да минат изборите. Това прогнозира депутатът от Патриотичния фронт и бивш шеф на митническото управление Емил Димитров-Ревизоро във връзка с масовото уволнение на митничари. По думите му, докато в София заседават институциите, на границата минават кораби, с които „всичко може да е влязло”.

Той не скрива опасенията си, че е възможно в Агенция „Митници" да се получи същата ситуация, както при предишното управление на Танов, когато масовото отстраняване на служители струваше на държавата 3 млн. лв., платени като обезщетения за неправомерни уволнения, след като съдът ги върна обратно.

Бизнесът посреща 1 май с бал

И докато НСИ отчита подобряване на бизнес климата за трети пореден месец, премиерът Бойко Борисов стана патрон на първия по рода си Пролетен бал, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), на който присъстваха около 400 собственици и мениджъри на най-големите фирми в България.
Изпълнителната власт, представена освен от премиера, но и от министрите на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройство, на труда и социалната политика и на финансите, блестеше в официални облекла. Тук бяха и председателката на Народното събрание Цецка Цачева, както и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

„Изпълнителната власт и бизнесът трябва да вървят ръка за ръка и да си помагат”, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и допълни, че се чувства изключително горд, тъй като на този бал обществото може да види не просто цифрите от статистиката за икономиката на България, а и лицата, които стоят зад успехите.
Да се чуди човек защо сме на 134-о място по щастие и дали всички сме там или само темерутите, които не искат да видят лицата на успеха…


В сряда представителите на бизнеса си спретнаха Пролетен бал, на който патрон стана премиерът Бойко Борисов

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки