Бизнесът не харесва промените в Закона за адвокатурата


01 Май 2015, Петък


Предвидените поправки в нормативната уредба ще подкопаят стабилността на дребния и среден бизнес

Автор: Десант

Депутати от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ се срещнаха с представители на браншовите организации на юрисконсултите, нотариусите и счетоводителите в парламента на 28 април. Поводът за срещата бяха предложените промени в Закона за адвокатурата, които в последните два месеца предизвикаха бурна дискусия в обществото и в медиите. На събитието присъстваха депутатите Христиан Митев, Емил Димитров, Славчо Атанасов, Султанка Петрова и Искрен Веселинов.

Предложените промени от Висшия адвокатски съвет ще доведат до допълнителна финансова тежест за малкия и средния бизнес и ще разширят излишно правомощията на адвокатите.
Поправките не само затварят юридическата професия, но и блокират дейностите на счетоводните къщи и юрисконсултите. Това означава пълна монополизация на редица професионални сфери, свързани с правото и финансите от адвокатската гилдия.

Завършилите юридически факултети трябва да полагат редица излишни изпити пред съответната адвокатска колегия и да заплащат огромни суми за това да бъдат вписани в нея, категоричен бе Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.
Катя Крънчева от Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия пък посочи, че с промените в Закона за адвокатурата малките семейни фирми буквално са изправени пред финансови затруднения.

„Те не могат да си позволят да заплатят веднъж за счетоводител, който да им изготви ревизия, а след това да отделят средства и за адвокат, който трябва да ги представлява в НАП за същата тази ревизия“, заяви Крънчева.
Скандалните поправки ще дадат по-големи права и на адвокатите за достъп до личните данни, което ще доведе до възможни закононарушения. Депутатите от Патриотичния фронт изразиха своето несъгласие с предложения в закона, които са дело на ГЕРБ, и заявиха, че няма да ги подкрепят в пленарна зала.

Голяма част от текстовете са неприемливи. Законопроектът в този си вид ограничава достъпа до право, нарушава конституционните права на гражданите. Не на последно място, той дава възможността за злоупотреба с правото и изобщо със самата адвокатска професия, категоричен бе Искрен Веселинов.
Няколко часа по-късно парламентарната група на родолюбивата коалиция проведе среща и с водещи финансови експерти в зала „Запад” на Народното събрание. Народните представители изслушаха мнението на експертите Емил Хърсев, Стоян Мавродиев и Григорий Вазов.

„Срещата е част от практиката ни да търсим компетентно мнение и съвети от съответните експерти в различни области”, подчерта в началото на срещата лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ и председател на парламентарната група на Патриотичен фронт Валери Симеонов. Той добави, че срещата е във връзка с предстоящи важни решения, които трябва да приеме парламентът в сферата на банковата система, както и бъдещите избори на отговорни кадри в нея.

По време на срещата гостите информираха депутатите в детайли по различни въпроси. От обобщението на експертите стана ясно, че българската банкова система е стабилна, че пенсионните фондове у нас се управляват добре и надеждно.
„Хората не трябва да се поддават на умишлено разпространявани негативни слухове за финансовото здраве на различни банки, нека се досетят, че те биха могли да обслужват нечий интерес”, напомни Хърсев. Според него важното е да се знае, че в България има добри специалисти и банковата система е стабилна, а случаят с КТБ е повод да се направят съответните изводи.

Парламентарната група на Патриотичния фронт ще използва получената информация и пояснения от финансистите за формиране на своята позиция, която ще има за цел защита на българския бизнес и финансов ресурс.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки